În premieră, jumătate din membrii Congresului american sunt milionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate din politicienii Congresului american sunt milionari. FOTO: Arhivă Adevărul.
Jumătate din politicienii Congresului american sunt milionari. FOTO: Arhivă Adevărul.

Pentru prima dată în istorie, jumătate din membrii Congresului Statelor Unite sunt milionari, relevă o analiză a averilor realizată de o organizaţie care promovează responsabilitatea în politică, informează BBC.

Cel puţin 268 din cei 534 de politicienii din Senat şi Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii au avut o avere netă sau mai mare de 1 milion de dolari în anul 2012.

Politicienii americani democraţi sunt uşor mai bogaţi decât contracandidaţii lor republicani, arată o analiză a organizaţiei Opensecrets.org, citată de BBC. Democraţii au înregistrat o avere medie de aproximativ 1,04 milioane de dolari, faţă de republicani care au avut o avere medie de 1 milion de dolari.

Dezvăluirea vine în contextul în care Congresul american dezbate o lege cu privire la beneficiile sociale ale persoanelor aflate în şomaj, cât şi asupra valorii pe care ar trebui să o aibă salariul minim.

Analiza menţionează ca cel mai bogat politician din Congresul Statelor Unite este republicanul Darrell Issa, în vârstă de 60 de ani, ce are o avere de circa 600 de milioane de dolari, realizată, potrivit sursei, din comercializarea unui sistem antifurt pentru autoturisme.

De cealaltă parte, cel mai sărac membru al Congresului american este un republican din California, pe numele său David Valadao. Acesta a menţionat în declaraţia sa de avere că are datorii de până la 12 milioane de dolari, rezultate în urma împrumuturilor făcute pentru o fermă proprietate personală.

În pofida faptului că imaginea Congresului american nu este cea mai bună, americanii nu şi-au diminuat „apetitul” de a alege politicieni bogaţi, este de parere directorul centrului de analiză, Sheila Krumholz.

„Averea este de asemenea importantă pentru a organiza campanii electorale puternice”, a mai precizat aceasta.

Anul trecut, Congresul Statelor Unite a fost nevoit să ridice plafonul datoriei SUA pentru a evita incapacitatea de plată.


Citeşte şi:

SUA evită falimentul. Congresul american a ridicat plafonul datoriei

Congresul american a ridicat miercuri plafonul datoriei Statelor Unite până la 7 februarie, după adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a unui text ce elimină riscul de incapacitate de plată. Preşedintele american, Barack Obama, a semnat textul care pune capăt crizei bugetare, relatează AFP.

NSA nu neagă spionarea membrilor din Congresul american

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a răspuns într-o manieră vagă documentului trimis de senatorul Bernie Sanders instituţiei americane în care membrul din legislativul SUA a întrebat dacă persoanele din Congresul american au fost spionate sau nu.

SUA: Senatorii au ajuns la un acord pentru deblocarea crizei bugetare

Senatul american a ajuns miercuri la un acord pentru prelungirea limitei de îndatorare a guvernului SUA până pe 7 februarie şi de reluare a activităţilor instituţiilor federale, parţial blocate, până pe ianuarie, relatează MarketWatch. Acordul prevede totodată ca membrii Congresului să ajungă la un acord mai larg asupra bugetului până la data de 13 decembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite