Bob Woodward: Ajutoarele lui Trump au furat documente de pe biroul preşedintelui „pentru a proteja ţara”
0Consilierii lui Donald Trump ar fi luat măsuri extraordinare la Casa Albă pentru a încerca să oprească o parte din „cele mai periculoase” impulsuri ale sale, mergând atât de departe încât la un moment dat au decis să ascundă documente de pe biroul preşedintelui, astfel încât acesta să nu le semneze, potrivit unei noi cărţi ce aparţine aceluiaşi jurnalist care a scos la iveală cazul „Watergate”, Bob Woodward.
Cartea de 448 de pagini a lui Woodward, „Frica: Trump la Casa Albă”, oferă scene fără precedent din cercul interior al preşedintelui SUA. Folosindu-se de mai multe interviuri confidenţiale, Woodward ilusterează modul în care unii dintre consilierii de vârf ai lui Trump îl consideră pe acesta din urmă un pericol pentru securitatea naţională.
Multe din confruntările zilnice au fost bine documentate, însă imaginea oferită de apropiaţii lui Trump, de personalul superior şi de oficialii Cabinetului arată că mulţi dintre ei se confruntă cu o realitate şi mai alarmantă decât se credea anterior. Woodward face un portret devastator al Casei Albe sub conducerea lui Trump, detaliind modul în care actuali şi foşti oficiali din administraţie au devenit exasperaţi şi din ce în ce mai îngrijoraţi de comportamentul haotic şi ignorant al preşedintelui.
Şeful personalului, John Kelly, a spus despre Trump că este un „idiot” şi în permanenţă „nemulţumit”, subliniază Woodward citat de CNN. Secretarul Apărării, John Mattis, spune despre preşedinte că are atenţia şi logica unui „elev de clasa a cincea sau a şasea”. Fostul avocat personal al lui Trump, John Dowd, l-a descris pe preşedinte ca fiind „un mincinos nenorocit”, spunându-i lui Trump că va ajunge „într-un costum portocaliu” dacă ar decide să vorbească în cadrul anchetei consilierului special Robert Mueller.
„Este un idiot. Degeaba încerci să-l convingi de un lucru. A deraiat de pe şine. Ne aflăm în lumea nebunilor”, ar fi spus Kelly într-o întâlnire cu personalul său. „Nici nu ştiu de ce suntem aici. Ăsta e cel mai prost loc de muncă pe care l-am avut vreodată”, a completat şeful personalului.
Cu ajutorul unei copii a cărţii care este programată să se lanseze pe 11 septembrie, jurnaliştii de la CNN evidenţiază, printre altele, obsesia lui Trump faţă de ancheta privind Rusia condusă de Mueller.
Bob Woodward FOTO Getty Images
Woodward însumează starea de la Casa Albă spunând despre Trump că este un „lider supraîncărcat emoţional, mercurial şi imprevizibil” şi că decizia personalului de a încerca să-i pună piedici preşedintelui este „o descompunere nervoasă a puterii executive a celei mai puternice ţări din lume”.
Munca din umbra preşedintelui
Conform copiei obţinute de CNN, cartea începe cu o scenă dramatică în care fostul consilier economic, Gary Cohn, a văzut o scrisoare pe biroul lui Trump de la Washington, considerată pericoloasă pentru siguranţa naţională.
Scrisoarea ar fi retras SUA de la un acord comercial critic cu Coreea de Sud. Apropiaţii preşedintelui s-au temut că ruperea acordului ar fi putut pune în pericol un program de securitate naţional extrem de secret: capacitatea de a detecta o lansare a rachetelor nord-coreene în doar şapte secunde.
Woodward scrie că Cohn a fost „înspăimântat” de faptul că Trump ar putea semna scrisoarea. „Am furat-o de pe birou. N-o să vadă niciodată documentul asta”, iar fi transmis Cohn unui asociat. Acesta din urmă nu a fost singurul care s-a folosit de mai multe ori de astfel de tactici, altul fiind fostul secretar al personalului, Rob Porter. Pe lângă a-i ascunde documente de pe birou, de multe ori aceştia au căutat să tragă de timp anumite decizii ori să-l distragă pe Trump din a da ordine care ar putea pune în pericol securitatea naţională, scubliniază Woodward.
