Doi congresmeni americani propun limitarea puterilor prezidentiale de a folosi arme nucleare

0
Publicat:

Proiectul de lege propune ca șeful statului să nu mai poată să dispună folosirea armelor nucleare fără acordul Congresului.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Parlamentarii americani au elaborat un proiect de lege care interzice președintelui SUA să dispună folosirea armelor nucleare fără acordul Congresului, a anunțat vineri serviciul de presă al senatorului Ed Markey (D-Massachusetts).

Textul proiectului de lege, care ar limita puterile președintelui în domeniul nuclear, a fost elaborat de Markey și deputatul Ted Liu (D-California). Ei propun să interzică această prerogativă, astfel încât „orice președinte american să nu poată să lanseze o lovitură nucleară fără aprobarea prealabilă a Congresului”. „Niciun președinte nu are dreptul sau autoritatea constituțională să declare unilateral război, cu atât mai puțin să lanseze o lovitură nucleară”, a spus Marki.

Președintele are singura autoritate de a autoriza folosirea armelor nucleare, un ordin pe care personalul militar american trebuie să-l urmeze conform Codului Uniform de Justiție Militară. Având în vedere puterea constituțională a Congresului de a declara război, acesta trebuie să ofere controale și echilibre semnificative pentru Singura autoritate a președintelui de a autoriza utilizarea armelor nucleare,” - rezultă din proiectul de lege.

Părinții Constituției SUA au înțeles că decizia de a începe un război care ar putea duce la mulți morți și distrugerea unei societăți civilizate ar trebui luată de reprezentanți ai poporului, și nu de o singură persoană. Armele nucleare sunt un tip neobișnuit de puternic de arme, care poate ucide instantaneu milioane de oameni și poate genera consecințe negative pe termen lung asupra sănătății globale și a mediului, subminează direct pacea globală și expune Statele Unite ale Americii la riscul unor represalii nucleare.”

Markey și Lew au introdus pentru prima dată un proiect de lege similar Congresului în 2016, dar nu a fost adoptat. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite