Şeful spionilor ruşi: Este îngrijorătoare retorica occidentală privind armele nucleare

0
Publicat:

Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a afirmat, luni, că Rusia crede „extrem de îngrijorătoare retorica occidentală cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare”, relatează agenția de presă TASS, conform Agerpres.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin.
Narîşkin susține că retorica rusă nu a lăsat loc pentru posibilitatea folosirii armelor nucleare.

Mi se pare extrem de îngrijorătoare retorica occidentală cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare. Este inadmisibil”, a afirmat Serghei Narîşkin în faţa presei. 

 „Umanitatea a putut vedea de mai multe ori că actualul regim de la Kiev doreşte să deţină arme nucleare, începând din ziua în care preşedintele (Ucrainei Volodimir) Zelenski a vorbit la o conferinţă de securitate la Munchen. Ambiţiile sale de a deţine arme nucleare erau clare deja atunci. Lumea nu ar trebui să lase să se întâmple asta”, a mai adăugat liderul spionilor ruși. 

La întrebarea dacă retorica rusă „a lăsat loc (pentru posibilitatea) folosirii armelor nucleare", Narîşkin a replicat: „Nu, absolut deloc". 

De asemenea, liderul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a adus în discuție și convorbirile purtate cu o zi în urmă de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu omologii săi din Turcia, Statele Unite şi Franţa. Ministrul rus al Apărării le-a comunicat acestora temerile Rusiei referitoare la eventuale provocări din partea Ucrainei, care ar putea folosi o „bombă murdară”.  

Serghei Șoigu a vorbit la telefon, vineri și duminică, cu liderul Pentagonului, Lloyd Austin. 

Atacuri asupra Novaia Kahovka 

TASS a relatat că armata ucraineană a lansat, luni, 19 rachete HIMARS și „Olha” asupra orașului ucrainean Nova Kahovka, situat în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde se află hidrocentrala pentru alimentarea cu apă a Crimeei, care funcționează sub controlul forțelor ruse.  

Astfel, trei rachete au fost doborâte de sistemul de apărare aeriană, dar trei rachete au lovit hidrocentrala Kahovskaia, conform TASS. 

Conform agenției RIA Novosti, care menționează autoritățile pro-ruse din orașul ucrainean, hidrocentrala nu a suferit avarii critice și funcționează normal.

Liderul administraţiei militaro-civile Novokahovskaia instalate de ruși, Vladimir Leontiev, a afirmat anterior că declaraţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform căreia Rusia a minat hidrocentrala este o minciună. 

Leontiev a adăugat că forțele armate ale Ucrainei atacă centrala hidroelectrică în fiecare zi. 

Membrul consiliului administrației instalate de ruși în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a afirmat că subminarea barajului hidrocentralei Kahovskaia va crea mari riscuri pentru funcţionarea unităţilor de energie ale centralei nucleare Zaporojie.  

În plus, Rogov susține că nimicirea barajului va determina o scădere a nivelului apei în rezervorul Kahovski, prin urmare sistemul de răcire al centralei atomoelectrice Zaporojie nu va putea prelua apa de care are nevoie pentru a răci reactoarele. 

Mai mult decât atât, Reuters relatează, luni, menționând o afirmație a liderului Direcţiei Generale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, că Rusia va reduce avansul forțelor ucrainene în sud cu doar două săptămâni în cazul în care va arunca în aer barajul hidrocentralei Kahovka, dar o asemenea hotărâre ar inunda teritoriul aflat sub ocupația rusă și ar afecta un canal de apă important pentru Crimeea. 

Budanov a realizat aceste afirmații în cadrul unui interviu, care a fost publicat, luni, de Ukrainska Pravda, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în urmă cu o săptămână că Rusia a minat barajul hidroelectric de pe fluviul Nipru și este gata să-l distrugă. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite