Fostul vicepreședinte Al Gore acuză tendințe autoritariste ale lui Trump: „Încearcă să creeze propria versiune preferată a realității”

0
0
Publicat:

Fostul vicepreședinte american Al Gore a lansat un atac dur la adresa administrației Trump, comparând-o cu Germania nazistă și acuzând-o că subminează adevărul pentru a-și consolida puterea.

Fostul vicepreședinte american Al Gore compară administrația Trump cu Germania nazistă FOTO: AFP
Fostul vicepreședinte american Al Gore compară administrația Trump cu Germania nazistă FOTO: AFP

Al Gore, fost vicepreședinte al Statelor Unite și un cunoscut activist pentru mediu, a comparat luni, într-un discurs susținut la începutul „Săptămânii Climei” din San Francisco, administrația Trump cu regimul nazist al lui Adolf Hitler.

Administrația Trump „încearcă să creeze propria versiune preferată a realității” pentru a-și atinge obiectivele vaste, într-un mod similar cu Partidul Nazist din anii ’30 și ’40, a spus Gore în fața a circa 150 de activiști și decidenți politici, reuniți la un muzeu de știință de pe malul mării, potrivit Politico.

Conștient de greutatea comparației, el a precizat: „Înțeleg foarte bine de ce este greșit să compari Al Treilea Reich al lui Adolf Hitler cu orice altă mișcare. A fost o răutate unică, punct. Înțeleg. Dar există lecții importante din istoria acelui rău emergent.”

Gore a făcut referire și la filosofi germani care au analizat moralitatea după cel de-al Doilea Război Mondial. „A fost mentorul lui (Jürgen) Habermas, Theodor Adorno, cel care a scris că primul pas spre decăderea națiunii în infern a fost, citez, «transformarea tuturor întrebărilor despre adevăr în întrebări despre putere»”, a declarat Gore. „El a descris cum naziștii, citez din nou, «au atacat chiar esența distincției dintre adevărat și fals». Sfârșit citat. Administrația Trump insistă să creeze propria lor versiune preferată a realității”.

Critici din partea altor lideri 

Criticile fostului vicepreședinte vin pe fondul unor declarații similare din partea altor lideri democrați. Fostul președinte Barack Obama a afirmat recent că este „profund îngrijorat de un guvern federal care amenință universitățile dacă nu divulgă numele studenților care își exercită dreptul la libertatea de exprimare”, iar Kamala Harris a acuzat administrația Trump de „măsuri neconstituționale” care alimentează „un sentiment de teamă”.

Într-un editorial publicat în The New York Times, Hillary Clinton a susținut că Trump „risipește puterea Americii și amenință securitatea națională”.

Declarații controversate despre climă și realitate științifică

În discursul său, Gore a atacat direct pozițiile anti-științifice ale lui Trump privind schimbările climatice: „Ei spun că criza climatică este o farsă inventată de chinezi pentru a distruge producția americană. Spun că cărbunele este curat. Spun că turbinele eoliene cauzează cancer. Spun că creșterea nivelului mării doar creează mai multă proprietate pe malul apei.”

Papa Francisc, Martin Luther King și amenințarea autoritarismului

Gore i-a invocat și pe Martin Luther King Jr. și pe papa Francisc, făcând apel la solidaritate și acțiune: „Am văzut deja, apropo, cum liderii autoritari populiști au folosit migranții drept țapi ispășitori și au alimentat xenofobia pentru a-și susține ascensiunea la putere. Iar setea de putere este esența a tot ce se întâmplă aici. Constituția noastră, scrisă de fondatorii noștri, este menită să ne protejeze împotriva unei amenințări identice cu Donald Trump.

Discursul a fost primit cu aplauze, iar în sală s-au aflat și figuri politice importante precum Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților, și primarul din San Francisco, Daniel Lurie. Pelosi a evidențiat politicile climatice democratice, precum „Inflation Reduction Act”, iar Lurie a subliniat eforturile orașului în domeniul reciclării și al energiei regenerabile.

Până la această oră, Casa Albă nu a oferit un răspuns oficial la declarațiile lui Al Gore.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite