INFOGRAFIE Alegeri în SUA: Luptă tot mai strânsă între Obama şi Romney

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitt Romney (stânga) şi Barack Obama (dreapta), proiectaţi pe un ecran în cadrul unui eveniment electoral FOTO: Reuters
Mitt Romney (stânga) şi Barack Obama (dreapta), proiectaţi pe un ecran în cadrul unui eveniment electoral FOTO: Reuters

Cursa la preşedinţia SUA dintre democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney a devenit tot mai strânsă, în contextul creşterii popularităţii contracandidatului actualului şef al statului, ca urmare a intervenţiei sale de la Convenţia Naţională a Partidului Republican.

Reuniunea republicanilor din oraşul Tampa (Florida, SUA) a avut rezultatul scontat: creşterea cotei lui Mitt Romney în sondaje.

O cercetare Ipsos citată de Reuters arată că media popularităţii pe zi a ambilor candidaţi la şefia Statelor Unite ale Americii se situează la aproximativ 45%. Cifra indică rezultatul unei cercetări desfăşurate pe o perioadă de şapte zile care are ca scop stabilirea influenţei pe care o au convenţiile partidelor asupra popularităţii candidaţilor lor în rândul americanilor.

În urmă cu o săptămână, înainte de desfăşurarea Convenţiei Naţionale a Partidului Republican în oraşul Tampa (Florida), Obama (46%) îl surclasa pe Romney (42%).

După reuniunea republicanilor în cadrul căreia Mitt Romney a acceptat oficial nominalizarea partidului său ca reprezentant la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, balanţa dintre cei doi s-a echilibrat, situându-se la o medie de aproximativ 45%.

Ipsos continuă să monitorizeze atitudinea americanilor faţă de cei doi candidaţi la şefia SUA, mai cu seamă în contextul desfăşurării Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat, în perioada 4-6 septembrie, în oraşul Charlotte din Carolina de Nord. În timpul evenimentului, Barack Obama va accepta oficial nominalizarea partidului său în cursa din 6 noiembrie.

Potrivit unui reprezentant al centrului Ipsos, Julia Clark, popularitatea lui Obama va creşte, cu siguranţă, după Convenţie, la fel cum a urcat în sondaj şi cea a lui Romney.

Lupta strânsă dintre cei doi candidaţi americani este redată şi de o infografie Graphic News care arată că diferenţa dintre cei doi, la finele lunii august, este de mai puţin de un procent. În timp ce popularitatea lui Obama a scăzut la 46,5%, cea a lui Romney este marcată de un trend ascendent, ajungând la 45,9%.

Creşterea popularităţii republicanului se datorează discursului său rostit la Convenţia din Tampa, arată o analiză „Policy Mic”, care indică patru elemente prin care Romney a reuşit să îndrepte balanţa, dar şi o hibă a campaniei sale electorale.

INFOGRAFIE Alegeri în SUA

1. A creat o legătură cu publicul

Cuvântarea lui Mitt Romney s-a axat, în primul rând, pe experienţa sa personală prin care a reuşit să creeze o conexiune cu publicul, atât cu cel prezent la Convenţia din Tampa, cât şi cel care urmărea evenimentul de acasă, în faţa televizorului. Minutele alocate discursului său i-au oferit oportunitatea să relaţioneze cu americanii, la fel cum a făcut şi Obama în campania din 2008.

2. Atac la actuala administraţie

Nici Obama şi nici Romney nu s-au dat în lături de la a ataca administraţia în funcţie, în momentul campaniei electorale (cea din 2008, în cazul lui Obama). Un mod eficient de a mări rândurile votanţilor este de a critica acţiunile celor aflaţi la guvernare, iar discursul lui Romney a fost presărat cu numeroase atacuri la adresa administraţiei Obama.

3. Planul de cinci puncte

După acuzaţii, publicul cere şi soluţii, iar în acest sens Romney a înaintat un plan de cinci obiective pe care susţine că îl va pune în aplicare, împreună cu Paul Ryan pe care l-a anunţat vicepreşedinte, dacă va câştiga alegerile din 6 noiembrie. Romney a declarat că va căuta să obţină independenţa energetică a Americii de Nord, va reduce deficitul bugetar, va crea mai multe cursuri de perfecţionare pentru americanii şomeri, dar nu a înaintat şi planuri strategice pentru atingerea lor, atrage atenţia analiza „Policy Mic”.

4. Electoratul feminin, în vizor

O parte a discursului lui Romney din cadrul Convenţiei din Tampa a fost destinată electoratului feminin. Candidatul republican a făcut numeroase referiri la influenţa mamei sale în cariera sa, la susţinerea pe care i-a oferit-o şi la greutăţile pe care le-a avut de înfruntat. Astfel, Romney a căutat să crească numărul de voturi venite din partea femeilor.

5. Politica externă lasă de dorit

Potrivit „Policy Mic”, una dintre deficienţele campaniei Romney-Ryan este lipsa experienţei pe politică externă a duoului. Niciunul dintre cei doi republicani nu dispune de suficientă experienţă pe plan internaţional. În cazul lui Romney, acest aspect a fost vizibil în lipsa de diplomaţie de care a dat dovadă în discursul său, când a reuşit să prezinte Rusia drept un inamic în faţa căruia Statele Unite trebuie să rămână neclintite.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite