Efectele imediate ale măsurilor anti-imigraţie semnate de Trump: sute de persoane blocate pe aeroporturile din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinul executiv anti-imigraţie semnat de preşedintele american Donald Trump a stârnit confuzie şi a provocat proteste restrânse în cursul zilei de sâmbătă, conform relatărilor din presa americană. Cel puţin 11 persoane din ţările vizate au fost reţinute pe aeroporturile din întreaga ţară, unde mii de oameni s-au strâns pentru a protesta faţă de măsură.

Angajaţii aeroporturilor internaţionale s-au văzut nevoiţi să oprească la debarcare toţi pasagerii din cele şapte state afectate de interdicţia de 90 de zile. Cel puţin 11 persoane au fost reţinute numai la aeroportul John F. Kennedy din New York, în timp ce asociaţii ale drepturilor omului susţin că zeci de alţi pasageri ar fi fost reţinuţi în Atlanta, Houston şi Detroit, relatează „The New York Times”. Uniunea Libertăţilor Civile din Statele Unite a estimat că între 100 şi 200 de persoane erau deţinute pe aeroporturi americane din cauza ordinului executiv.

Majoritatea persoanelor deţinute se aflau deja în tranzit la momentul intrării în vigoare al ordinului executiv şi deţin vize valabile pentru a intra în Statele Unite. Însă ordinul promulgat de Trump interzice pentru 90 de zile intrarea în Statele Unite pentru toţi cetăţenii din şapte state predominant musulmane – Siria, Irak, Iran, Sudan, Somalia, Yemen şi Libia - indiferent dacă aceştia aveau documentaţia necesară pentru a le garanta intrarea în ţară. 

Duminică dimineaţa, un tribunal federal din Brooklyn a decis ca toate persoanele afectate de ordinul lui Trump care se aflau în procesul de debarcare sau în tranzit la momentul intrării actului în vigoare să rămână temporar pe teritoriul Statelor Unite, după ce Uniunea Libertăţilor Civile din Statele Unite şi avocaţi ai persoanelor afectat au atacat actul în instanţă. 

Persoanele oprite vor rămâne însă în custodia autorităţilor aeroportuare, singura lor certitudine fiind cea că nu vor fi deportate.

Printre persoanele oprite la intrarea în Statele Unite se numără studenţi, muncitori, rude şi cel puţin o familie de refugiaţi sirieni. Ordinul ar interzice inclusiv unui director de film iranian participarea la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, la care a fost nominalizat pentru cel mai bun film străin.

În schimb, doi bărbaţi irakieni, care s-au numărat printre primele persoane sosite din ţările vizate de ordinul executiv după intrarea în vigoarea a actului, au fost eliberaţi sâmbătă seara, ca urmare a unei excepţii care permite evaluarea fiecărui caz în parte în situaţii excepţionale – precum schimbarea normelor de intrare în ţară în timpul tranzitului aerian – de către Departamentul de Securitate Internă. Este neclar încă dacă excepţia va fi invocată şi în cazul persoanelor care au sosit ulterior. 

Unul dintre cei doi bărbaţi, Khalid Darweesh, a declarat pentru „The Guardian” că nu este supărat pe autorităţile aeroportuare din cauza situaţiei pentru că acestea „îşi fac doar datoria”.

Rezidenţii legali şi persoanele cu dublă cetăţenie, afectate de ordin; Google îşi recheamă angajaţii în ţară

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a clarificat, sâmbătă, că ordinul executiv se aplică şi persoanelor din statele vizate care au permis de rezidenţă în Statele Unite sau dublă cetăţenie, efectiv oprind revenirea în ţară şi a unor cetăţeni americani. 

Gigantul tehnologic Google le-a comunicat angajaţilor afectaţi de ordin şi care se aflau în afara ţării să „revină imediat în Statele Unite” şi le-a pus la dispoziţie consultanţă legală, relatează „Bloomberg”. Directorul executiv al companiei, Sundar Pichai, a declarat sâmbătă că peste 100 de angajaţi ai Google din Statele Unite intră sub incidenţa ordinului, însă compania nu a precizat dacă unii dintre ei s-au numărat printre persoanele deţinute sâmbătă.

Preşedintele american a spus, după intrarea în vigoare a actului, că se declară mulţumit de situaţia din aeroporturi şi a repetat că nu este vorba de o interdicţie care vizează persoanele de religie musulmană.

Între timp, mai multe persoane care au cetăţenia celor şapte state vizate de ordin au fost oprite de la îmbarcarea în curse către Statele Unite pe mai multe aeroporturi din lume, în timp ce compania aeriană franco-olandeză KLM a anunţat pasagerii care îndeplinesc acest criteriu că „nu are niciun rost” să călătorească în Statele Unite din cauza interdicţiei. 

Iranul a anunţat, ca răspuns la măsurile adoptate de Trump, că va interzice intrarea în ţară a cetăţenilor americani, punând sub semnul întrebării înţelegerea nucleară semnată în 2015. 

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că vecinul nordic al Statelor Unite va rămâne deschis refugiaţilor: „Pentru cei care fug de persecuţie, teroare şi război, canadienii vă vor primi mereu, indiferent de religia voastră”.

Proteste în faţa aeroporturilor internaţionale

Mii de persoane au protestat în faţa aeroporturilor internaţionale unde călătorii care intrau sub incidenţa ordinului. „Lăsăţi-i să intre!” au scandat la unison câteva sute de persoane strânse în faţa aeroportului din New York, în timp ce alte câteva sute de persoane s-au strâns în faţa judecătoriei din Brooklyn care a decis amânarea parţială a aplicării ordinului, izbucnind în urale după anunţarea deciziei. 

Printre altele, demonstranţii au cerut anularea ordinului executiv şi şi-au proclamat solidaritatea cu refugiaţii afectaţi de ordinul de executiv, ce impune o suspendare de 120 de zile asupra mecanismului de acceptare al refugiaţilor, prelungită pe termen nedefinit în cazul celor din Siria. 

Proteste au avut loc şi în faţa aeroporturilor din Dulles, Los Angeles, San Francisco, Denver şi Philadelphia şi s-au desfăşurat fără incidente majore.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite