Foreign Policy: Zece motive pentru a nu-l crede pe Vladimir Putin când afirmă că nu vrea să invadeze Ucraina
0Jurnalistul Michael Weiss înaintează într-un articol publicat în „Foreign Policy” un număr de zece motive care ar putea sta la baza neîncrederii în Vladimir Putin în momentul în care liderul de la Kremlin susţine că nu doreşte să invadeze Ucraina.
Michael Weiss a realizat articolul său plecând de la conversaţia purtată de liderii de stat ai Statelor Unite şi ai Rusiei de vineri după-amiază în care cei doi preşedinţi au convenit şefii diplomaţiilor din cele două ţări trebuie să se întâlnească pentru a discuta situaţia ucraineană şi să găsească soluţii.
Concomitent cu aceste declaraţii, ofiţerii de informaţii ai NATO şi ai Statelor Unite au anunţat că un număr de trupe militare sunt dispuse la graniţa cu Ucraina.
Cele zece motive înaintate de jurnalistul american prin care susţine posibilitatea invadării Ucrainei de Rusia lui Putin sunt:
1.Anvergura mişcările de trupe ruseşti şi unităţile medicale de teren mobilizate
Jurnalistul american înaintează numărul de 50.000 de militari ruşi dispuşi de-a lungul graniţei cu Ucraina, inclusiv zona peninsulei Crimeii. De asemenea, argumentaţia sa ţine cont şi de filmările video în ceea ce priveşte aducerea vehiculelor militare şi a unei părţi de produse logistice de trenurile ruseşti. O unitate medicală de teren a fost amplasată în regiunea Bryans la 12 kilometri de graniţa cu Ucraina, potrivit Voice of America.
2.Lui Vladimir Putin îi place să pună conducerea de la Casa Albă în situaţii stânjenitoare
Exemplul clasic oferit de Weiss este ceea ce a urmat discursului ţinut de Barack Obama pe 28 februarie în care avertiza Rusia că „vor fi costuri dacă va avea loc o intervenţie militară în Ucraina”. În ziua următoare, Rusia a invadat Crimeea, iar diferitele apeluri făcute de cei de la Casa Albă nu au fost laute în considerare de Putin.
3.Ajutorul financiar al Fondului Monetar Internaţional pentru Ucraina
FMI a anunţat de curând că va oferi un pachet de asistenţă de 18 miliarde de dolari care vor fi primite de Ucraina în următorii doi ani. Pe lângă aceştia bani, alte 14 miliarde de dolari le-au fost primise autorităţilor de la Kiev. Banii vin odată cu condiţii dure din partea organizaţiei europene. Putin vizează o posibilitate de a se implica în reconsolidarea economică a Ucrainei.
4.Erorile făcute de anumite personalităţi americane care i-au servit argumente bune lui Putin pentru a justifica anexarea Crimeii.
Editorialul fostei directoare a Policy Planning din cadrul Departamentului de Stat, Anne-Marie Slaughter, din „Washington Post” în care aceasta susţinea că, în principiu, anexarea Crimeii este din punct de vedere legal şi moral similar cu intervenţia NATO în Kosovo. Această idee a fost, ulterior, repetată insistent de propaganda de la Moscova.
5.Cum alege să reacţioneze Statele Unite la manevrele militare ruseşti
Cu excepţia numeroaselor postări pe Twitter şi a comunicatelor diferiţilor reprezentanţi de presă ai administraţiei americane, nici un politician de marcă din Statele Unite nu a vorbit de posibilitatea unui răspuns militar la invazia Rusiei din Ucraina şi a încercării de a diviza statul european.
6.Atenţie sporită la ceea ce spun oficialii de la Kremlin
Mesajele date mediei de diplomaţii ruşi sau funcţionarii de la Moscova trebuie atent analizate şi demontate. În ziua de vineri, ambasadorul rus Vitaly Ciurkin a acuzat ambsada Statelor Unite de la Kiev că i-a găzduit pe lunetiştii care au tras în protestatarii din Piaţa Independenţei.
7.Legătura comercială apropiată în materie de arme convenţionale între Rusia şi Ucraina
Ucraina are numeroase fabrici a căror preocupare este realizarea de elemente utile pentru forţele militare ruseşti, iar Rusia prezintă o anumită dependenţă de o parte din produsele realizate în aceste întreprinderi.
8.Kremlinul minte în mod „ruşinos”
Argumentul înaintat de Weiss este modul cum a ales Kremlinul să prezinte situaţia din Siria. Astfel, Bashar al-Assad este considerat nevinovat în ceea ce priveşte utilizarea gazului în capitala Siriei. De asemenea, declaraţiile lui Putin care susţine că în Crimeea nu sunt prezente trupe militare din Rusia.
9.Kombinatsiya, un lucru evident
Conceptul „kombinatsiya” a fost definit de Vasili Mitrokhin, fostul director al departamentului extern al KGB, prin care acesta vorbeşte de crearea de condiţii favorabile pentru realizarea de activităţi subversive. Totodată, acest concept presupune în ansamblul său dezinformarea adversarului, recrutarea de agenţi, implantarea acestora în poziţii cheie ale inamicului şi posibilitatea ca proprii umane să realizeze operaţiuni tehnice.
10.Modernizarea trupelor militare ruse nu este doar de imagine
Ministrul de Apărare al Rusiei, Serghei Shoigu, este considerat cel mai „eficient” reprezentant guvernamental din cabinetul Medvedev. Şeful Apărăii s-a preocupat de achiziţionare de noi echipamente şi are în plan să cheltuie aproximativ 773 de miliarde de dolari până în 2020 pentru modernizarea forţelor armate din Rusia.