Fost comandant al forțelor NATO în Europa: „Putin nu mai poate opri războiul. Ar însemna să recunoască un eșec pentru care nu are justificare”

0
0
Publicat:

La mai bine de un deceniu de la anexarea Crimeei, fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, generalul în retragere Philip Breedlove, atrage atenția asupra faptului că invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi prevenită, dacă Occidentul ar fi acționat decisiv în primele etape ale agresiunii. Într-un interviu acordat postului ucrainean Radio NV, Breedlove subliniază că indecizia de atunci a deschis calea unui conflict de uzură, pe care Vladimir Putin nu mai poate – și nici nu vrea – să îl oprească.

Generalul Philip Breedlove/ FOTO>EPA/EFE
Generalul Philip Breedlove/ FOTO>EPA/EFE

„Pentru liderul de la Kremlin, oprirea războiului fără un «succes» simbolic ar echivala cu un dezastru politic intern. Ar trebui să le explice rușilor de ce zeci, poate sute de mii de soldați au murit sau au fost răniți în zadar. De aceea, Putin continuă războiul – nu pentru că are un plan, ci pentru că nu mai are o ieșire onorabilă”, afirmă generalul.

Breedlove susține că Moscova nu urmărește o pace negociată, ci capitularea completă a Ucrainei – un scenariu imposibil în condițiile în care forțele ucrainene continuă să reziste cu o determinare pe care mulți, la începutul conflictului, o subestimau. „Ucraina nu se va preda. Este o națiune mare, cu o armată remarcabil de adaptabilă. Și știe exact pentru ce luptă”, afirmă el.

Un conflict prelungit din cauza ezitărilor inițiale ale Occidentului

Generalul american rememorează momentele-cheie ale perioadei post-2014, când existau șanse reale de a limita ambițiile rusești. „În acei ani, NATO și SUA aveau la dispoziție mijloace diplomatice și militare pentru a descuraja agresiunea. Dar fiecare măsură sugerată – fie trimiterea de trupe în statele estice ale Alianței, fie patrule aeriene sau consolidarea flancului estic – a fost catalogată drept 'provocatoare'. Iar Rusia a interpretat această reținere ca pe o undă verde.”

Astăzi, cu peste 600.000 de soldați ruși desfășurați pe teritoriul Ucrainei – o forță aproape dublă față de începutul invaziei din februarie 2022 – Moscova continuă o strategie de uzură, mizând pe oboseala Occidentului și pe diviziuni politice în rândul aliaților Ucrainei.

Pacea trebuie să fie durabilă, nu doar simbolică

În opinia lui Breedlove, orice acord de pace viitor trebuie să aibă la bază nu doar încetarea ostilităților, ci și recunoașterea faptului că Rusia este parte responsabilă în acest conflict. „Trebuie să ne asigurăm că această pace nu va fi una temporară, ci una care stabilește clar că agresiunea nu va mai fi tolerată. Fără concesii unilaterale. Rusia trebuie să simtă și costul moral, nu doar cel militar, al acestui război”, afirmă generalul.

Până atunci însă, avertizează el, Occidentul nu trebuie să se lase indus în eroare de semnalele contradictorii ale Moscovei privind disponibilitatea pentru negocieri. „Rusia nu caută pacea. Caută timp. Timp pentru a regenera, pentru a destabiliza sprijinul occidental și, eventual, pentru a forța Ucraina la compromisuri inacceptabile.”

„Putin nu va obține victoria, dar va prelungi războiul cât poate”

Un scenariu optimist, potrivit generalului american, nu include o victorie militară clară a Rusiei, dar nici o retragere imediată. „Nu vor câștiga Ucraina, dar vor încerca să o distrugă pe bucăți. E o strategie de tip sovietic, pe termen lung. Din păcate, plătim astăzi pentru greșelile de ieri”, conchide Breedlove.

Analiști occidentali, precum David Axe, avertizează că, la ritmul actual al avansului rusesc, ar fi nevoie de decenii și milioane de victime pentru a ocupa complet Ucraina – un obiectiv nerealist, dar care nu împiedică Moscova să mențină conflictul activ, mizând pe epuizarea rezistenței. În acest context, responsabilitatea comunității internaționale rămâne una de fond: susținerea unei păci juste, nu a unei iluzii de stabilitate.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite