De ce rămâne NSA fără experţi de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA) din Fort Meade Foto: EPA
Sediul Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA) din Fort Meade Foto: EPA

Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a Statelor Unite ale Americii a început să aibă reale probleme legate de personalul calificat. Începând din 2015, NSA a pierdut sute de hackeri, ingineri şi statisticieni cu vastă experienţă în domeniu, scrie „Washington Post“, citând oficiali americani familiarizaţi cu situaţia. Iar, potrivit lor, aceste plecări ar putea avea un impact semnificativ asupra siguranţei naţionale.

Având cartierul general la Fort Meade, în Maryland, NSA are o forţă de lucru civilă de circa 21.000 de persoane şi este cea mai mare producătoare de informaţii dintre cele 17 agenţii de spionaj americane, adaugă publicaţia citată. 

Cei care au plecat erau oameni responsabili de colectarea şi analizarea unor informaţii care ajungeau zilnic pe masa preşedintelui Statelor Unite. 

Totodată, printre sarcinile lor se numărau monitorizarea evoluţiilor legate de Statul Islamic, de hackerii ruşi şi cei nord-coreeni, dar şi analizarea intenţiilor guvernelor străine. Unii răspundeau de protejarea reţelelor clasificate prin care se transmiteau informaţii sensibile.

„Un sinonim pentru «epidemie» ar fi cel mai bun cuvânt pentru a descrie situaţia“, a afirmat o fostă cercetătoare în cadrul NSA pe nume Ellison Anne Williams, care a plecat în 2016 pentru a-şi înfiinţa propria firmă de protecţie de date. 

Mai mult de 10 foşti angajaţi ai NSA au aurmat-o. „Agenţia pierde o cantitate însemnată de talent tehnic, iar să-ţi pierzi personalul cel mai bun şi cel mai strălucit este o imensă lovitură“, a afirmat ea. 

Decizia specialiştilor de a părăsi NSA pare să fi avut la bază considerente de ordin financiar, dar şi organizaţional. 

Cotidianul citat scrie că aceştia aveau venituri mici, erau dezamăgiţi de conducerea serviciului de spionaj, dar şi de reorganizarea agenţiei, schiţată de director Michael S. Rogers, care intenţionează însă să se retragă în primăvară, după patru ani nu tocmai uşori în fruntea acestui serviciu de informaţii. 

Înlocuiţi cu oameni fără experienţă

Oficialii NSA au refuzat să spună câte posturi libere există în momentul de faţă, însă se pare că numărul personalului specializat în ştiinţă, tehnologie şi matematică a scăzut cu 5,6%, în timp ce numărul hackerilor şi al celor care lucrează la centrul pentru monitorizarea atacurilor cibernetice a scăzut cu 8-9%. Există echipe în cadrul agenţiei care şi-au pierdut jumătate dintre membri.

Potrivit informaţiilor existente, agenţia îi înlocuieşte pe cei plecaţi, însă nu reuşeşte să găsească specialişti cu o experienţă similară.  Pe fondul acestor nemulţumiri, unii dintre experţii rămaşi l-ar fi luat la întrebări pe directorul agenţiei, Michael S. Rogers, chiar în 2016. Însă Rogers ar fi negat că există o problemă.

În acest timp, purtătorul de cuvânt al NSA, Tommy Groves, a spus că îngrijorările exprimate de unii angajaţi au determinat anumite schimbări care s-au tradus prin salarii mai mari, promovări şi noi oportunităţi în carieră. 

Această situaţie vine în contextul în care NSA se confruntă oricum cu o lipsă de încredere a publicului după dezvăluirile făcute de Edward Snowden în 2013 privind supravegherea cetăţenilor americani.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite