CIA vrea să controleze vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările climatice pot avea efecte asupra securităţii naţionale a unei ţări
Schimbările climatice pot avea efecte asupra securităţii naţionale a unei ţări

Agenţia de Informaţii Americană (CIA) finanţează un studiu care va investiga dacă oamenii pot interveni deliberat şi la scară mondială în sistemul climatic al Pământului pentru a opri schimbările climatice.

În afara activităţilor  „clasice” de spionaj şi  a războiul împotriva terorismului, se pare că CIA vrea să-şi diversifice activitatea şi să se aventureze în domeniul cercetărilor ştiinţifice. Cel puţin aşa reiese din informaţia, neconfirmată oficial de agenţie, că va participa cu fonduri la un studiu privind schimbarea climei prin folosirea metodei, cunoscute ca „geoengeneering”. Ea este deja aplicată în China. De mai multe ori,  chinezii au reuşit să “stimuleze” norii şi au câteva idei şi în ce priveşte schimbarea climatică, dar procedeele lor nu pot fi aplicate pe scară largă.

În luna martie, National Academy of Science (NAS) din Statele Unite a început un studiu amplu care se va extinde pe 21 de luni şi care va încerca să stabilească dacă există vreo posibilitate de schimbare  artificială a climei şi  să vadă dacă geoengeenering-ul ar putea avea efecte asupra securităţii naţionale.

Această parte a studiului este, se pare, finanţată în mare parte de CIA. Fondul de cercetare t, în valoare de 630 milioane de dolari, a fost furnizat de „NASA, National Oceanic and Atmospheric Administration şi comunitatea americană de informaţii”, se arată pe pagina de web a NAS, această ultimă expresie însemnând CIA. Potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al CIA, Edward Price, dată site-ului american „Mother Jones” care a prezentat pe larg iniţiativa, „este firesc ca agenţia să colaboreze cu cercetătorii într-o problema cum este schimbarea climatică, pentru a înţelege mai bine fenomenul şi efectele lui asupra securităţii naţionale”. Price însă a refuzat să confirme participarea agenţiei în studiu.

Riscurile geoengeeneringului

De fapt, riscurile geoengeeneringului, inclusiv asupra securităţii naţionale, reprezintă una dintre temele studiului  O cercetare din 2008, realizată de National Intelligence Council, a ajuns la concluzia că schimbarea climei reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale.„Schimbările climatice şi metodele de schimbare climatică ar putea afecta stabilitatea internă a unor state, deschiderea de noi căi maritime şi accesul la materii prime şi, în consecinţă, economia globală pe ansamblu, cu consecinţe geopoltice semnificative”, se arată în documentul citat de Fox News.

Modalităţi de schimbarea a climei

Există două direcţii de cercetare legate de posibilitatea de a schimba clima: creşterea albedo (coeficient de reflectare), respectiv capacitatea suprafeţei terestre de a respinge razele electromagnetice, sau posibilitatea de a elimina şi depozita dioxidul de carbon, cauza principală a încălzirii globale. Prima direcţie se mai cheamă managementul intensităţii radiaţiilor şi poate fi realizat prin trimiterea în partea superioară a atmosferei a unor particule care resping radiaţiile. Teoretic, prin această metodă se poate încetini sau opri încălzirea globală. Există numeroase idei în acest domeniu dar nu s-a stabilit încă eficienţa aplicării lor şi există temeri în privinţa unor efecte secundare ale acestor acţiuni.

Alte încercări

La cererea guvernului american, NSA, scrie  “Mother Jones”, a efectuat două studii vizând modificările climatice. Primul s-a referit la încercarea de a provoca ploaia în timpul războiului din Vietnam pentru a face de neumblat calea Ho Şi Min, folosită de Vietkong în transportul rezervelor, apoi în perioada 1960-1970, s-a încercat influenţarea puterii uraganelor cu iodat de argint, dar rezultatele nu au fost concludente.

Metodele Chinei

China a afirmat că ar fi folosit metode de schimbare climatică în timpul Olimpiadei din 2008, pentru a asigura Jocurilor vreme frumoasă. De altfel, în China funcţionează oficii de modificare a climei, înzestrate cu rachete şi avioane şi se încearcă eliminarea secetei dar,  au fost şi efecte adverse. Astfel, , în noiembrie 2009, injectarea unei cantităţi  prea mari de iodat de argint, sub influenţa unui front de aer rece, a dus la căderi masive de zăpadă, ceea ce a afectat grav circulaţia.

China a cheltuit anual , până în 2008 400-700 milioane de iuani pentru a produce ploaie. Potrivit unor cercetători americani, există metode fiabile, relativ ieftine cu ajutorul cărora se pot preveni dezastre climatice dar ele sunt şi riscante. Ei dau ca exemplu proiectul din 2008 al  firmei Plankton  care vroia să valorifice cotele de dioxid de carbon şi se pregătea să presare în apele Oceanului Pacific 50 de tone de pilitură de fier care ar fi produs proliferarea plactonilor, aceştia extrăgând din atmosferă o mare cantitate de dioxid de carbon. Dar ecologiştii au arătat dezastruoasele efecte e ale acestui proiect, astfel că s-a renunţat la el.

Dar, potrivit lui Ken Caldeira, de la Institutul Carnegie, membru al echipei care se va ocupa de studiu, nu este sigur că o ţară va renunţa cu uşurinţă la astfel de încercări. De aceea SUA trebuie să fie pregătite. Este motivul pentru care şi CIA s-a implicat în proiect, a arătat cercetătorul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite