De la Edgar Hoover la Kash Patel. Cum s-a transformat imaginea șefului FBI
0Departe de sobrietatea care i-a caracterizat pe predecesorii săi, Kash Patel, actualul director al Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI), pare să fi transformat instituția într-o extensie a propriei scene publice. Aparițiile sale la meciuri de lupte, înconjurat de figuri celebre și camere de luat vederi, contrastează izbitor cu discreția cultivată de-a lungul deceniilor de agenția care se vrea, oficial, „deasupra politicii”, scrie The New York Times.

La doar 44 de ani, Patel nu doar că este cel mai tânăr director al FBI de la J. Edgar Hoover încoace, dar și cel mai vizibil. În ultimele săptămâni, a fost văzut la bordul Air Force One, în drum spre un eveniment UFC în Miami, purtând ochelari de soare cu rame groase, deveniți deja parte din „uniforma” sa publică. A bifat și două meciuri de hochei, inclusiv unul în Washington, din loja patronului, urmărind cum Alex Ovechkin egalează recordul legendarului Wayne Gretzky. Desigur, Patel a apărut și în poze alături de Gretzky.
În paralel, a fost nelipsit de la evenimentele de imagine ale Casei Albe, flancându-l pe președintele Donald Trump inclusiv în aparițiile oficiale la Departamentul de Justiție.
Departe de modelul Mueller sau Comey
Spre deosebire de Robert Mueller, rezervat până la tăcere, sau James Comey, care vorbea poate prea mult, Patel pare că și-a propus să iasă din tiparul celor care au condus FBI-ul cu o anumită distanță de Casa Albă. Dimpotrivă, se afișează des alături de Trump și nu ezită să-și promoveze agresiv reformele pe rețelele sociale.
În doar trei luni de mandat, Patel a început să rescrie arhitectura internă a instituției: a forțat retragerea unor directori, a inversat modificări introduse de Mueller și a numit un adjunct fără experiență de agent – o premieră în istoria FBI. Restructurările n-au fost bine primite de toată lumea. În fața criticilor, adjunctul său, Dan Bongino, un fost agent Secret Service devenit influencer conservator, a transmis: „Doar pentru că nu vedeți schimbări în timp real, nu înseamnă că ele nu au loc”.
Încurajat de presa conservatoare, contestat în interior
Patel a devenit erou de copertă pentru presa conservatoare după ce a desecretizat o parte din documentele legate de ancheta privind interferența rusă în alegerile din 2016 – anchetă pe care el însuși a numit-o „o farsă”. A suspendat cu plată doi angajați ai FBI vizați de republicani, inclusiv pe unul menționat în propria sa carte ca făcând parte din „deep state”. În același timp, a promovat alți agenți, unele numiri stârnind nemulțumiri chiar în tabăra sa.
Deși anumite măsuri sunt încă neclare pentru efectele lor, Patel nu ezită să-și declare succesul. A distribuit pe rețelele sociale titluri favorabile, precum cel din Fox News: „FBI-ul lui Kash Patel începe în forță cu victorii importante”. A scos în evidență și o creștere a aplicațiilor pentru recrutare – o cifră așteptată, în condițiile în care acestea fuseseră suspendate temporar după învestirea lui Trump.
Un regizor în propria epopee instituțională
La începutul lunii martie, FBI a lansat un videoclip de recrutare filmat la Quantico, cu echipa de salvare ostatici, acompaniat de muzică rock și efecte dramatice. Patel, în haine de camuflaj, privea exercițiile dintr-un elicopter. Gestul a fost perceput de unii foști agenți ca fiind mai degrabă un exercițiu de PR decât o reală demonstrație profesională.
Kyle Seraphin, un fost agent devenit critic al FBI și susținător al lui Patel, a ironizat momentul: „Selfie-uri cu echipa de salvare? Serios?”. De altfel, unii observatori conservatori încep să sugereze, nu fără sarcasm, că Patel și Bongino ar fi fost „capturați” de instituție, după ce, inițial, s-au remarcat prin discursuri dure împotriva sa.
Jet-ul de la FBI
În viața personală, directorul nu pare să renunțe la stilul de viață luxos. Locuiește în Las Vegas, este membru al unui club exclusivist – Poodle Room – și se întâlnește cu o cântăreață de muzică country de 26 de ani, Alexis Wilkins. Datele de zbor arată că unul dintre avioanele FBI a făcut trei drumuri dus-întors spre Nashville, unde Wilkins locuiește. Oficial, Patel a vizitat și biroul local al FBI și s-a întâlnit cu senatorii statului Tennessee. Restul călătoriilor rămân neelucidate.
FBI a precizat că toate călătoriile directorului respectă regulile etice, iar utilizarea avioanelor guvernamentale este justificată de nevoia de comunicații securizate. Totuși, asemenea zboruri au fost criticate în trecut chiar de republicani, atunci când Christopher Wray, predecesorul lui Patel, a fost acuzat de „aroganță administrativă”.
Kash Patel nu este doar un director tânăr și vizibil, ci unul care pare să regândească, în mod fundamental, ce înseamnă să conduci FBI-ul. Pentru unii, este dovada unei reforme așteptate. Pentru alții, o deriva instituțională periculoasă. Cert este că Patel nu își propune să fie un personaj de fundal. Într-o epocă în care funcțiile devin personaje, iar instituțiile – scenă, directorul FBI nu pare interesat să se retragă în umbră. Dimpotrivă, pare să îmbrățișeze lumina reflectoarelor cu entuziasm. Poate prea mult, subliniază The New York Times.