De ce Trump a pierdut o sursă crucială a puterii sale de atracție. Se anunță o reeditare a cursei din 2016?
0Cineva care ar face o listă cu cele mai năucitoare și inedite evenimente ale campaniei electorale pentru Casa Albă, ar putea adăuga un alt factor potențial decisiv pentru rezultatul alegerilor din noiembrie: un vicepreședinte în funcție care devine candidatul ce simbolizează „schimbarea”. Asta înseamnă că, automat, Donald Trump, candidat la realegere, pierde această calitate, se arată într-o analiză Politico.
Aproape că asistăm astfel la o încălcare a legilor universului în domeniul politicii. Prin definiție, un vicepreședinte aflat într-o cursă de a moșteni Biroul Oval face parte din administrația actuală, astfel că nu poate face prea mult pentru a se prezenta credibil ca fiind diferit de președintele său.
Totuși, în această nouă cursă prezidențială, ascensiunea bruscă a Kamalei Harris, raportat la personalitatea și istoricul oponentului său, face din ea, cel puțin în acest moment, candidatul care întruchipează schimbarea, indiferent de cât de apropiate ar fi politicile sale de actuala administrație Biden. Faptul că a ajuns în această poziție dintr-o circumstanță, și nu dintr-o alegere nu îi știrbește cu nimic avantajul politic.
Cea mai rea veste pentru Donald Trump este că această situație îl lipsește de una dintre cele mai mari puteri de care s-a bucurat. Trump a ajuns în fruntea SUA în 2016 pe baza promisiunii sale de a spulbera statu-quo-ul. Or, în prezent trebuie să lupte contra argumentului convingător precum că reprezintă trecutul, în timp un candidat telegenic, mai tânăr, pledează pentru aceeași cauză.
Situația actuală aduce aminte de cursa Trump- Hillary Clinton
Echipei de campanie a lui Hilary Clinton nu i-a plăcut deloc ideea că ea ar personifica statu-quo-ul: nu ar deveni ea prima femeie președinte a SUA? Ce schimbare mai mare ar putea exista? A fost însă o gravă eroare de judecată. Clinton era o figură cheie la Casa Albă, în calitate de primă doamnă, senato, iar apoi secretar de stat. Timp de un sfert de secol, ea a fost o figură vizibilă și importantă la cele mai înalte niveluri ale politicii americane.
Prin contrast, Trump nu reprezenta decât schimbare pe toată linia. Îi lipseau toate calitățile asociate în mod normal unui viitor președinte: având cunoștințe precare despre istorie și cu o viață dedicată mai degrabă măririi personale, era cunoscut mai ales drept subiect pentru titlurile mondene și ca star în serialele tip reality TV. Totuși, într-un moment în care un număr mare de cetățeni se simțeau afectați de eșecul guvernului de a le proteja viețile și averile, tocmai aspectele ce păreau niște neajunsuri sunau acum drept adevărate atuuri. Fără experiență în guvern? Numai uitați-vă la cum s-au descurcat experții! O retorică dominată de injurii și vulgarității? Era și timpul ca cineva să vorbească pe înțelesul tuturor.
Cu siguranță, orice altceva ar fi fost Trump, un vot pentru el ar fi fost unul pentru un președinte ca nimeni altul. Ideea în sine avea ceva deosebit de atrăgător și promițător.
Și Trump nu a fost singurul. Americanii își manifestă de mult timp dorința de a se rupe de politica „normală” în modalități mai mult sau mai puțin însemnate. De pildă, alegătorii din Alaska pot scrie numele unui candidat pentru în Senat pe buletinul de vot, așa cum a dovedit Lisa Murkowski după ce a pierdut o cursă în alegerile primare ale Partidului Republican. Alegătorii din Minnesota îl pot alege guvernator pe fostul wrestler Jesse Ventura, susținut de un al treilea partid; în timp ce alegătorii din California reușesc, pentru prima dată în istorie, să revoce un guvernator în funcție și să-l pună în locul lui un fost culturist și actor, și anume pe Arnold Schwarzenegger.
În 2016, votanții lui Trump au spus da acestui impuls potrivit căruia dacă vrem putem aduce în Biroul Oval un candidat fără experiență și fără calificări tradiționale; și da, putem ignora avertismentele presei mainstream și vota pentru o schimbare mai radicală decât oricare alta din istoria noastră.
Cu toate acestea, în 2024, pretenția lui Trump de a reprezenta această schimbare este mult mai greu de pus pe masă.. Pe de o parte, alegătorilor li se cere să-l repună în funcție. În al doilea rând, Trump pare incapabil să se împace cu înfrângerea sa din 2020, reluând mereu acuzațiile sale privind frauda electorală, până în punctul în care să-l atace pe acest subiect pe guvernatorul republican deosebit de popular al statului Georgia. Astfel că indiferent ce reprezintă Trump acum, nu este vorba de schimbare.
Cum stau lucrurile în tabăra democraților
Vreme de un an sau poate mai mult, democrații s-au confruntat cu perspectiva sumbră de a păstra la Casa Albă un președinte în vârstă, nepopular, însă păreau resemnați în această privință. A urmat performanța dezastruoasă la prima dezbatere cu Trump, când a devenit limpede pentru cele mai importante forțe din partid că Biden pur și simplu nu poate câștiga în noiembrie. Pe fondul unei campanii de presiune în creștere și a înrăutățirii sondajelor, președintele a cedat și a renunțat la candidatura sa pentru realegere.
Asta a fost ca și cum Partidul Democrat ar fi redescoperit o putere pe care nu a folosit-o niciodată, poate că de fapt nici nu fusese conștient că o are; departe de a fi fost o „lovitură de stat", a fost împlinirea sarcinii esențiale a unui partid politic, și anume exploatare puterii formale și informale pentru a se apăra de dezastrul politic.
În doar două săptămâni, alegătorii aveau în față o realitate care părea imposibilă până atunci: „Nu vreți să votați pentru Biden și nici pentru Trump? Acum nu mai sunteți obligați! Vreți schimbare? Ea este chiar aici!” Fluxul de bani, de voluntari și de mulțimi în favoarea lui Harris atestă puterea acestui sentiment.
Harris și campania ei par, de asemenea, conștiente de noua dinamică a cursei, precum și de cât de puternic poate fi semnalul unui nou început. „Nu ne întoarcem” a devenit rapid o mantră pentru Harris în timpul deplasărilor sale prin țară, iar publicul scandează acest slogan cu entuziasm. Este o modalitate de a vorbi nu doar despre atacurile asupra dreptului la avort, ci și despre multe alte aspecte ale erei Trump și ale eșecurilor din trecut, scrie Politico.