De ce a demisionat Mattis? Senator democrat: Politica externă a lui Trump, un „haos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării, fostul general de Marină Jim Mattis, şi-a prezentat demisia şi va părăsi funcţia la sfârşitul lui februarie. Această veste surprinzătoare a venit a doua zi de la anunţul preşedintelui american Donald Trump privind retragerea trupelor din Siria.

După o convorbire între patru ochi cu Trump în Biroul Oval, Mattis şi-a anunţat demisia de la şefia Pentagonului. A fost o discuţie cu multe dezacorduri, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă citat de Reuters.

Mattis s-ar fi împotrivit retragerii tuturor trupelor americane angajate în Siria, dar şi retragerii parţiale din Afganistan, spun doi oficiali de rang înalt.

În scrisoarea prin care îşi anunţă demisia, el afirmă că preferă să lase locul unui secretar al Apărării care se va plia mai mult pe viziunea liderului de la Casa Albă.

„Statele Unite trebuie să păstreze alianţe puternice şi să-şi respecte aliaţii“, pledează Mattis, citicând voalat politicile izolaţioniste ale lui Trump.

Pe Twitter, Trump a scris că va numi în curând un succesor pentru Mattis.

„Preşedintele şi dumnealui (Mattis, n. red.) au divergenţe pe anumite chestiuni. Nu ştiu dacă are legătură numai cu Siria“, a comentat un angajat al Casei Albe.

Statele Unite trebuie să adopte o poziţie „fermă şi fără ambiguitate“ în faţa unor ţări ale căror interese strategice sunt tot mai opuse celor ale Washingtonului, continuă Mattis în scrisoarea de demisie, citând Rusia şi China.

„Haos“

Demisia şefului Pentagonului a fost primită cu dezamăgire de aleşii din ambele tabere ale Congresului american.

Şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat că împărtăşeşte opinia lui Jim Mattis privind Rusia şi importanţa alianţelor internaţionale pentru Statele Unite.

Într-un comunicat, el şi-a exprimat „marea amărăciune“ să constate că Mattis a demisionat din cauza unor divergenţe cu Trump pe aceste chestiuni.

Plecarea lui Mattis constituie „o pierdere importantă şi un indiciu clar că programul de politică externă al preşedintelui Trump a eşuat şi continuă să se scufunde în haos“, a reacţionat democratul Bob Menendez, membru al Comisiei de Externe a Senatului.

Ipoteza demisiei lui Jim Mattis exista încă din octombrie. Într-un interviu pentru CBS, Trump a spus despre general că este „un fel de democrat“ care ar putea părăsi administraţia sa. Mattis a reacţionat imediat, declarând că are sprijinul total al preşedintelui.

Un consilier de la Casa Albă a declarat însă că vede în această demisie o oportunitate pentru Statele Unite.

„Este o ocazie pentru întreaga ţară de a avea un nou secretar al Apărării, ale cărui poziţii vor fi aliniate celor ale preşedintelui pe chestiuni majore“, a spus Stephen Miller la CNN.

Asemeni lui Jim Mattis, consilierul pentru securitate naţională John Bolton se opune planurilor de retragere a prezenţei militare americane din Siria şi Afganistan. Şi numeroşi membri ai Congresului şi-au anunţat îngrijorările în acest sens, cerându-i lui Trump să revină asupra deciziei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite