Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
0Dacă pe președintele rus Vladimir Putin îl îngrijorează atât de mult incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, atunci să pună capăt războiului retrăgându-și trupele pentru că el l-a declanșat, a comentat luni în fața presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA John Kirby. Totodată, el a calificat drept propagandă afirmația Rusiei cum că nu poartă vreun război de agresiune în Ucraina și că sprijinul NATO și al SUA este dovada unui conflict subiacent între Occident și Rusia, relatează presa ucraineană.
Armata ucraineană a lansat o incursiune-surpriză peste graniță în regiunea Kursk pe 6 august, prima dată când forțele ucrainene regulate au pătruns pe teritoriul Rusiei, iar luptele continuă în mai multe așezări pe măsură ce ucrainenii încearcă să extindă zona ostilităților pentru a nu le permite rușilor să riposteze.
„Nu am de gând să vorbesc despre operațiunile militare ucrainene, așa cum am spus mai devreme... Suntem în strânsă legătură cu ei, așa cum v-ați putea aștepta”, a spus Kirby în timpul unei conferințe de presă, luni.
„Dar nu vă lăsați înșelați: acesta este războiul lui Putin împotriva Rusiei. Iar dacă nu îi place, dacă asta îl face să se simtă cumva inconfortabil, atunci există o soluție simplă: să plece naiba din Ucraina și să pună capăt”, a spus el.
Washingtonul a declarat că nu a fost informat în prealabil cu privire la incursiunea ucraineană, dar a subliniat că Kievul doar ia măsuri „pentru a se proteja de atacuri” și că operează „în limitele politicii SUA privind unde pot opera armele, sistemele și capacitățile noastre”.
Reacția lui John Kirby la afirmația ministrului rus al apărării precum că războiul din Ucraina este un război cu „Occidentul colectiv”
Totodată, Kirby a declarat că ultimele afirmații ale oficialilor ruși potrivit cărora ofensiva din regiunea Kursk este coordonată de Occident este doar „propaganda lui Putin", de care șeful de la Kremlin se agață încă de la începutul invaziei sale în Ucraina.
„Putin] se agață de acest lucru încă de la începutul războiului: că a fost obligat să intre în Ucraina, că NATO îl înconjoară și că sprijinul NATO și al SUA pentru Ucraina dovedește că Occidentul este împotriva Rusiei; NATO este împotriva Rusiei; SUA este împotriva Rusiei. Și totul este o grămadă de prostii", a spus Kirby.
„Acesta este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, nimic mai mult. Așa a fost dintotdeauna”, a subliniat el.
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat luni la deschiderea forumului „Armata-2024", desfăşurat la Moscova, că războiul pe care Rusia îl poartă în Ucraina este de fapt cu „Occidentul colectiv”, condus de SUA şi aliaţii săi.
„Evenimentul de astăzi se desfăşoară în timpul operaţiunii militare speciale (campania militară rusă în Ucraina n.red), care este de fapt o confruntare armată între Rusia şi Occidentul colectiv", a spus ministrul rus.
Potrivit lui Belousov, această situaţie este rezultatul „dorinţei Statelor Unite şi a aliaţilor acestora de a-şi menţine dominaţia şi de a împiedica realizarea unei noi ordini mondiale multipolare şi echitabile". „Prin urmare, această confruntare afectează interesele fiecărei ţări", a subliniat el.
Ministrul rus a dat asigurări că Rusia va continua să îşi modernizeze armele şi să-şi antreneze militarii pentru a avea un avantaj în faţa inamicilor. La forumul Armata-2024, care se desfăşoară anual, participă reprezentanţi ai aproximativ 1.500 de companii din complexul militar-industrial rus. În cadrul evenimentului, peste 28.000 de unităţi de echipamente militare şi cu dublă utilizare sunt expuse pe o suprafaţă de 160.000 de metri pătraţi.
Putin a dat asigurări ca va riposta pe măsură, Zelenski vorbește de o catastrofă pentru Putin
Șeful Kremlinului a respins inițial operațiunea Ucrainei drept o „provocare pe scară largă”, iar luni a promis o „ripostă pe măsură” la atacul ucrainean.
Comandantul șef al Ucrainei Oleksandr Sîrski i-a raportat lui Zelenski că forțele ucrainene controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați în regiunea Kursk.
Autoritățile ruse anunțat extinderea măsurilor de evacuare a civililor în mai multe districte de la granița cu Ucraina, și într-o a doua regiune, Belgorod.
Șeful statului ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, a descris operațiunea drept o „catastrofă” pentru Putin.
„Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către cetăţeni, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.
„Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război”, a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.