Companiile americane au pornit agresiv la cumpărături. Michael Kors cumpără Versace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Kors şi Donatella Versace
Michael Kors şi Donatella Versace

Pe fondul unui boom economic, al unui dolar puternic şi a unei Burse în creştre, companiilor americane le-a crescut apetitul de achiziţii şi s-au pus pe cumpărat, mai ales în Europa. Astăzi se aşteaptă ca gigantul din fashion Michael Kors să cumpere compania Versace, într-o tranzacţie care ar putea ajunge la două miliarde de dolari.

Donatella Versace, care a condus compania alături de fratele ei Santo de la moartea lui Gianni Versace din 1997, a programat marţi o întâlnire cu angajaţii, în care arurma să anunţe vânzarea. Fondul de investiţii BlackStone Group, care deţine 20% din Versace, ar urma să îşi facă exitul odată cu tranzacţia.

La acel moment, Blackstone a injectat în casa de modă Versace capital în valoare de 150 de milioane de dolari şi a achiziţionat acţiuni de 60 de milioane de dolari de la holdingul familiei Versace.

Tranzacţia vine într-un moment în care Versace, una dintre ultimele case de modă independente rămase, a oprit Oferta Publică Iniţială (IPO) din cauza condiţiilor de pe pieţele financiare, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Compania Versace a fost legată vreme de decenii bune de istoria tumultuoasă a familiei Versace, ai cărei membri sunt şi acţionarii majoritari. Fondată în 1978 de Gianni Versace, brandul a devenit renumit pentru desenele sale cu puternică încărcătură sexuală, cu coloratură puternică şi croieli îndrăzneţe.

În 1997, Versace a fost împuşcat în faţa reşedinţei sale din Miami Beach de către un ucigaş în serie, care l-a vizat la întâmplare. Sora lui, Donatella Versace, care nu are o bogată experienţă în fashion, a devenit director de creaţie al companiei după moartea li Gianni.

Perioada după moartea lui Versace a marcat o perioadă haotică pentru casa de modă. Donatella Versace s-a luptat cu abuzul de droguri şi a urmat chiar un program de reabilitare în 2004, aruncând o umbră peste reputatul brand. Ea s-a recuperat şi a reînceput să supravegheze compania.

Nu este clar dacă, după tranzacţie, familia Versace va rămâne acţionar sau doar vor primi funcţii în cadrul companiei.

Şi alţi pretendenţi, cum ar fi Tiffany & Co., au fost implicaţi în negocieri pentru a cumpăra Versace, spun oameni apropiaţi firmei de fashion. Dar aceştia s-au retras în faţa preţului considerat prea ridicat şi de provocările de management.

Gigantul Blackstone Group LP a cumpărat 20% din Versace în 2014, sperând să listeze la bursă firma italiană. Dar s-a renunţat la aceste planuri, iar Blackstone va renunţa la participaţia pe care o are, ca parte a înţelegerii cu Michael Kors. Restul de 80% sunt deţinute de Donatella Versace, fiica ei Allegra şi fratele ei Santo.

În ultimii ani, Versace s-a străduit să sporească vânzările, într-un mediu favorabil cumpărăturilor de produse de lux, cei mai activi cumpărători fiind consumatorii chinezi. Versace a rămas în urmă însă la capitolul marketing digital şi în comerţul electronic, pierzând astfel cota de piaţă în rândul tinerilor. 

Michael Kors vrea să achiziţioneze branduri de renume, pentru a crea un rival american la grupurile europene LVMH (cel mai mare grup mondial de produse de lux), Kering şi Richemont. 

În prezent, casa italiană este deţinută în procent de 20% de fondul american Blackrock şi de 80% de familia Versace.

Grupul italian a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 686 de milioane de euro. Directorul său general, Jonathan Akeroyd, a declarat în luna iunie că grupul vizează să ajungă la o cifră de afaceri de 1 miliard de euro "în scurt timp". 

Michael Kors a cumpărat anul trecut producătorul de pantofi Jimmy Choo pentru aproximativ 1,2 miliarde de dolari, extinzându-se dincolo de graniţele brandului. Kors vrea să construiască un imperiu multibrand cu sediul în  SUA, asemănător cu LVMH sau Kering.

Canadienii de la Barrick Gold- cel mai mare producător local de metale preţioase şi numărul 1 în lume în extracţia de aur au preluat Randgold Resources pentru 6 miliarde dolari.

Dar cea mai mare achiziţie a fost cea a Comcast de către Sky, cu 30,6 miliarde de lire sterline, în timp ce în sectorul radio SiriusXM a preluat cu  3,5 miliarde de dolari furnizorul de muzică digitală Pandora Media.

Experţii din întreaga lume sunt de părere că apetitul pentru negocieri a rămas puternic în toate regiunile, în special în India, acolo unde Warren Buffett a făcut prima sa investiţie majoră, achiziţionând un pachet de acţiuni în Paytm, cea mai mare companie de plăţi mobile din India. Asta după ce Walmart a preluat cu 16 miliarde de dolari Flipkart, un gigant din comerţul electronic, rival al Amazon.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite