La un an de la câştigarea preşedinţiei SUA, Donald Trump are o cotă scăzută de popularitate şi nu scapă de coşmarul anchetei privind Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de când a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump nu se află într-o poziţie tocmai bună. Două treimi dintre americani cred că, în această perioadă, liderul Casei Albe a făcut „puţin sau nimic“, după cum arată un sondaj publicat duminică, în contextul în care ancheta cu privire la posibila interferenţă a Rusiei în alegerile de anul trecut înaintează cu paşi repezi.

Potrivit barometrului de opinie publicat de „Washington Post“ şi postul de televiziune ABC News, 59% din persoanele intervievate dezaprobă acţiunile preşedintelui american, ales pe data de 8 noiembrie 2016 şi care a fost învestit în funcţie pe 20 ianuarie, cota sa de aprobare fiind de numai 37%, notează AFP, preluată de dhnet.be.

Acesta este cel mai slab rezultat pentru un preşedinte în acest stadiu al mandatului său din istoria recentă a SUA, aminteşte cotidianul american.

Pentru 65% din cei chestionaţi, miliardarul republican a făcut „puţin sau nimic“, în timp ce el nu conteneşte să se laude cu bilanţul său. Opiniile sunt negative în privinţa fiecărui dosar: economie (53%) în ciuda indicilor pozitivi, sistemul de sănătate (70%), unde nu a reuşit să treacă nicio reformă, sau gestionarea ameninţării teroriste (55%) după atentatul de marţi la New York, soldat cu opt morţi şi 11 răniţi.

Până şi reforma fiscală anunţată săptămâna aceasta şi considerată drept o măsură emblematică pentru mandatul său nu a fost bine primită de majoritatea celor intervievaţi.

Totodată, 53% din americani consideră că leadership-ul Statelor Unite în lume s-a diminuat de când Trump şi-a preluat oficial mandatul.

În schimb, 58% din persoanele chestionate aprobă maniera în care procurorul special Robert Mueller conduce investigaţiile federale referitoare la suspiciunile privind eventuale legături ale echipei de campanie a lui Donald Trump şi Rusia înainte de alegerile prezidenţiale.

Această anchetă s-a accelerat odată cu punerea sub acuzare la 30 octombrie a trei membri ai echipei de campanie a magnatului imobiliar, printre care fostul său director de campanie Paul Manafort, de altfel un personaj controversat.

Iar acest dosar continuă să agite spiritele la nivelul preşedinţiei Statelor Unite. Duminică, postul NBC News a relatat, citând numeroase surse apropiate dosarului, că anchetatorii federali au „acumulat suficiente dovezi“ pentru a avea în vedere punerea sub acuzare a lui Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui.

Flynn a fost demis rapid întrucât nu a raportat cu exactitate contactele sale cu responsabili ruşi în timpul campaniei. Anchetatorii analizează şi activităţile sale de lobby, în special în favoarea Turciei.

În faţa acestei evoluţii a situaţiei, Trump a respins din nou orice „înţelegere secretă cu Rusia“.

Totuşi, şefa minorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a dat asigurări la CNN că o procedură de destituire a preşedintelui nu reprezintă o prioritate, nici măcar în cazul unei victorii a democraţilor la alegerile parlamentare de anul viitor.

„Avem responsabilitatea, înainte de toate, de a uni naţiunea“, a spus ea, subliniind că ancheta nu a descoperit încă fapte precise care să-l acuze pe Donald Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite