„Joburile minunate ale viitorului”. Americanii din generația Z, chemați în fabrici
0Secretarul american al Comerțului Howard Lutnick este de părere că fabricile sunt „marile locuri de muncă ale viitorului” în care americanii din Generația Z ar putea lucra pentru „tot” restul vieții - la fel și nepoții lor, relatează Fortune.

Se prea poate ca o parte din muncitori să fie în pragul concedierilor din cauza ascensiunii inteligenței artificiale, dar secretarul Comerțului spune că aceștia vor găsi întotdeauna un loc în fabricile americane. Pe măsură ce SUA impun tarife vamale mari și reduc imigrația, administrația Trump speră să alimenteze un boom al producției intergeneraționale.
„E timpul să-i instruim pe oameni să nu mai facă joburile trecutului, ci joburile minunate ale viitorului”, a declarat Howard Lutnick pentru CNBC săptămâna aceasta.
„Acesta este noul model, în care lucrezi în aceste fabrici tot restul vieții, iar copiii tăi lucrează aici, după care nepoții tăi lucrează aici.”
Într-un interviu separat acordat CNBC din 3 aprilie, Lutnick a declarat că fabricile din SUA „vor înregistra cea mai mare creștere a formării pentru ceea ce numim meserii – învățarea oamenilor să fie mecanici, ingineri și electricieni pentru fabricile de înaltă tehnologie”.
Lutnick a subliniat că acestea fac parte din planul mai amplu al președintelui Trump de a face America independentă de importurile și serviciile din alte țări. Pe de altă parte, deportările imigranților de către administrație riscă să lase mulți producători autohtoni fără mână de lucru. Pentru a ține pasul cu oferta, trebuie să fie ocupat posturile din fabrici, iar Lutnick crede că tehnicienii care se ocupă de roboții din fabrici sunt următoarea mare provocare.
„Nu trebuie să uitați că aceste fabrici, toate aceste brațe automatizate și alte asemenea lucruri, trebuie reparate. Toate au nevoie de un tehnician care să le repare”, a spus el. „Asta e meșteșug, asta e o slujbă pentru absolvenți de liceu, meserii grozave.”
Roboții încep deja să lucreze alături de oameni în fabrici - iar acest fapt provoacă panică în rândul muncitorilor, care se tem că tehnologia le va lua locul la un moment dat. Dar Lutnick a respins această idee, argumentând că va fi întotdeauna nevoie de oameni pentru a repara roboții.
De fapt, el promovează munca de tehnician ca fiind extrem de accesibilă și profitabilă pentru cetățenii americani care dețin doar o diplomă de liceu. Secretarul american al comerțului a subliniat, de asemenea, eforturile locale de a atrage studenții de la colegiile comunitare în această industrie, folosind Arizona ca exemplu de stat care își intensifică eforturile în acest sens.
„Mergi la colegiile comunitare și instruiești oameni”, a spus el. „Toate aceste colegii comunitare [din Arizona] instruiesc oameni chiar acum, tehnicieni, iar acestea sunt locuri de muncă foarte bine plătite.”
Omul de afaceri american a explicat că locurile de muncă pentru tehnicieni pot fi plătite între 70.000 și 90.000 de dolari la început de carieră – o carieră promițătoare, care necesită doar o diplomă de liceu.
Generația Z nu aspiră la munca într-o fabrică
Se preconiza că industria prelucrătoare va exploda odată cu creșterea locurilor de muncă cu mult înainte ca politicile de imigrare și tarifare ale lui Trump să fie implementate anul acesta. Aceasta ar putea fi o ocazie uriașă pentru Generația Z care năzuiește la locurile de muncă în comerț cu salarii de șase cifre - dacă și-ar dori aceste locuri de muncă.
Conform unui raport din 2024 al Deloitte și al Institutului de Producție, se preconizează că aproximativ 3,8 milioane de noi oportunități în domeniul producției vor apărea până în 2033. Cu toate acestea, se preconizează că jumătate din aceste posturi vor rămâne neocupate din cauza problemelor legate de oferta de forță de muncă și a schimbării dorințelor legate de carieră. Or, Generația Z, care va reprezenta 30% din forța de muncă a Americii până în 2030, strâmbă din nas în special în ceea ce privește munca în fabrici.
Doar 14% din cei din Generația Z spun că ar lua în considerare munca în industrie pentru a face carieră, potrivit unui studiu din 2023 realizat de Soter Analytics. Aproximativ un sfert dintre tinerii lucrători consideră că aceste locuri de muncă nu sunt neapărat sigure și nu oferă nici flexibilitate. Ar prefera să fie tehnicieni de reparații ale sistemelor de încălzire, aer condiționat și frigidere, instalatori sau tâmplari - locuri de muncă ce le oferă mai multă siguranță și în plus au mai mult control asupra programului lor.
Având în vedere nevoia tot mai mare a Americii de lucrători în industria prelucrătoare, viziunea lui Lutnick ar putea fi doar iluzie, ținând cont că doar 25% dintre americani sunt de părere că le-ar fi mai bine dacă ar fi angajați într-o fabrică, potrivit unui sondaj din 2024 al Institutului CATO, potrivit Fortune.