Armenia caută noi furnizori de echipamente militare, pentru a reduce dependența de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armenia este o fostă republică din cadrul Uniunii Sovietice care a continuat să se bazeze pe Moscova pentru sprijin și după independență. La începutul anilor 90, Armenia avea o forță de apărare solidă compusă militari și miliții bine dotate și pregătite, dar azi trebuie să-și întărească apărarea.

Soldați armeni FOTO: SemikArt/Shutterstock.com
Soldați armeni FOTO: SemikArt/Shutterstock.com

Victoria din primul război din Nagorno-Karabah și legătura cu Rusia a făcut Armenia dependentă în mare măsură de echipamente rusești pentru asigurarea capacităților de apărare.

Politica armeană s-a bazat timp de decenii pe garanțiile venite din partea Rusiei fără să facă demersuri pentru reforma statului, modernizarea forțelor armate sau extinderea colaborărilor cu alte state în plan militar.

Armenia este membră a alianței militare Organizația Tratatului de Securitate Colectivă din care mai fac parte în prezent: Rusia, Kârgâzstan, Kazahstan, Belarus și Tadjikistan. 

Azerbaidjan, Georgia și Uzbekistan nu și-au  reînoit apartenența în cadrul alianței.

Între timp, Azerbaidjanul a înțeles nevoia de reformă și modernizare, iar datorită resurselor financiare obținute din exportul de petrol și gaze, și-a modernizat administrația și armata, aproximativ 70% din tehnica militară fiind aprovizionată de Israel, potrivit ArmenianWeekly.

Principalul furnizor de armament al Armeniei a fost timp de decenii Rusia, iar asta probabil că s-ar fi schimbat dacă livrările de armament ar fi continuat și autoritățile de la Erevan s-ar fi putut baza pe garanțiile de securitate oferite de Rusia.

Rusia are alte priorități, în special conflictul din Ucraina, iar situația Erevanului este mai puțin importantă decât dotarea propriei armate. Armenia se vede nevoită să caute noi furnizori de arme pentru consolidarea capacității de apărare, după ce Rusia nu a reușit să livreze tehnică militară deja plătită în valoare de 400 milioane de dolari (nu au returnat nici plățile), potrivit bne IntelliNews. 

Armenia s-a orientat către India și occident pentru a reuși să obțină tehnica militară de care are nevoie. Erevanul ar fi cumpărat din India mai multe tipuri de muniții, arme, rachete și sisteme de lansare, potrivit unui articol al The Jamestown Foundation

Anunțul făcut de șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită în Armenia, care a transmis că Parisul şi-a "dat acordul" pentru a începe livrarea de echipament militar este o mare reușită.

"Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea", a declarat Catherine Colonna la o conferinţă de presă la Erevan.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul din partea Turciei, "nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni", adaugă Agerpres.

Armenia va trebui să caute să își eficientizeze economia și să continue să caute noi soluții pentru a putea să-și garanteze suveranitatea și integritatea teritorială. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite