Atac cibernetic asupra calculatoarelor din Casa Albă, comis printr-un server din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii doi ani, hackerii din China au vizat constant corporaţiile din SUA FOTO: Shutterstock
În ultimii doi ani, hackerii din China au vizat constant corporaţiile din SUA FOTO: Shutterstock

Computerele Guvernului Statelor Unite ale Americii, inclusiv sistemul militar de comandă nucleară, au fost atacate de hackerii chinezi, au confirmat surse de la Casa Albă.

„A fost un atac cibernetic asupra unei reţele guvernamentale. Astfel de atacuri sunt frecvente şi am luat măsuri pentru prevenirea şi diminuarea consecinţelor lor“, a declarat un oficial al Casei Albe, pentru FoxNews.

Un agent de securitate care lucrează îndeaproape cu membrii Biroului Militar de la Casa Albă a confirmat atacul hackerilor din China şi a precizat că încă nu se ştie ce fel de informaţii au fost sustrase din computerele reţelei guvernamentale.

Un angajat al Agenţiei de Comunicare de la Casa Albă a deschis un e-mail care nu ar fi trebuit  deschis“, a declarat sursa FoxNews.

Prin acel mesaj electronic a avut loc un atac cibernetic tip phishing, comis printr-un server din China. Atacul a fost semnalat pentru prima dată de către blogul conservator The Washington Free Beacon. Phishing-ul implica utilizarea unor mesaje doar aparent sigure, ce conţin de fapt viruşi ce deschid accesul la informaţii confidenţiale, a explicat oficialul de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului.

Prin deschiderea e-mailului, care conţinea un link maliţios sau o formă de ataşament virusat, angajatul Agenţiei de Comunicare a Casei Albe a permis hackerilor chinezi să acceseze reţeaua calculatoarelor guvernamentale, a explicat Anup Ghosh, fondator al companiei de securitate Invincea.

Blogul The Washington Free Beacon susţine că accesarea reţelei de calculatoare din Biroul Militar de la Casa Albă (White House Military Office, WHMO) ridică cele mai mari riscuri de securitate. WHMO este, practic, departamentul militar al preşedintelui SUA care se ocupă de cele mai confidenţiale parghii de comunicaţie, inclusiv cele care includ sistemul de comanda nucleară. WHMO se ocupă şi de organizarea călătoriilor preşedintelui american şi a teleconferinţelor interguvernamentale la care participă oficiali ai înaltei securităţi şi ai agenţiilor de informaţii.

Sursa de la Casa Albă a FoxNews a mai declarat că a fost notificată cu privire la producerea atacului, dar nu ştie exact natura informaţiilor accesate prin serverul din China. Casa Albă a minimizat, însă, importanţa sesizării, spunând că atacul cibernetic nu a implicat şi sistemul de comandă nucleară.

„În acest moment, atacul electronic a fost identificat, iar aplicaţia maliţioasă a fost izolată. Nu există niciun indiciu care să arate că o scurgere de date are loc în continuare“, a adăugat sursa FoxNews.

Încercările de hacking asupra reţelelor militare din SUA de la Casa Albă sunt evenimente dese, dar succesul acestora este rar înâlnit. Datorită volumului mare al acestor tentative de hacking, oficialii de securitate, agenţii militari şi membrii altor agenţii cu acces la aceste sisteme şi la alte reţele de securitate de la Casa Albă au reguli stricte cu privire la e-mailuri şi la utilizarea internetului.

Hackerii chinezi sunt adesea învinuiţi în astfel de tipuri de atacuri”, a explicat Anup Ghosh, fondator al companiei de securitate Invincea.

„În ultimii doi ani, hackerii din China au vizat constant corporaţiile din SUA, pentru proprietatea lor intelectuală, precum şi agenţiile guvernamentale şi departamentele noastre de informaţii privind securitate naţională“, a continuat Ghosh.

Incidentul scoate în evidenţă adevărata vulnerabilitate a securităţii cibernetice reale din zilele noastre: oamenii.

„Industria securităţii cibernetice este extrem de înapoiată faţă de progresul înregistrat de hackeri în ceea ce priveşte mijloacele folosite pentru a pătrunde ilegal în reţele guvernamentale. Astăzi, instruirea este singura soluţia pentru această problemă, iar instruirea pur şi simplu nu face faţă“, a atras atenţia Anup Ghosh.

Tehnologia trebuie să fie dezvoltată pentru a ne proteja împotriva acestor atacuri, iar guvernul şi companiile private vor rămâne la risc, până când utilizatorii de calculatoare vor fi plasaţi într-o aşa numită bulă de protecţie, atunci când întâlnesc un conţinut care nu este de încredere“, a conchis fondator al companiei de securitate Invincea.Body

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite