Elon Musk a folosit sateliții Starlink pentru a „fura” alegerile din SUA, susțin conspiraționiștii de stânga
0Adepți de stânga ai teoriilor conspirației au susținut pe rețelele sociale că alegerile prezidențiale din SUA din 2024 au fost „furate” prin intermediul sateliților. Postări neîntemeiate potrivit cărora rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk a fost folosită pentru a manipula rezultatul alegerilor au fost distribuite larg pe diverse platforme de socializare, relatează The Telegraph.
Afirmații conform cărora 20 de milioane de voturi au „dispărut” sau că rețeaua de sateliți Starlink a fost folosită pentru a interfera cu mașinile de numărare a voturilor au fost împărtășite de mii de oameni pe platformele X, Threads și TikTok.
Un videoclip de nouă minute în care se susține că statele americane au folosit „Starlink pentru a contabiliza sau număra buletinele de vot" a avut peste 100.000 de aprecieri, 55.000 de distribuiri și a fost vizionat de aproape 900.000 de ori pe TikTok. „Acesta este motivul pentru care cifrele nu au sens", se arată în acest clip.
Afirmații similare cum că Elon Musk, un aliat al lui Trump, ar fi putut folosi rețeaua sa de sateliți pentru a manipula alegerile s-au răspândit pe scară largă și pe rețele precum Threads, Meta, dar și pe X, deținută de antreprenorul american.
Pe Threads, o postare cu peste 42.000 de vizualizări și 840 de distribuiri făcea afirmația că Musk „știa cine a câștigat cu patru ore mai devreme decât noi".
Mai departe, în postare scria că Starlink „aruncă în aer” sateliții de comunicații, Musk „distrugând dovezile". O altă postare lungă, cu peste 370.000 de vizualizări și 6.300 de distribuiri, susținea că votul a fost piratat „la nivel de înregistrare".
Hashtag-uri precum „TrumpCheated" (Trump a trișat) au fost distribuite pe Threads și X, în timp ce apeluri pentru renumărare au fost distribuite alături de sintagma „SwingStateHandRecount” (Renumărare manuală state-pivot).
Nu există dovezi care să susțină aceste teorii larg răspândite pe rețelele de socializare. Apoi, mașinile de vot din SUA sunt de regulă deconectate de la internet tocmai pentru a preveni interferențele.
Săptămâna trecută, Jen Easterly, directorul Agenției de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii din SUA, a declarat că „nu există dovezi ale vreunei activități rău intenționate care să aibă un impact material asupra securității sau integrității infrastructurii noastre electorale".
Fenomenul QAnon Albastru
Acuzațiile conform cărora milioane de voturi ar lipsi au fost răspândite atât de democrații nemulțumiți de victoria lui Trump, cât și de republicani, care au susținut că aceste teorii ale conspirației sunt dovada că îngrijorările lor cu privire la rezultatul alegerilor din 2020 sunt unele legitime.
Discrepanța privind numărul de voturi exprimate se datorează în mare parte numărării lente a voturilor în statul California, care până luni procesase doar aproximativ 74% din buletinele de vot. Statul a fost însă declarat ca fiind câștigat de vicepreședinta în exercițiu Kamala Harris în urmă cu câteva zile.
Unele postări care răspândesc afirmații conspiraționiste au fost însoțite de așa-zise verificări ale faptelor, precum o postare pe X care a reluat acuzațiile cu privire la rețeaua Starlink.
Vineri, analiștii în materie de dezinformare de la NewsGuard au relatat că, în orele după ce a devenit evident că Trump a câștigat, „utilizatorii de stânga ai rețelelor sociale au susținut că dat fiind avântul în favoarea Kamalei Harris înainte de alegeri ar fi fost imposibil să piardă, astfel că singura explicație nu poate fi decât frauda pe scară largă".
Hashtag-ul #DoNotConcedeKamala (Nu te declara învinsă Kamala) a adunat 30.300 de mențiuni pe parcursul a opt ore în 6 noiembrie, potrivit NewsGuard.
„Pe măsură ce profilurile false s-au retras, influencerii autentici au început să amplifice conspirația, făcând-o să pară mai organică", au spus analiștii de la Cyabra, un start-up israelian care monitorizează campaniile de dezinformare și care a descoperit 270 de profiluri false ce au răspândit inițial postările.
Unii analiști au numit noul fenomen „BlueAnon", după teoria conspirației de extremă dreapta „QAnon”, care a devenit populară în rândul unor susținători ai lui Trump.
Grace Rahman, editor online la Full Fact, un partener Meta, a declarat: „Dezinformarea despre numărarea voturilor în alegerile din SUA se răspândește pe platformele de socializare, adunând milioane de vizualizări.
„Verificatorii de fapte au demontat o varietate de afirmații până acum, între care acuzații că Kamala Harris ar fi câștigat în state unde nu sunt necesare acte de identitate – ceea ce este inexact din punct de vedere factual – și afirmații nefondate precum că milioane de buletine de vot „lipsesc”, apărute înainte de încheierea numărătorii.
Chiar și în lipsa unor dovezi, afirmații false precum acestea pot coroda încrederea publicului din SUA și nu numai. Îndemnăm pe toată lumea să verifice ceea ce vede online și să consulte surse de încredere înainte de a da mai departe.”