„O treime din munca mea era să încerc să reacţionez la unele dintre ideile cu adevărat periculoase pe care le-a avut şi să încerc să-i dau motive să creadă că poate ideile sale nu erau cele mai bune”, a menţionat Porter. Woodward descrie încercările repetate ale celor din jurul lui Trump de a-l scoate din ecuaţie pe preşedinte în privinţa anumitor decizii drept „nimic mai puţin decât nişte lovituri de stat”.
Insultele şi umilinţele lui Trump
CNN scrie că de-a lungul cărţii, Woodward îl descrie pe Trump drept un om obsedat de imaginea sa în mass-media şi în rândul susţinătorilor. Totodată, preşedintele ar petrece multe ore singur în faţa televizorului la Casa Albă.
Cei mai apropiaţi consilieri ai lui Trump au spus despre acesta că are adesea ieşiri nervoase şi că pare să-i placă să-i umilească şi să-i înjure pe cei care-i stau în cale. „Tipul ăsta e retardat mintal. E un ţăran prost” ar fi spus preşedintele despre Sessions într-o convorbire cu Porter.
Alte persoane batjocorite de Trump au mai fost fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani, căruia i-ar fi spus în faţă că „eşti ca un copil mic care trebuie schimbat. Când o să devii bărbat?”. Nici predecesorul său nu a scăpat, iar într-o conversaţie cu Lindsey Graham, preşedintele i-a insultat bărbăţia lui Obama pentru că nu a acţionat în privinţa Siriei, notează Woodward.
Probleme de securitate naţională; „Lider versus lider. Eu versus Kim”
În carte se povesteşte şi de o adunare a liderilor în securitate naţională, aceştia din urmă invitându-l pe preşedinte pentru a-l „educa” în privinţa importanţei aliaţilor şi a diplomaţiei. Asta deoarece filosofia lui Trump în privinţa diplomaţiei este una personală. „Este vorba de lider versus lider, om versus om. Eu versus Kim”, ar fi argumentat Trump în privinţa Coreei de Nord. Woodward mai notează că cercul interior al preşedintelui era îngrijorat că lipsa de înţelegere a preşedintelui şi cruciada sa personală de a impune tarife ar putea pune în pericol securitatea globală.
Totuşi, întâlnirea nu a mers cum era planificat. Trump i-a atacat pe generali şi, vorbind despre Afganistan, le-a transmis că „voi ar trebui să fiţi ucigaşii. Nu ai nevoie de strategie să ucizi oameni”.
Woodward citează şi un oficial anonim de la Casa Albă care a făcut o evaluare şi mai sinistră în privinţa întâlnirii: „Se pare că mulţi dintre consilierii înalţi ai preşedintelui, în special cei din securitatea naţională. sunt extrem de îngrijoraţi de natura sa haotică, ignoranţa şi incapacitatea (n.red.: lui Trump ) de a învăţa, precum şi ceea ce ei numesc drept viziuni periculoase”.
Marketingul lui Trump pe Twitter
Mesajele preşedintelui publicate pe Twitter reprezintă o temă largă a cărţii. Woodward dezvălui că Trump a ordonat tipărirea mesajelor sale de pe Twitter şi le-a studiat apoi pentru a afla care dintre acestea au fost cele mai populare.
„Cele mai eficiente tweet-uri au fost adesea cele mai şocante. (...) Twitter a fost o sursă mare de consternare pentru liderii de securitate naţională, aceştea temându-se că «Twitter ne-ar putea băga într-un război»”, scrie Woodward.
Bob Woodward este unul dintre cei doi jurnalişti care au dezvăluit scandalul politic Watergate, încheiat cu demisia fostului preşedinte american Richard Nixon în 1974. Investigaţia i-a adus acestuia premiul Pulitzer.