China avertizează Coreea de Nord cu sancţiuni în cazul unui nou test nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a comunicat administraţiei Trump că a avertizat Phenianul de impunerea unor sancţiuni unilaterale în cazul în care va organiza un nou test nuclear, a declarat joi secretarul de Stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, citat de Reuters.

Tillerson nu a precizat concret care vor fi sancţiunile şi nici momentul în care China a avertizat Coreea de Nord. De asemenea, Beijingul încă nu a confirmat afirmaţiile lui Tillerson.  Acesta din urmă se va întâlni vineri cu miniştrii de externe din Consiliul ONU de Securitate, menţionând anterior că vrea să sublinieze importanţa implementării unor sancţiuni pentru Coreea de Nord.

În februarie, China a oprit importurile de cărbuni din Coreea de Nord, experţii notând că era cea mai importantă formă de export a acestora. Instituţiile media chineze speculează şi o posibilă interdicţie asupra importurilor de petrol care vin de la Phenian, în cazul în care Kim Jong-un va iniţia alte teste.

Beijingul a făcut aproape constant apel la dialog pentru a rezolva problemele cu Coreea de Nord, care a ameninţat în repetate rânduri că va distruge Statele Unite. Ca răspuns la, Washington-ul l-a avertizat acum două săptămâni pe Kim Jong-un că „toate opţiunile sunt pe masă”, oprind pentru moment provocările acestuia. Totodată, Tillerson a mai declarat joi că rapoartele serviciilor de informaţii sugerează că liderul Phenianului „nu este nebun” şi a indicat că ar putea fi un actor raţional cu care se poate negocia. „Poate că este crud, poate că este un ucigaş. Poate că este cineva care conform standartelor noastre, îl considerăm iraţional. Insă, el nu este nebun” a completat Tillerson.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite