DOCUMENT Cum acţionează propaganda Kremlinului în presa rusă
0O listă cu instrucţiuni de propagandă trimisă de Kremlin posturilor de ştiri din Rusia a fost dezvăluită de un grup de internauţi ruşi, denumit „Anonymous International”, relatează publicaţia Business Insider.
Documentul instruieşte practic jurnaliştii de televiziune cum să abordeze subiectele legate de Crimeea şi criza din Ucraina. Astfel, presa trebuie să prezinte într-o lumină favorabilă anexarea Crimeii şi evoluţia sa actuală. În acelaşi timp, revoluţia ucraineană, soldată cu demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, trebuie prezentată ca fiind opera unui grup de fascişti, ale cărui acţiuni sunt extrem de nocive pentru Ucraina, notează Business Insider, care citează globelvoicesonline.org.
„Anonim International” susţine că liniile directoare ale propagandei în presa rusă au fost trasate chiar de către administraţia Putin, dar Kremlinul nu a răspuns acestor acuzaţii.
Crimeea, distrusă de Kiev şi salvată de Moscova
Instrucţiunile de propagandă pentru presă cuprinde două secţiuni, una referindu-se la Crimeea, iar alta la Ucraina.
Televiziunile ruse sunt instruite să susţină că situaţia Crimeii, de care se fac vinovate autorităţile de la Kiev, s-a degradat continuu în ultimii 23 de ani de când Ucraina şi-a declarat independenţa. Statul rus este prezentat ca un salvator pentru această peninsulă, aducând Crimeea la standardele de calitate a vieţii din Rusia.
Bunăstarea nu va veni însă peste noapte, se arată în document, dar noile autorităţi sunt decise să îndrepte cât mai repede ceea ce a stricat Kievul în cei 23 de ani.
Televiziunile vor mediatiza, de asemenea, vizitele în Crimeea şi Sevastopol ale unor miniştri ruşi importanţi, aleşi de preşedintele Vladimir Putin.
Totodată, Crimeea urmează să fie promovată activ ca o destinaţie turistică importantă şi mai ales sigură pentru turişti.
Ucraina, în haos şi anarhie
„Munca de informare” a jurnaliştilor ruşi vizează şi Ucraina. Astfel, ştirile trebuie să arate atmosfera de anarhie şi haos în creştere care a cuprins acest stat: naziştii ocupă posturi guvernamentale-cheie, criminalitatea este în floare sub paravanul activiştilor Euromaidan. Totodată, ştirile TV vor arăta că şefii Ministerului de Interne ucrainean sunt paralizaţi de frică şi incapabili să controleze situaţia, în contextul asasinării lui Aleksandr Muzichko, unul dintre liderii organizaţiei paramilitare „Sector Dreapta”.
Jurnaliştii ruşi vor descrie o economie ucraineană scăpată de sub control, în plină criză, care va determina creşterea taxelor în viitorul foarte apropiat, precum şi limitarea drastică a ajutoarelor sociale.
Citeşte şi:
Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să readucă în actualitate unele obiceiuri specifice erei sovietice, cum ar fi exerciţiile fizice în masă. Şeful de la Kremlin vrea să lanseze un nou program naţional, cu sloganul „Toată lumea la linia de start!”, în care exerciţiile fizice ale maselor de oameni în stadioane, paradele de atleţi prin Piaţa Roşie şi propaganda naţionalistă ar merge mână în mână.
Propaganda din mass-media rusă a devenit tot mai agresivă, amintind de regimul sovietic despre care se credea că a dispărut în 1991. Presa oficioasă vorbeşte despre „atrocităţile neo-naziştilor” de la Kiev, victime „persecutate” care cer ajutorul lui Putin şi de ruşii generoşi care oferă adăpost refugiaţilor „terifiaţi”, imagini cu svastici şi huligani fascişti, toate pentru a pregăti publicul în eventualitatea unui conflict.
FOTO Actriţa protestatară. Manipulare în presa rusă referitor la evoluţiile situaţiei din Ucraina
Mai multe televiziuni din Rusia au fost acuzate că au apelat la „o actriţă” pentru a prezenta cel puţin cinci poveşti de viaţă ale oamenilor care trăiesc în Ucraina, obiectivul final fiind acela de a discredita actuala putere de la Kiev şi pentru a promova mesaje pro-ruse.
Dosarul Putin şi Ucraina. Cum a încercat „Ţarul” să-şi manipuleze propriul popor în cazul Crimeea
Experţii şi jurnaliştii ucraineni continuă să mediteze şi să ghicească care vor fi următorii paşi ai Rusiei, care este planul lui Putin şi ce vrea el cu adevărat. Întâlnirea cu reporterii de la 4 martie n-a făcut ca lucrurile să devină mai clare.