Un fost director al NSA şi CIA, despre Trump: Un „idiot util“ Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Michael Hayden, un fost director al Agenţiei Naţionale pentru Supraveghere (NSA) şi al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), spune că are o teorie proprie despre relaţiile preşedintelui american Donald Trump cu ruşii.

„Am încercat să analizez afecţiunea bizară pe care o manifestă Donald Trump faţă de Vladimir Putin şi diferitele contacte dintre apropiaţi de-ai săi cu ruşii“, afirmă Hayden pentru Charleston Gazette-Mail.

„Cea mai bună explicaţie pe care o am este că Trump este ceea ce ruşii numesc «polezni durak», un «idiot util». Este un termen din era sovietică care descrie un individ naiv, de obicei luat în derâdere la Kremlin, dar care poate fi folositor“, explică fostul şef al CIA şi NSA.

Potrivit lui Michael Hayden, Rusia a jucat bine în campania prezidenţială din Statele Unite, chiar dacă Trump neagă orice implicare a Kremlinului de partea sa.

image

Michael Hayden

În vârstă de 72 de ani, generalul cu patru stele Michael Hayden a fost director al NSA în perioada martie 1999 - aprilie 2005 şi director al CIA în perioada mai 2006 - februarie 2009.

Un alt director al CIA, John Brennan, a declarat marţi după-amiază că „ruşii au intervenit cu neruşinare“ în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Potrivit lui, reprezentanţi ai Moscovei au recrutat în mod activ americani pentru a sprjini aceste eforturi, transmite CNN.

„Am întrebări rămase fără răspuns în legătură cu succesul pe care l-au avut ruşii atunci când au încercat să atragă americani, implicaţi sau nu în campanie, pentru a munci în numele lor“, a declarat Brennan, director al CIA între 2013 şi 2017.

El a refuzat să dezvăluie nume.

În schimb, directorul serviciilor americane de informaţii, Dan Coats, susţine că nu are documente relevante despre discuţii cu privire la implicarea ruşilor în alegerile americane.

Numit în post de Trump, Coats a refuzat în mod repetat să comenteze dacă preşedintele american i-a cerut vreodată să dezmintă public existenţa vreunei legături între membri ai echipei sale de campanie şi agenţi ruşi. Dan Coats a spus doar că a purtat discuţii private cu liderul de la Casa Albă.

John Brennan şi Dan Coats sunt audiaţi de Comisiile de Informaţii ale Senatului american în ancheta care încearcă să stabilească dacă Rusia s-a implicat sau nu de partea lui Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite