Donald Trump se întâlneşte cu directorii serviciilor americane de informaţii, în contextul unor tensiuni
0Preşedintele ales american Donald Trump urmează să se întâlnească astăzi cu directorii serviciilor americane de informaţii într-un context tensionat de scepticismul său asupra amestecului Guvernului rus în campania prezidenţială din Statele Unite.
Excentricul miliardar din New York, care va fi învestit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie, urmează să se întâlnească astăzi cu James Clapper, şeful serviciilor americane de informaţii, John Brennan, directorul CIA, şi James Comey, directorul FBI.
Cei trei îi vor prezenta lui Trump raportul cerut de preşedintele în exerciţiu Barack Obama asupra implicării Guvernului rus în alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie anul trecut. Moscova respinge vehement aceste acuzaţii.
Raportul, care va fi prezentat Congresului în următoarele zile, a fost prezentat preşedintelui american joi după-amiază.
Raportul arată că CIA a identificat oficialii ruşi care au furnizat e-mailuri ale Comitetului Naţional Democrat şi ale liderilor acestui partid către WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, prin intermediul unor terţi, au declarat joi înalţi oficiali din Statele Unite citaţi de Reuters.
Înalţii oficiali, care au vorbit cu condiţia anonimatului, au declarat că CIA şi alţii au ajuns la concluzia că Guvernul rus a crescut eforturile de discreditare a procesului electoral din Statele Unite pentru a favoriza campania preşedintelui ales Donald Trump.
Întrevederea are loc de asemenea în contextul unor speculaţii asupra intenţiei lui Trump de a reforma serviciile secrete americane, o informaţie furnizată de Wall Street Journal şi dezminţită de purtătorul de cuvânt al preşedintelui ales.
„Nu există niciun adevăr în această idee a restructurării infrastructurii comunităţii de informaţii“, a ţinut să sublinieze purtătorul de cuvânt Sean Spicer, calificând acele relatări drept „sută la sută false“.
După ce a criticat serviciile secrete americane în urma rapoartelor prin care acestea susţin că Rusia este în spatele atacurilor cibernetice din timpul campaniei electorale, Trump s-a declarat joi un „mare fan“ al acestor servicii.
„Presa minte pentru a lăsa impresia că eu sunt împotriva serviciilor de informaţii, deşi de fapt sunt un mare fan al lor“, a scris pe Twitter viitorul preşedinte american, înainte ca în Senatul Federal să înceapă o audiere în cadrul căreia va fi discutată posibila ingerinţă a Rusiei în campania electorală americană prin atacuri cibernetice.
Fostul director CIA James Woolsey a părăsit echipa de tranziţie a lui Trump
În acest context, James Woolsey a părăsit echipa de tranziţie a lui Donald Trump, potrivit unui purtător de cuvânt al republicanului, citat de ABC News şi news.ro.
„Începând de acum, ambasadorul Woolsey nu mai este consilier senior al preşedintelui ales Trump sau al (echipei de - n. red.) tranziţie. El le doreşte preşedintelui ales şi administraţiei sale mult succes în timpul mandatului“ a anunţat purtătorul de cuvânt Jonathan Franks într-un e-mail.
Într-un interviu acordat după anunţarea deciziei, Woolsey a declarat că simte că experienţa sa nu mai este adecvată pentru nevoile echipei de tranziţie, scrie Politico.
„Cred că experienţa mea în apărare, securitate naţională şi informaţii nu mai este, probabil, relevantă pentru deciziile care trebuie luate în următoarele săptămâni“, a spus el.
El a dat asigurări că scepticismul exprimat public de Trump în privinţa serviciilor de informaţii, în dosarul atacurilor informatice ruse, nu a jucat un rol în decizia sa.
Woolsey, care a servit ca director al CIA în timpul administraţiei lui Bill Clinton, i s-a alăturat lui Donald Trump în septembrie.
Consilierii lui Trump nu au comentat deocamdată informaţia.