Alegeri SUA 2016. Drumul mamei lui Donald Trump de la femeia săracă „ce nu avea o pereche de pantofi“ la milionară şi influenţa în atitudinea misogină a fiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump alături de părinţii săi în 1994
Donald Trump alături de părinţii săi în 1994

Publicaţia britanică „Daily Mail” susţine că o parte din comportamentul misogin al lui Donald Trump, care reiese din recentele dezvăluiri, ar putea fi explicat prin analizarea relaţiei sale cu propria mamă - o imigrantă săracă ce s-a ţinut departe de scandaluri, însă a îmbrăţişat stilul de viaţă extravagant oferit de afacerea familiei.

Mary Anne MacLeod, născută în Scoţia, ar fi ajuns în Statele Unite „atât de săracă, încât nu avea nici măcar pantofi”, după descrierea făcută de fiul ei, actualul candidat republican la prezidenţiale.

Cu toate acestea, soţia lui Fred Trump a ajuns să se integreze în cercurile bogate ale New York-ului şi s-a adaptat stilului de viaţă extravagant pe care i l-a oferit antreprenorul american – într-atât încât, la un interviu în 1995, o jurnalistă britanică a remarcat cum octagenara era aproape perfect aranjată, „o imagine a matroanei americane”.

Iar de-a lungul timpului, Donald nu a ascuns niciodată faptul că şi-a idolatrizat mama, elogiile magnatului la adresa ei variind de la „extrem de inteligentă” la „spirit de luptătoare, precum William Wallace”.

Autorul materialului din Daily Mail, Tom Leonard, susţine că problema lui Donald Trump ar putea fi faptul că a fost învăţat de tatăl său să respecte doar bogăţia şi succesul în afaceri – în timp ce mama sa a fost o casnică întreaga ei viaţă. Această disparitate între venerare şi lipsă de admiraţie ar putea fi cauza pentru „modul neanderthalian în care se comportă cu femeile”, susţine jurnalistul britanic.

De altfel, Trump a şi declarat la un moment dat că „o parte a problemei pe care am avut-o cu femeile a fost de a fi nevoit să le compar cu mama mea incredibilă”.

Cu toate acestea, magnatul nu o menţionează pe Mary Anne Trump nici în biografia lui şi nici pe site-ul său oficial, evitând în mare s-o menţioneze chiar şi în cadrul actualei campanii electorale – în ciuda faptului că s-ar fi potrivit tematicii de „vis american” pe care a folosit-o.

De la viaţa în sărăcie la „matroana perfectă”

Mary Anne MacLeod s-a născut în 1912 pe insula Lewis, din nordul Scoţiei, într-o familie de pescari aflată într-o situaţie financiară catastrofală în urma Primului Război Mondial. La 18 ani, ea a ajuns împreună cu o soră în New York la bordul navei SS Transylvania, în circumstanţe considerate suspecte de unii critici ai viziunii foarte dure despre imigraţie a lui Donald Trump.

Lucrând iniţial ca menajeră, MacLeod a fost introdusă lui Fred Trump în 1934, pe atunci patron al unei firme emergente de construcţii din metropola americană. Cei doi s-au căsătorit în 1936 şi au petrecut o lună de miere care a durat doar 24 de ore în Atlantic City, deoarece Trump dorea să revină cât mai rapid la gestionarea afacerilor sale. 

Firma lui Trump a prosperat în boom-ul imobiliar înregistrat după al Doilea Război Mondial, închiriind apartamente la preţuri modice – însă nu şi  persoanelor afro-americane. Afacerea i-a propulsat pe cei doi soţi la nivel de milionari, mutându-se într-un conac în stil georgian cu 23 de camere, şi deţinând fiecare câte o maşină de lux.

Familia Trump – acum îmbogăţită de nu mai puţin de cinci copii – a fost dominată de către Trump senior, care a impus reguli stricte cu „colaborarea” soţiei sale, ce obişnuia să-i dea raportul activităţii copiilor în fiecare zi, scrie Thompson.

În ciuda unei situaţii financiare mai mult decât stabile, Fred Trump îşi lua deseori băieţii împreună cu el la siturile de construcţie ale companiei, unde adunau împreună sticle goale şi cuie lăsate în urmă pentru a putea fi refolosite de constructori, în timp ce Mary Anne se deplasa deseori cu Rolls Royce-ul personal în blocurile de apartamente deţinute de Fred pentru a aduna banii din spălătorii.

Conform unui volum de memorii publicat de Donald Trump, el a descris atmosfera din sânul propriei familii ca „una foarte normală”, precizând însă că „agresiunea, dorinţa sexuală şi tot ce ţine de acestea erau doar de partea bărbătească a mesei”.

Odată cu ridicarea fiului său la statutul de vedetă în afaceri, Mary Anne Trump nu s-a sfiit să-i ofere câteva palme morale acestuia, în urma stilului de viaţă aproape complet opus pe care l-a preferat. În 1990, Trump jr. divorţase recent de prima lui soţie Ivana în urma unei aventuri pe care a avut-o cu un fotomodel – însă mama sa a venit la ziua fostei nore, citind chiar şi un poem compus special pentru ea şi spunând că Ivana „va face mereu parte din familie”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite