Ce sunt munițiile inteligente JDAM pe care SUA le furnizează în premieră Ucrainei
0Statele Unite oferă pentru prima dată Kievului bombe ghidate prin satelit în cadrului noului pachet de ajutor militar în valoare de 1,85 miliarde de dolari, relatează NYT.

Lansate pentru prima dată de bombardierele invizibile americane în Kosovo, în 1999, și folosite ulterior în războaiele de după 11 septembrie 2001, munițiile inteligente americane vor fi trimise în curând pe câmpul de luptă din Ucraina.
Numită „Joint Direct Attack Munition” (JDAM) noua armă ghidată constă într-un kit care transformă o bombă ieftină într-o armă de mare precizie, ghidată prin GPS, scrie New York Times. Este o capacitate pe care Kievul nu a mai avut-o până acum și care i-ar permite să lovească ținte militare cu mai multă precizie.
Administrația Biden a anunțat săptămâna aceasta că SUA vor furniza aceste arme în cadrul noului pachet de ajutor militar în valoare de 1,85 miliarde de dolari.
Cu echipamentul potrivit, avioanele ucrainene ar putea transporta mai multe astfel de muniții într-o singură misiune, în același fel ca avioanele de război ale SUA și NATO.
Ce sunt munițiile inteligente JDAM?
Din punct de vedere tehnic, JDAM este un kit care se montează pe o bombă de uz general – inițial pe bombele Mark-80 ale armatei americane- pentru a o transforma într-o armă ghidată prin GPS.
De la prima lor utilizare în luptă, la sfârșitul anilor `90, munițiile JDAM, produse în prezent de Boeing, au fost îmbunătățite și au dobândit noi capabilități. Ele pot funcționa cu o varietate de focoase, putând exploda deasupra solului, la suprafață sau după ce se îngroapă în sol. Nu este clar ce model va primi Ucraina.
Un kit actualizat cuprinde o pereche de aripi care se deschid după ce bomba este lansată, permițându-i să zboare mai mult de 60 de kilometri până la o țintă. Aceste arme au și un cost relativ mic, conform calculelor Pentagonului. Potrivit unei fișe informative a Marinei, actualizată în 2021, prețul mediu al kitului JDAM de bază este de peste 24.000 de dolari bucata.
De ce nu au primit ucrainenii până acum aceste arme?
Spre deosebire de alte arme furnizate de SUA, problema nu a fost nici costul ridicat al întreținerii, nici durata instrucției necesare pentru piloții ucraineni, ci faptul că nu puteau fi folosite de tehnologia sovietică ucraineană. Astfel a fost necesar ca specialiștii americani să rezolve problemele fundamentale de hardware și software.
Kiturile JDAM nu au fost concepute pentru a fi utilizate cu bombele de fabricație rusească din Ucraina. În plus, MIG-urile ucrainene nu pot transporta bombe de fabricație americană, iar computerele de zbor rusești nu pot comunica cu munițiile ghidate produse de SUA.
După ce Polonia a devenit membră NATO, și-a adaptat unele dintre avioanele sale MIG pentru a transporta muniții occidentale, dar asta a necesitat înlocuirea sistemelor informatice sovietice.
Soluția Pentagonului
Pentagonul a găsit în cele din urmă o soluție mai rapidă pentru Ucraina.
Bombele standard folosite de Statele Unite și Rusia sunt foarte diferite din punct de vedere al designului, la fel ca și dispozitivele folosite pentru a le atașa la avioanele de luptă și a le lansa asupra țintelor.
Armata americană a rezolvat cea mai dificilă parte a acestei probleme cu câteva luni în urmă, când piloții ucraineni au început să tragă pentru prima dată cu racheta anti-radar de mare viteză (HARM), de fabricație americană.
Practic, soluția SUA a fost să construiască un adaptor pentru a atașa munițiile americane pe avioanele de producție sovietică.
Un purtător de cuvânt militar a dezvăluit că la baza aeriană Ramstein din Germania, o echipă a Forțelor Aeriene și a Gărzii Naționale Aeriene americane oferă constant sprijin Forțelor Aeriene ucrainene, inclusiv în ceea ce privește tacticile și tehnicile.
Și partea de software a trebuit rezolvată: semnalul electric generat atunci când pilotul apasă butonul pentru a lansa o bombă trebuie convertit într-unul care să fie recunoscut de dispozitivele de fabricație americană. Mai mult, înainte de a fi lansată, o bombă JDAM are nevoie de informații privind poziția și viteza avionului, precum și poziția exactă a țintei - acestea trebuie introduse electronic.
Forțele ucrainene utilizau deja un suport inteligent cu racheta antiradar HARM. Ce mai lipsea era o modalitate de a realiza transferul de date din cabina de pilotaj către acest suport inteligent, a explicat Mike Pietrucea, un colonel în retragere din Forțele Aeriene ale SUA.
În urmă cu mai bine de un deceniu, a precizat acesta, armata americană a creat un sistem pentru a adapta o armă de fabricație americană asistată de GPS pe o aeronavă străină, folosind un laptop cu un dispozitiv GPS. „Astăzi, aceeași funcție ar putea fi probabil realizată folosind o tabletă cu un dispozitiv GPS atașat și, probabil, un software de zbor comercial”, a adăugat el.
Boeing precizează pe site-ul său că a realizat peste 500.000 de kituri JDAM pentru Statele Unite și țările aliate.
Cel mai probabil pentru început urmează să fie furnizate Ucrainei muniții JDAM de circa 200 de kilograme.