Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton nu va fi urmărită penal în privinţa scandalului e-mailurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Procurorul General al Statelor Unite a anunţat, joi dimineaţă, că fosta Secretară de Stat şi candidata democrată la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Hillary Clinton, nu va fi trimisă în judecată pentru folosirea unei adrese de e-mail private în timpul mandatului în locul celei oficiale, relatează CNN.

Procurorul General Loretta Lynch a luat hotărârea după ce s-a consultat cu echipa FBI care a organizat o investigaţie federală în această privinţă, care i-au recomandat neînceperea urmăririi penale în cazul lui Clinton.

„În această după-amiază m-am întâlnit cu directorul FBI James Comey şi cu procurorii şi agenţii care au investigat utilizarea de către Secretara Clinton a unui sistem privat de e-mailuri în timpul mandatului ei. Am primit şi acceptat recomandarea unanimă a acestora ca investigaţia cuprinzătoare care a durat aproape un an să fie închise fără ca vreuna dintre persoanele implicate să fie puse sub acuzare” a declarat Lynch, într-un comunicat de presă.

Hillary Clinton este cercetată de mai bine de un an pentru că a folosit o adresă de e-mail personală care stoca mesajele pe servere private în perioada în care a fost Secretară de Stat, între 2008 şi 2012, în loc de a folosi o adresă oficială care ar fi stocat mesajele în Arhivele Naţionale, aşa cum prevede regulamentul Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Clinton a acuzat că practica a fost folosită şi de precedenţii Secretari de Stat, fără repercusiuni, şi că întreaga campanie a fost promovată intens de tabăra republicană pentru a-i afecta şansele de câştiga cursa pentru Casa Albă.

Miercuri, directorul FBI James Comey a declarat că nu recomandă punerea sub acuzare a lui Clinton, însă a criticat-o dur pe candidata democrată, spunând că ea şi staff-ul ei fost „extrem de neglijenţi” în utilizareade informaţii confidenţiale. 

Comey a contrazis alegaţia lui Clinton cum că nu ar fi folosit adresa privată pentru gestionarea informaţiilor confidenţiale, menţionând că peste 100 de mesaje trimise sau primite pe mail-ul respectiv conţineau informaţii clasificate.

Directorul FBI urmează să apară vineri în faţa unei comisii din Camera Reprezentanţilor pentru a prezenta investigaţia agenţilor federali şi a explica recomandarea pe care a oferit-o. Astfel, este aproape ferită de repercursiuni legale ale acestui act, în afara situaţie în care Congresul SUA adoptă o lege care ar incrimina-o care să se aplice retroactiv.

Din punct de vedere politic, scandalul i-a afectat serios imaginea lui Clinton, care nu a reuşit niciodată să treacă de un indice de încredere de 50% în opinia alegătorilor, conform sondajelor efectuate de-a lungul campaniei electorale din Statele Unite. Atât acuzaţiile FBI-ului, cât şi decizia de neîncepere a urmăririi penale vor fi probabil exploatate şi de contracandidatul ei din noimebrie, Donald Trump, pentru a evidenţia sistemul „corupt” care se află la conducerea ţării.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite