Edward Snowden: „Nu am adus niciun document secret în Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul contractant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, a dat asigurări într-un interviu apărut în ediţia de joi a cotidianului „New York Times” că nu a luat cu el niciun document secret când a părăsit China şi a fugit în Rusia, ţară care i-a acordat azil politic la începutul lunii august, relatează AFP.

Edward Snowden a menţionat în interviu că a dat jurnaliştilor din Hong Kong toate documentele pe care le avea, înainte de a se urca în avionul ce avea să-l ducă în Rusia, unde s-a refugiat din luna iunie. Informatorul a renunţat la documente pentru că „nu ar fi servit interesului public...să transporte personal o copie a acelui material”, a declarat el cotidianului american.

Fostul consultant al NSA a subliniat că documente au fost protejate de serviciile de informaţii chineze şi ruse cu ajutorul cunoştinţelor pe care le-a dobândit în timp ce era angajat al agenţiei americane. „Nicio şansă ca ruşii sau chinezii să fi putut primi vreun document”, a spus el.

Cu toate acestea, responsabili americani şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că anumite materiale sustrase de Snowden din serverele NSA ar fi putut ajunge pe mâinile nepotrivite. Oficialii americani susţin că informatorul „a provocat daune ireparabile”, fiind acuzat de spionaj în ţara natală.

Acesta a afirmat în interviul amintit, realizat timp de mai multe zile prin comunicaţii online criptate, că NSA ştie că nu a cooperat cu serviciile străine. „NSA nu a prezentat niciun singur exemplu de pagube pe care le-ar fi putut provoca scurgerile” de informaţii, a ţinut el să menţioneze, insistând asupra faptului că nu a intenţionat niciodată să îşi ofere serviciile Chinei sau Rusiei. „NSA nu a spus nimic în afară de „credem”, „poate”, „bănuim” prin intermediul oficialilor anonimi sau retraşi.”

Îndoielile au apărut acum şase ani

În legătură cu decizia de a pune la cale aceste scurgeri de informaţii cu privire la programul de supraveghere al NSA, Snowden a explicat că ideea s-a instalat treptat. Îndoielile sale legate de agenţiile de informaţii îşi aveau soluţia încă din perioada în care a lucrat pentru CIA, la Geneva, a continuat el.

La acea dată, împotriva lui a fost scris un raport critic de către un superior, care l-a acuzat că că a încercat să pătrundă în calculatoare la care nu avea acces. Snowden, în vârstă de 30 de ani, a negat că raportul a avut legătură cu deciziile sale la locul de muncă; în schimb, a spus că evaluarea critică a apărut ca urmare a unei discuţii tensionate cu superiorul său, după ce a descoperit unele problemele de securitate a reţelei de calculatoare a CIA.

Scurgerea de informaţii, „în interesul celor mulţi”

Episodul respectiv l-a convins că dacă va încerca să reformeze sistemul din interior, a declarat el, va primi doar „pedepse” şi că eforturile lui „ar fi fost zădărnicite”. Programatorul dezvăluie că există unele tensiuni în interiorul agenţiei, printre membrii NSA, însă oamenii au fost ţinuţi în frâu cu ajutorul „sentimentului de frică şi de fals patriotism”.

Revenind asupra motivaţiilor sale, Edward Snowden a afirmat din nou că este convins că a acţionat în interesul celor mulţi. „Atât timp cât există un sprijin larg în rândul populaţiei, putem spune că până şi programul cel mai invaziv şi mai puţin moral are o anumită legitimitate”, a afirmat el.  Problema este că „programele desfăşurate în secret, departe de ochii publicului, nu au această legitimitate”, a continuat fostul consultant NSA.

Washingtonul a solicitat în repetate rânduri extrădarea lui Snowden în Statele Unite unde a fost inculpat pentru spionaj şi unde ar putea fi condamnat la închisoare.

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite