Alegeri SUA 2016. Agenţii FBI nu au descoperit nicio legătură între campania lui Trump şi Rusia, scrie New York Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a condus în ultimele luni o anchetă pentru a determina modul în care ruşii influenţează campania prezidenţială din Statele Unite.

Agenţii FBI au investigat mai mulţi apropiaţi ai lui Donald Trump şi au analizat legăturile financiare dintre campania republicană şi oligarhii ruşi, însă au concluzionat că nu există un canal de comunicare secret între Trump Organization şi băncile din Rusia, relatează New York Times.

Autorităţile americane susţin că anchetatorii nu au descoperit dovezi convingătoare sau o legătură directă între Donald Trump şi Kremlin. De asemenea, anchetatorii sunt de părere că atacul cibernetic, care a dus la dezvăluirea unor e-mailuri ale liderilor democraţi, a avut drept scop amestecarea în alegerile prezidenţiale, ci nu promovarea în sondaje pentru miliardarul republican.

În ultimele zile, susţinătorii democraţi au cerut directorului FBI, James Comey, să discute public despre descoperirile anchetei privind legăturile dintre Trump şi Kremlin, aşa cum au fost discutate şi toate progresele din investigaţia privind serverul privat de e-mail utilizat de Hillary Clinton.

Pe 28 octombrie, agenţii federali au anunţat redeschiderea anchetei, după descoperirea unor e-mailuri pe dispozitivele electronice ale colaboratoarei Huma Abedin. Descoperirea e-mailurilor trimise de democrată a avut loc în cadrul unei anchete care-l viza pe soţul lui Abedin, politicianul Anthony Weiner, anchetat pentru trimiterea unor mesaje cu conţinut sexual unei adolescente de doar 15 ani.

Democraţii au atras atenţia asupra legăturilor clare dintre prezidenţiabilul republican şi Kremlin, după ce Donald Trump a susţinut că preşedintele Vladimir Putin este un lider excelent şi nu s-a sfiit să-i laude politicile ”excelente” în raport cu NATO, Ucraina şi Siria.

Ancheta FBI cu privire la rolul jucat de ruşi în influenţarea campaniei electorale va continua, precum şi investigaţia privind e-mailurile trimise de colaboratoarea democrată Huma Abedin.

”Nu îl auzim pe director vorbind şi de alte anchete în care este implicat. Anchetează cumva fundaţia lui Trump? Se uită la atacul cibernetic al ruşilor asupra conturilor noastre de e-mail? Cumva se uită la alte acuzaţii formulare împotriva Trump Organization?”, a declarat reprezentantul democrat din New York, Gregory W. Meeks.

Anterior, Comey nici nu a confirmat existenţa unei anchete cu privire la colaboratorii lui Donald Trump. De asenenea, directorul FBI a cerut să nu existe niciun comunicat public în care ruşii sunt acuzaţi de interferenţă în alegerile prezidenţiale, pentru că un asemenea anunţ riscă să afecteze numele viitorului ocupant de la Casa Albă.

Senatorul Hatty Reid l-a condamnat dur pe James Comey, pentru că a refuzat să fie direct în legătură cu posibile legături ale lui Donald Trump cu Moscova.

Cel puţin o parte a anchetei a vizat rolul jucat de fostul preşedinte al campaniei republicane, Paul Manafort. Acesta şi-a dat demisia în urmă cu două luni din campania republicană, după acuzaţii privind primirea unor sume de bani de la fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Lobbyistul Paul Manafort, care a condus timp depatru luni campania prezidenţială a republicanului Donald Trump, şi-a anunţat demisia după ce autorităţile ucrainene au publicat fragmente din mai multe registre contabile, care demostrează că partidul pro-rus al lui Viktor Ianukovici a efectuat mai multe plăţi în conturile campaniei.

New York Times a susţinut că lobbyistul Paul Manafort a beneficiat în perioada 2007-2015 de plăţi ilegale în valoare de 12,7 milioane de dolari de la executivul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Însă, Manafort a dezminţit acuzaţiile, susţinând că documentele descoperite de autorităţile ucrainene nu demostrează nimic.

"Nu am primit vreodată vreo plată la negru în numerar", a subliniat Paul Manafort.

Lobbyistul a negat în mod categoric aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept "nefondate şi stupide".

Anterior, Hillary Clinton a catalogat drept "tulburătoare" dezvăluirile ziarului american şi l-a îndemnat pe contracandidatul ei republican Donald Trunp să ridice vălul de pe legăturile unora dintre colaboratorii lui direcţi cu Kremlinul şi alte interese proruse.

Numele lui Manafort, un strateg republican încă din anii '70 recrutat pentru a face ordine în campania lui Donald Trump pentru Casa Albă, figurează în registre contabile secrete, aflate în prezent pe mâna unor anchetatori guvernamentali ucraineni.

Fragmente din registrele de contabilitate ale partidului pro-rus al fostului preşedinte Ianukovici, îndepărtat de la putere în 2014, îl prezintă pe Paul Manafort drept destinatarul unor plăţi în valoare totală de 12,7 milioane de dolari (11,35 milioane de euro) din 2007 şi până în 2012.

Însă nu există nicio probă care să arate că Manafort a atins efectiv aceste sume, iar pe asta se bazează lobbyistul în apărarea sa.

Liderul de campanie al lui Donald Trump a negat că a încasat vreo plată clandestină în cariera sa şi a afirmat că nu a lucrat niciodată pentru guvernele rus sau ucrainean, însă a recunoscut că firma sa a acţionat pe teritoriul ucrainean până la alegerile parlamentare din octombrie 2014. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite