Video De ce este considerat Uraganul Milton un fenomen meteo extrem de periculos. Imagini cu dezastrul lăsat în urmă
0Uraganul Milton a lovit coasta Floridei, miercuri seara, aducând cu el ploi torenațiale, vânt puternic, iar în zona centrală a pensinsulei s-au înregistrat inundații.
Uraganul a ajuns pe coasta de vest la Floridei, lângă Siesta Key, din comitatul Sarasota, în jurul orei 20.30, ora locală. La finalul zilei, acesta a pierdut din intensitate și a ajuns la nivelul 3 din 5, fiind în continuare considerat major. Mai multe tornade s-au format în părțile centrale și sudice ale statului.
La 5 octombrie, uraganul Milton a început ca o furtună tropicală în sud-vestul Golfului Mexic. A doua zi, viteza vântului a început să se intensifice rapid, iar la 7 octombrie a ajuns la categoria 5. Vânturile lui Milton au crescut de la 129 la 282 km/h (80 la 175 mph) în doar 24 de ore. În prezent, Milton este una dintre furtunile atlantice cu cea mai rapidă intensificare înregistrată vreodată.
Un uragan se formează atunci când o perturbare meteorologică, cum ar fi o furtună, atrage aer cald de suprafață din toate direcțiile. Apa de mare se evaporă și este atrasă în sus de vânturile convergente. Pe măsură ce se ridică, vaporii de apă se răcesc și se condensează în nori și ploaie - iar mai mult aer cald și umed se ridică în spirală de la suprafață pentru a-l înlocui. Iar oceane mai calde înseamnă uragane mai extreme, avertizează experții.
Uraganul Milton s-a format în Golful Mexic în același timp în care alte două uragane mari se agitau deasupra Atlanticului:uraganul Leslie și uraganul Kirk. Apoi au format un trio de furtuni pe 6 octombrie, în timp ce uraganul Milton își sporea puterea.
Este neobișnuit să vedem trei furtuni formându-se simultan atât de târziu în sezon, a subliniat meteorologul Philip Klotzbach de la Universitatea de Stat din Colorado pe X, fost Twitter. De fapt, este pentru prima dată când acest număr de uragane a fost văzut simultan în Atlantic în luna octombrie de când au început înregistrările prin satelit în 1966.
„A fost probabil o reflectare atât a apelor extrem de calde, cât și a nivelurilor scăzute de forfecare verticală a vântului ”, spune Klotzbach, indicând temperaturile aproape record ale Atlanticului.
În afară de acest eveniment cu trei uragane la începutul lunii octombrie, nu au existat alte ocazii de uragane simultane în acest sezon.
Acea pauză nu a durat însă mult, cu un val de furtuni care a urmat din cauza încălzirii oceanului.
„Temperatura oceanului din Golful Mexic este la sau aproape de niveluri record în acest moment și acest lucru oferă uraganelor peste acea regiune mult „combustibil”, spune Joel Hirschi, de la Centrul Național de Oceanografie (NOC) al SUA .
Atlanticul de Nord a avut „ febră ” în ultimul an, iar temperaturile de la suprafața apei în Golful Mexic sunt în prezent mult peste medie .
„Un climat mai cald înseamnă mări mai calde”, spune Hirschi. „Există tot mai multe dovezi că timpul necesar pentru ca ciclonii tropicali să se intensifice la furtuni puternice de categoria patru sau cinci se reduce pe măsură ce clima se încălzește. Intensificările rapide pe care le-am văzut în Atlantic pentru Beryl, Helene și acum Milton urmează acest model”.
Mai multe tornade au fost raportate în Florida, în timp ce uraganul Milton a început să lovească statul.
Acestea au fost observate în unele părți din sudul Floridei și traversând o autostradă cheie în timp ce șoferii se aflau pe drum.
Zeci de înregistrări video postate pe reţele de socializare surprind tonade în comitatul Broward, în care se află Fort Lauderdale, imediat la nord de Miami, şi au fost preluate de presă.
O tornadă uriaşă a avut loc la Clewiston, în comitatul Hendry, unde a atins locuinţe pe care le-a distrus.
Miercuri, până la ora locală 15.00 (22.00, ora României), NWS din Miami a înregistrat şapte tornade în Florida de la începutul zilei, inclusiv două la Lakeport, în centrul peninsulei.
Meteorologii spun că tornadele se pot forma pe fondul vremii tropicale, deși de obicei nu sunt foarte puternice - dar reprezintă totuși o amenințare mortală.
Tornadele pot însoți orice vreme tropicală, inclusiv uraganele, potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS).
Ele apar adesea în furtuni în benzi de ploaie departe de ochiul furtunii - formându-se de obicei în cadranul drept al unei furtuni, notează serviciul.
Această zonă este esențială deoarece găzduiește cea mai bună forfecare și instabilitate a vântului.
Serviciul meteo notează că majoritatea acestor tornade sunt „relativ slabe și de scurtă durată, dar reprezintă încă o amenințare semnificativă”.
Cum se formează o tornadă?
Tornadele au nevoie de căldură deosebit de intensă sau neobișnuită pentru a se dezvolta. Pe măsură ce temperatura solului crește, aerul umed se încălzește și începe să se ridice.
Când acest aer cald și umed întâlnește aerul uscat și rece de deasupra, începe să se formeze un nor cu tunete.
Acest nor se poate dezvolta rapid, aducând cu el ploaie, tunete și fulgere.
Vânturile care suflă din direcții diferite fac ca aerul să se rotească, după care un con sau o pâlnie vizibilă cade din nor spre sol.
Tornadele pot avea o lățime de sute de metri. Ele pot dura de la câteva secunde la mai mult de o oră și se pot deplasa pe zeci de kilometri.
Scara Fujita este utilizată pentru a determina cât de puternică este o tornadă. Cea mai mare valoare de pe scară - F5 - este utilizată pentru a clasifica tornadele care se deplasează cu până la 511 km/h (318 mph).
Aceste tornade pot provoca pagube incredibile, având puterea de a arunca vehicule și de a mătura clădiri.