Elon Musk susține că FBI a plătit Twitter pentru a cenzura informații

0
Publicat:

Elon Musk, proprietarul Twitter, a făcut o serie de afirmații menite să distragă atenția de la haosuul produs în cadru companiei de de social media, ca urmare a deciziilor pe care le-a luat, conform CNN.

Elon Musk a făcut o serie de afirmații controversate Foto Getty Images
Elon Musk a făcut o serie de afirmații controversate Foto Getty Images

Într-un tweet de marți, Musk a scris: „Guvernul a plătit Twitter milioane de dolari pentru a cenzura informațiile de la public". Ca o presupusă dovadă, Musk a distribuit cea mai recentă tranșă din așa-numitele „Twitter Files" publicate cu o zi înainte de ecologistul și scriitorul Michael Shellenberger.

În aceste fișiere, Shellenberger a publicat o captură de ecran redactată a unui e-mail din 2021, care arată că Divizia de Siguranță, Conținut și Aplicare a Legii a Twitter a instituit un „program de rambursare", pentru activitatea sa de răspuns la cererile de informații din partea FBI. Documentul indica faptul că Twitter primise 3,4 milioane de dolari în rambursări la acea vreme.

„Înainte de demararea acestui program, Twitter a ales să nu încaseze bani în baza acestui drept legal de rambursare pentru timpul petrecut în procesarea cererilor din partea FBI", se arată în e-mailul adresat consilierului general adjunct al Twitter de atunci, Jim Baker.

Ghidul Twitter pentru aplicarea legii, postate public pe site-ul său, dezvăluie următoarele: „Twitter poate solicita rambursarea costurilor asociate cu informațiile produse în urma unui proces legal și în conformitate cu legea".

Taxa nu are legătură cu „moderarea conținutului“

Legea respectivă prevede că guvernul federal va plăti companiilor pentru eforturile de „obținere a conținutului comunicărilor, înregistrărilor sau altor informații" o taxă „pentru rambursarea costurilor care sunt necesare în mod rezonabil și care au fost suportate în mod direct pentru căutarea, asamblarea, reproducerea sau furnizarea în alt mod a acestor informații". Ceea ce înseamnă că banii colectați de Twitter nu au avut nicio legătură cu cenzurarea cuiva. „Banii au fost pur și simplu dați ca rambursare pentru procesarea cererilor legale, similar cu modul în care un jurnalist ar putea fi nevoit să plătească o taxă pentru ca o agenție guvernamentală să proceseze o cerere în baza «Freedom of Information Act»“, după cum a scris marți Alex Stamos, fostul director de securitate la Facebook și partener al firmei de consultanță cibernetică Krebs Stamos Group: „Acest lucru nu are absolut nimic de-a face cu moderarea conținutului".

Dar faptele sunt blestemate în lumea în care trăim acum. Afirmația lui Musk a saturat în mod absolut mass-media de dreapta. Dacă vă bazați pe Fox News sau pe talk radio sau pe unul dintre punctele de difuzare online care alcătuiesc constelația de media de dreapta, probabil credeți că se desfășoară cel mai mare scandal de la Watergate încoace. Un congresman republican în exercițiu a declarat chiar marți că este în favoarea opririi „tuturor finanțărilor" pentru FBI din cauza acestei povești. Iar otrăvirea acestei fântâni de informații îi derutează și pe ceilalți, care aud prostiile și nu sunt siguri ce să creadă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite