Harris vs Trump: evaluarea situației cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În seara zilei de vineri, 1 noiembrie, niciunul dintre candidații la președinția SUA nu avea un avans mai mare de 2 % în niciunul dintre cele șapte state cheie, conform mediei sondajelor compilate de The Hill și Decision Desk HQ (DDHQ).

Donald Trump și Kamala Harris se luptă ppentru Casa Albă/ FOTO: Getty Images
Donald Trump și Kamala Harris se luptă ppentru Casa Albă/ FOTO: Getty Images

În trei dintre aceste așa-numite state „Blue Wall” - Michigan, Pennsylvania și Wisconsin - diferența dintre candidați, Kamala Harris pentru democrați și Donald Trump pentru republicani, era mai mică de 1%.

Analiștii politici monitorizează cifrele votului anticipat pentru a găsi indicii. Cu toate acestea, nu este fiabil să se prezică rezultatul final pe baza cifrelor privind votul anticipat.

Între timp, echipele candidaților încearcă să câștige încrederea susținătorilor lor.

Ce se știe în prezent despre cursă

Trump are un ușor avantaj

Sondajele arată că Harris și Trump sunt aproape la egalitate. Dar dacă vreun candidat are vreun indiciu de avantaj, acela este Trump.

Fostul președinte o devansează pe Harris în mai multe state cheie, potrivit mediei sondajelor compilate de DDHQ.

Potrivit unor sondaje, Trump conduce în șase state cheie. Alte modele îl arată cu un avantaj în cinci state cheie. Diferențele apar în Wisconsin.

Între timp, la nivel național, sondajele arată un ușor avantaj pentru Harris.

În medie, potrivit DDHQ, avantajul său este de doar trei zecimi de punct procentual. În 2016, candidata democrată Hillary Clinton a câștigat votul popular cu peste 2%, dar a pierdut alegerile.

Cu toate acestea, avantajul lui Trump nu este definitiv. Proiecțiile DDHQ și FiveThirtyEight îi oferă republicanului o șansă de victorie de 54%, respectiv 51% .

Există o divizare clară între statele Sun Belt ( Georgia, Arizona și Nevada) și Blue Wall (Michigan, Pennsylvania, Wisconsin). În general, Trump se descurcă mai bine în statele Sun Belt decât Harris în statele Blue Wall.

Cel mai mare avantaj al lui Trump dintre toate statele este în Arizona, unde conduce cu o medie de 2%. Situația este ușor diferită în Georgia, unde are un avantaj de 1,9%, și Carolina de Nord (1,4%).

Modelele de prognoză ale DDHQ îi dau lui Trump o șansă de 65% de a câștiga Georgia și nu mai mult de 53% de a câștiga oricare dintre cele trei state „Blue Wall”.

Este important să subliniem aici „matematica” Colegiului Electoral.

Dacă Harris câștigă trei state Blue Wall, va câștiga Casa Albă chiar dacă Trump câștigă celelalte patru state - cu condiția ca toți ceilalți indicatori să fie în concordanță cu cei din alegerile din 2020.

În acest scenariu, Harris ar câștiga cu cea mai mică marjă posibilă: 270 de voturi în Colegiul Electoral față de 268 ale lui Trump.

Două „surprize din octombrie”

Au existat două „surprize” în ultimele șase zile: o glumă rasistă a comediantului Tony Hinchcliffe la un mare miting Trump duminica trecută și un comentariu al președintelui american democrat Joe Biden, care i-a numit pe susținătorii lui Trump „gunoi” marți, 29 octombrie.

Observația lui Hinchcliffe a fost semnificativă din punct de vedere electoral, deoarece a fost adresată portoricanilor. Un număr semnificativ de portoricani locuiesc în mai multe state oscilante, inclusiv peste 400 000 numai în Pennsylvania.

Campania lui Harris a încercat să profite la maximum de această situație, lansând chiar un nou spot publicitar.

Între timp, Trump a încercat să își mobilizeze susținătorii concentrându-se pe comentariul „gunoi” al lui Biden.

Erori potențiale în sondaje

O întrebare-cheie bântuie fiecare institut de sondare de renume: dacă modelele lor de participare la vot ar putea fi greșite.

Această parte a sondajelor implică în mod inerent o presupunere rezonabilă și, în același timp, creează posibilitatea de eroare.

Un scenariu plauzibil în acest an este că prezența la vot va crește, determinată de dorința de a proteja drepturile reproductive. acest grup de alegători îl susține pe Harris.

Dacă o astfel de creștere s-ar materializa și Harris ar depăși cifrele din sondaje cu doar 2 %, ea ar câștiga toate statele oscilante.

Dar astfel de scenarii nu sunt deloc „unilaterale”. Trump, de exemplu, a depășit sondajele înainte, uneori cu o marjă mare. În Wisconsin, în 2020, rezultatul său final a fost cu 5% mai mare decât media sondajelor. Biden a câștigat totuși statul. Dar Harris nu are loc de eroare în acest an.

Chiar și cel mai mic avantaj pentru Trump în statele oscilante îi va permite să revină relativ ușor la Casa Albă.

Potrivit NBC News, începând de sâmbătă, 2 noiembrie, peste 66 de milioane de alegători din Statele Unite au votat deja prin poștă sau personal. Dintre acești alegători, 41% sunt democrați și 40% sunt republicani înregistrați. 19% dintre votanții timpurii nu sunt afiliați la niciunul dintre partidele majore.

Harris și Trump au vizitat state-cheie pe măsură ce se apropie de sfârșitul campaniei electorale, în timpul căreia candidații au fost într-o luptă tensionată. Harris a ținut mai multe discursuri în Wisconsin, în timp ce Trump, la rândul său, a vizitat Michigan și Wisconsin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite