Lista acuzațiilor aduse lui Donald Trump. Câți bani a plătit pentru a-și ascunde aventurile | DOCUMENT
0Rechizitoriul întocmit de procurorul Alvin Bragg, după cinci ani de anchetă, cuprinde 34 de capete de acuzare. Fostul președinte american a pledat nevinovat în fața Tribunalului Penal din Manhattan, New York.
Acuzațiile împotriva lui Donald Trump sunt centrate pe declarațiile lui Stephanie Clifford (Stormy Daniels), actriță de filme pentru adulți, care colaborează de cinci ani cu sistemul de justiţie american. Aceasta a avut în 2006 o relație extraconjugală cu fostul președinte pe care acesta o neagă.
Pentru a ascunde aventura Stormy Daniels a primit 130.000 de dolari de la fostul avocat şi omul bun la toate al fostului preşedinte, Michael Cohen. Acesta a executat o pedeapsă cu închisoarea iar acum este principalul martor al acuzării.
Cei 130.000 de dolari nu au fost declaraţi în conturile de campanie ale candidatului Trump la scrutinul prezidenţial din 2016, iar acest lucru ar fi o încălcare a legilor electorale ale statului New York.
În timp ce ocupa funcția de președinte, Trump l-a „despăgubit” pe Cohen, iar aici a izbucnit frauda, spun procurorii. În înregistrările interne, compania lui Trump (Trump Organisation) a clasificat în mod fals rambursarea către Cohen a sumei de 130.000 de dolari drept cheltuieli de judecată, invocând un acord. Cu toate acestea, nu au existat astfel de cheltuieli, spun procurorii, iar acordul a fost fictiv.
Trump Organization a fost condamnată deja în decembrie şi ianuarie la o amendă de 1,6 milioane de dolari pentru fraudă.
Înregistrările contabile falsificate stau la baza celor 34 de capete de acuzare. Pentru a demonstra legătura între documentele contabile falsificate și fostul președinte, procurorii au citat o întâlnire în Biroul Oval între Trump și Cohen în timpul căreia "au confirmat acest aranjament de rambursare".
Chiar dacă acuzațiile se concentrează în jurul cazului „Daniels”, procurorul Bragg l-a acuzat pe fostul președinte că a orchestrat și o schemă mai largă de influențare a alegerilor prezidențiale din 2016 prin achiziționarea de povești/mărturii despre el, cu caracter compromițător, pentru a le ține sub control.
Rechizitoriul prezintă două tranzacții ale tabloidului National Enquirer, care are legături cu Trump.
Prima înțelegere a implicat o plată de 30.000 de dolari pe care tabloidul a făcut-o unui fost portar de la Trump Tower, care a susținut că știe că Trump a avut un copil în afara căsătoriei. Publicația a stabilit ulterior că afirmația era neadevărată.
National Enquirer a mai făcut apoi o plată către Karen McDougal, playmate-ul anului 1998 de la Playboy, care a vrut să-și vândă povestea aventurii cu Trump, în timpul campaniei din 2016. Ea a primit 150.000 dolari de la Enquirer, care a cumpărat drepturile la povestea ei, dar nu a publicat nimic, o practică cunoscută sub numele de "prinde și ucide."