Antony Blinken a avertizat că Azerbaidjanul ar putea invada curând Armenia: „Sunt profund îngrijorat“
0Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat săptămâna trecută un mic grup de congresmeni că Azerbaidjan ar putea invada în curând Armenia. Două persoane au confirmat că a avut loc un briefing cu privire la acest subiect, dar nu au oferit detalii.
Apelul indică îngrijorarea profundă a administrației cu privire la operațiunile Azerbaidjanului posibilitatea extinderii conflictului legat de o regiune separatistă din vestul țării, relatează Politico.
Va rezolva problema „prin recurgerea la forță”
Președintele azer Ilham Aliev a cerut anterior Armeniei să deschidă un „coridor” de-a lungul graniței sale sudice, care ar conecta Azerbaidjanul continental cu regiunea Nahicevan, care se învecinează cu Turcia și Iranul. Aliev a amenințat că va rezolva problema „prin recurgerea la forță”.
Congresmenii americani au insistat, în cadrul unei discuţii purtate la 3 octombrie, ca Departamentul de Stat al SUA să ia eventuale măsuri împotriva lui Aliev, ca răspuns la intervenţia militară efectuată de Azerbaidjan în regiunea Nagorno-Karabah, în luna septembrie a acestui an.
Blinken a răspuns că Departamentul de Stat caută căi pentru a trage Azerbaidjanul la răspundere și nu intenționează să reînnoiască o derogare de lungă durată care să permită SUA oferirea de asistență militară pentru Baku. El a adăugat că există posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze sudul Armeniei în săptămânile următoare.
Negocierile diplomatice dau speranțe
Totuși, Blinken și-a exprimat încrederea în negocierile diplomatice care au loc între Armenia și Azerbaidjan, în discuția pe care a avut cu mai mulți parlamentari deomocrați, printre care Nancy Pellosi și Anna Eshoo din California și Frank Pallone din New Jersey.
Într-o declarație, Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conversația, dar a subliniat angajamentul față de „suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei” și soluționarea conflictului prin „discuții directe”.
Decizia de a amâna reînnoirea derogării este, de asemenea, grăitoare. În fiecare an, din 2002, SUA au emis o derogare, permițându-i să eludeze o prevedere a Freedom Support Act care interzicea să ofere asistență militară Azerbaidjanului în lumina disputelor sale teritoriale în curs cu Armenia. Renunțarea a expirat în iunie, iar statul nu a oferit nicio explicație cu privire la motivul pentru care nu a solicitat încă o reînnoire.
„Utilizarea forței este inacceptabilă”
Frank Pallone a spus public că este îngrijorat că Azerbaidjanul ar putea invada în curând. „Aliev înaintează cu obiectivul său de a cuceri Armenia de Sud”, a scris Pallone pe Twitter miercuri, argumentând că „regimul său este încurajat după ce s-a confruntat cu mici consecințe” pentru invadarea Nagorno-Karabah.
Incursiunea militară a Azerbaidjanului în această regiune luna trecută a determinat peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah să fugă. Liderii au capitulat ca parte a unei înțelegeri intermediate de Rusia și au fost de acord să dizolve statul lor nerecunoscut de trei decenii.
Într-o declarație din 20 septembrie, Blinken a spus că este „profund îngrijorat de acțiunile militare ale Azerbaidjanului” și a declarat că „utilizarea forței pentru a rezolva disputele este inacceptabilă”.