Bugetul de apărare al Statelor Unite creşte modest, în ciuda retoricii agresive a preşedintelui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi propunerea bugetară pentru departamentul de apărare a preşedintelui Trump include o creştere a cheltuielilor militare, aceasta este mult sub promisiunile făcute în timpul campaniei electorale de a extinde flota marinei militare şi de a creşte bugetul Pentagonului la un nivel „istoric”.

Bugetul propus de administraţia Trump include o modestă creştere a bugetului apărării. Trump doreşte o creştere cu 52 miliarde $ a bugetului Pentagonului, parte a unei creşteri a cheltuielilor cu apărarea de 54 miliarde $. Creşterea este cu 10% mai mare decât actualul buget, dar cu doar 3% mai mult decât era planificat iniţial în planul pe termen lung al fostei administraţii.

Bugetul de 603 miliarde $ include investiţii în programul de arme nucleare din cadrul Departamentului de Energie, şi alte programe naţionale de apărare pe lângă cel al Departamentului de Apărare.

Pentagonul a înaintat o cerere specifică pentru un buget de 574,5 miliarde $, o creştere cu 4,6% comparativ cu anul fiscal 2017.

„Uitându-ne la bugetul apărării, putem afirma că acesta nu este un buget istoric - şi nici pe departe un proces de înarmare”, a declarat Mackenzie Eaglen, analistă în cadrul think tankului American Enterprise Institute.

„Acest buget încearcă să repare structura de bază a armatei prin cârpirea golurilor şi a lipsurilor”, a completat aceasta.

Sub comanda secretarului apărării, James Mattis, Pentagonul se află în mijlocul unui proces profund de revizuire a nevoilor sale bugetare şi a strategiei de apărare, iar experţii sunt de părere că actualul buget este un pas intermediar până când noua strategie este elaborată.

„Pare mai degrabă că administraţia Trump nu are pusă la punct o strategie completă”, a declarat Laicie Heeley, cercetător la Stimson Center, un alt think tank din Washington.

Această propunere bugetară trebuie să fie votată de către Congres, însă mulţi reprezentanţi s-au declarat sceptici cu privire la această propunere. Aceştia au declarat că scopul principal al bugetului ar trebui să fie îmbunătăţirea capacităţii de acţiune a forţelor armate.

Senatorul John McCain, unul din liderii republicani în ceea ce priveşte politica externă şi armata Statelor Unite, a declarat că bugetul propus este „inadecvat” şi că „nu are nicio şansă” să treacă în Congres.

McCain este una din vocile ce susţine creşterea cheltuielilor cu apărarea la peste 640 miliarde de dolari. Această propunere include, pe lângă finanţarea programelor de modernizare a armatei americane o alocare de 65 miliarde $ pentru finanţarea operaţiunilor militare curente - Overseas Contingency Operations.

În cele 65 miliarde $ este inclusă finanţarea campaniei din Afganistan (46 miliarde $), a operaţiunilor împotriva Statului Islamic (13 miliarde $) şi 4,8 miliarde $ pentru Iniţiativa de Reasigurare Europeană.

Tot mai multe voci critică însă această politică constantă a Statelor Unite din ultimii ani de implicare activă a armatei americane în tot mai multe conflicte de pe suprafaţa globului - cum este Siria, sau Africa - zone unde Statele Unite nu au interese majore. Un argument strategic invocat de aceştia, este acela că Statele Unite, cu o datorie naţională de peste 20 de trilioane de dolari nu îşi mai pot permite astfel de misiuni. „Este clar că această datorie trebuie redusă sau greutatea ei se va prăbuşi într-o zi asupra economiei americane”, susţine Daniel L. Davis, fost colonel în armata americană, în prezent cercetător la centrul Defense Priorities.

„Unul din principalele motive pentru care liderii militari cer creşteri bugetare este acela că ritmul şi numărul misiunilor internaţionale au supus forţele militare unei presiuni maxime. După 21 de ani de serviciu în armata americană pot să vă spun fără echivoc că actuala politică externă a Statelor Unite de a interveni militar peste tot pe suprafaţa globului în locuri ce nu sunt vitale pentru interesele noastre naţionale de securitate face mai mult rău decât oricare alt factor”, scrie acesta într-un articol în The New American Conservative.

În opinia acestuia Congresul trebuie să renunţe la o politică externă curentă ce presupune utilizarea armatei americane în politici de „nation building” şi „schimbări de regim” - misiuni în care aceasta nu s-a dovedit a fi eficientă de loc.

„Mentalitatea de a utiliza constant forţa militară peste hotare s-a dovedit a fi un mod de a gândi falimentar. Dacă nu este schimbată, ne va afecta grav financiar şi în acelaşi timp va slăbi fatal procesul de apărare naţională”, a încheiat colonelul Daniel Davis.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite