Povestea bandei de români care a jefuit bugetul SUA EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii martie, un român de 33 de ani a fost arestat în San Diego pentru o fraudă de 5,2 milioane de dolari, fraudă în care sunt implicați peste 200 de complici în California și România.

Dosarul a fost investigat de FBI din San Diego și mai multe instituții FOTO Profimedia/Shutterstock
Dosarul a fost investigat de FBI din San Diego și mai multe instituții FOTO Profimedia/Shutterstock

Constantin „Bobi” Sandu a fost prins de agenții FBI pe 1 martie la Imperial Beach, un punct de trecere a frontierei spre Mexic.

Acesta este acuzat de procurorii din San Diego că a pus la punct o schemă de fraudă de proporții privind prestații de asigurări de șomaj din California, destinate să ajute angajații afectați de pandemia de SARS-CoV-2. Sandu a conspirat cu 214 conspiratori români din California și România pentru a obține în mod fraudulos milioane de dolari în prestații de asigurări de șomaj din California. Pentru a obține banii au creat documente, conturi și companii false, au depus cereri false la Departamentul de Dezvoltare A Forței de Muncă (EDD) din California, ce administra indemnizațiile de șomaj pentru stat.

„Adevărul” a vorbit cu Kelly Thornton, directoarea de Comunicare a Parchetului din Districtul de Sud al Californiei (San Diego) și a obținut în exclusivitate rechizitoriul din acest dosar ce a făcut vâlvă.

„Prima audiere a fost amânată în cazul lui Constantin Sandu, urmând a avea loc pe 28 martie a.c. Până atunci acesta va rămâne în arest”, a declarat Kelly Thornton pentru „Adevărul”.

Constantin Sandu, împreună cu nu mai puțin de 214 complici, dintre care o parte au fost deja arestați, au comis fraudele în perioada septembrie 2020-august 2022. Constantin Sandu a mai folosit două nume false în toată această perioadă: Bobi Sandu și Ionuț Mihai. Dosarul a fost investigat de FBI San Diego, Poliția din San Diego și mai multe instituții din Statele Unite.

Cum a fost descoperită frauda uriașă

În septembrie 2021, autoritățile din România au furnizat FBI numeroase informații privind mai multe grupuri infracționale ce mergeau din România în Statele Unite pentru a comite numeroase fraude și a obține sume mari de bani pe care ulterior să le trimită în țară. În noiembrie 2021, Poliția din San Diego a descoperit mai multe jafuri și tâlhării comise asupra multor vârstnici din San Diego.

Ulterior, au fost descoperite numeroase furturi de bijuterii și sume de bani comise în sudul Californiei și în alte zone din Statele Unite. Prin mai multe verificări ale conturilor de Facebook folosite de grupurile infracționale din România, anchetatorii au disjuns un alt dosar, legat de fraude foarte mari privind compensațiile financiare acordate pentru șomeri pe perioada pandemiei.

Printr-un program de compensări creat de Statele Unite la puțin timp după începutul pandemiei, persoanele rămase fără loc de muncă puteau aplica pentru a obține compensații financiare regulate.

La început s-au înregistrat sute de mii de aplicări, iar sistemul se bloca adesea, asta și deoarece multe dintre aplicări trebuia manual verificate. Din septembrie 2020, procesul de verificare a fost schimbat printr-un parteneriat cu compania ID.me din statul Virginia, companie ce făcea online verificările celor care doreau să fie beneficiari de compensații.

După ce procesul de verificare se încheia, fiecare aplicant trebuia să intre pe portalul Departamentului de Dezvoltare A Forței de Muncă (EDD) și să aplice pentru compensații financiare. Ulterior, compensațiile erau virate în conturi atașate unor carduri bancare emise de către Bank of America. După ce aceste compensații erau aprobate, beneficiarilor li se cerea să facă periodic recertificări și să declare pe propria răspundere că erau fără loc de muncă din cauza pandemiei și că rămâneau eligibili pentru a primi compensații financiare.

În ceea ce privește verificarea, aceasta includea și o amprentă digitală a fiecărui utilizator. Comparând amprentele digitale cu aplicațiile despre care se știa că au fost depuse de către Constantin Sandu, anchetatorii au reușit să le asocieze cu patru dispozitive utilizate de către Sandu și fratele său. În mai multe rânduri, anchetatorii i-au văzut pe fundal pe Constantin Sandu și pe fratele său cu ocazia aplicărilor video pentru compensații ale mai multor complici ai celor doi.

10 firme false folosite pentru a primi compensații

Conform autorităților din California, Constantin Sandu a folosit și numele a 10 firme inexistente pentru a beneficia de compensații: Kraftsman Construction Co., Bless Tires & Auto Repair, TLC

Cleaning, Hood Cleaning Service, LB Construction Co., Jaggar's Service, Lincoln Maids, Mic Carpet & Tile Cleaning, Alvarez Construction Co. Și Reliable Honest Mechanic. Faptul că aceste firme nu există a fost confirmat de către autoritățile fiscale din statul California.

Anchetatorii americani au explicat în rechizitoriul furnizat în exclusivitate pentru ”Adevărul” și modul în care acționa Constantin Sandu împreună cu complicii săi. În foarte multe cazuri, aceștia comunicau prin mesaje pe Facebook.

„Începând cu iulie 2021, Sandu și fratele său au trimis anunțuri prin social media către numeroși complici, oferind servicii sau întâlniri pentru a realiza fraudele. Sandu a învățat și dezvoltat o schemă pentru a primi cât mai multe compensații, folosind documente de identificare false sau furate, declarații de venit falsificate, facturi la utilități falsificate și carduri de sănătate frauduloase. Sandu a învățat și să antedateze data de început a șomajului pentru a primi compensații suplimentare”, precizează procurorii din San Diego.

În total, Constantin Sandu și cei 214 complici au obținut ilegal compensații financiare de 5,2 milioane de dolari.

Anchetatorii de peste Ocean dau și exemple de aplicări ilegale concrete ale lui Constantin Sandu. De exemplu, în aplicația depusă pe 13 iulie 2021, sub numele fals Ionuț Mihai, Constantin Sandu a trimis o fotografie proprie, o carte de identitate din statul Washington, un alt document din California, un document de la compania fictivă Kraftsman Construction Co. Iar pentru această aplicație Constantin Sandu a primit compensații bănești de 26.250 dolari. O altă aplicație a fost făcută cu un permis de conducere furat.

După cum spun investigatorii americani, pe 15 iulie 2021, Constantin Sandu a trimis o parolă unui complice pentru a aplica la rândul său fraudulos pentru a obține compensații financiare ca șomer pe perioada pandemiei de la statul californian. Procurorii au descoperit că telefonul mobil utilizat pentru a obține compensații pe 15 iulie 2021 de către un alt cetățean român fusese folosit cu câteva zile înainte și pentru o altă aplicație.

Constantin Sandu a ajutat mai mulți complici cu documente și formulare false ale unor companii ce în realitate nu existau în bazele de date din California.

Anchetatorii au obținut și sute de filmări de la diverse bancomate din California și Oregon, filmări în care Constantin Sandu și complicii săi au fost văzuți de multe ori retrăgând bani de la ATM-uri.

Pentru faptele comise, Constantin Sandu și complicii săi riscă până la 30 de ani de închisoare fiecare. În plus, aceștia trebuie să restituie toate sumele însușite fraudulos.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite