Alegeri în SUA. Kamala Harris a promis la Fox News o ruptură cu preşedinţia Biden: „Reprezint o nouă generaţie de lideri”

0
Publicat:

Candidata democrată la președinția SUA, Kamala Harris, s-a confruntat cu un adevărat „interogatoriu” pe canalul Fox News, unde gazda Bret Baier a presat-o pe vicepreședintă cu privire la imigrație, economie și politicile administrației Joe Biden în timpul interviului de miercuri, 16 octombrie, scrie The Guardian .

Candidata dempcrată la președinția SUA, Kamala Harris/ FOTO:EPA/EFE
Candidata dempcrată la președinția SUA, Kamala Harris/ FOTO:EPA/EFE

Prima apariție a lui Harris la televiziunea conservatoare a făcut parte dintr-un apel direct către alegătorii de dreapta, după ce i s-au alăturat peste o sută de republicani la un miting de campanie în Pennsylvania.

Candidata democrată Kamala Harris a promis miercuri că mandatul său nu va fi "o continuare" a preşedinţiei Biden în timpul unui interviu tensionat la Fox News, canalul favorit al conservatorilor americani, transmite joi AFP.

"Ca orice nou lider care preia funcţia, voi aduce experienţa mea, experienţele mele profesionale şi idei noi", a afirmat candidata democrată, cu 20 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane.

Vicepreşedinta SUA, care l-a înlocuit pe Joe Biden la jumătatea lunii iulie în duelul său împotriva republicanului Donald Trump, se confruntă cu un act de echilibristică delicată, fiind obligată să îşi pună propria amprentă asupra campaniei electorale fără a nega însă mandatul liderului octogenar.

"Reprezint o nouă generaţie de lideri", a insistat în cadrul acestui interviu Kamala Harris, care duminică va aniversa 60 de ani.

Chestionată de un jurnalist experimentat de la Fox News timp de aproximativ 30 de minute, Kamala Harris a fost pusă în încurcătură în câteva situaţii, în special pe tema imigraţiei sau atunci când a fost rugată să spună dacă a observat un declin cognitiv la Joe Biden.

La rândul ei, candidata partidului democrat a profitat de ocazie pentru a-l acuza pe Donald Trump că îi "umileşte" pe americani."Preşedintele Statelor Unite ar trebui să poată face faţă criticilor fără a ameninţa că îi va pune pe făptuitori în închisoare", a spus ea.

Chiar înainte de primul ei interviu la Fox News, Kamala Harris se adresase deja republicanilor la un miting din Pennsylvania, citându-l pe generalul Mark Milley, fost înalt oficial militar al preşedintelui Trump, care a descris-o ca fiind "fascistă până în măduva oaselor".

"Pentru cei care ne urmăresc, dacă împărtăşiţi această viziune, indiferent de partidul din care faceţi parte, indiferent de partidul pentru care aţi votat ultima oară, există un loc pentru voi în această campanie", a declarat Kamala Harris, reluând afirmaţia că fostul preşedinte este "dezechilibrat".

Pe măsură ce alegerile prezidenţiale se apropie, Kamala Harris şi Donald Trump se aventurează în afara zonei de confort, căutând să obţină susţinători în rândul electoratului mai puţin sensibil la discursul lor.

De exemplu, în faţa unui public preponderent feminin, fostul preşedinte republican s-a prezentat drept "părintele fertilizării in vitro", afirmând că republicanii au fost "mai activi" decât adversarii lor în acest domeniu, dar nu a mers mai departe cu această idee.

Donald Trump este cu mult în urma Kamalei Harris în sondajele realizate în cadrul electoratului feminin, care urmăreşte cu atenţie declaraţiile legate de această problemă sensibilă a dreptului la avort.

Pe de o parte, Donald Trump se laudă că a numit la Curtea Supremă a SUA judecătorii care au făcut posibilă anularea protecţiei federale a dreptului la avort în 2022, pe de altă parte însă, are grijă să pledeze în favoarea unei interdicţii totale a avortului, nepopulare la nivel naţional.

Calificând comentariile adversarului său despre fertilizarea in vitro "cu totul bizare", Kamala Harris i-a cerut "să îşi asume responsabilitatea pentru faptul că una din trei femei din America trăieşte într-un stat în care Trump a interzis avortul".

Cei doi candidaţi la Casa Albă sunt în prezent mai mult decât oricând cot la cot în sondaje, Donald Trump reuşind să compenseze avantajul foarte mic pe care îl avea rivala sa, în special în statele cheie din nord.

Tocmai în această regiune îşi concentrează eforturile săptămâna aceasta vicepreşedinta SUA. Kamala Harris s-a întors miercuri în Pennsylvania, unde fusese deja luni, după un ocol în Michigan şi înainte de a se îndrepta seara spre Wisconsin.

Însă rezultatul alegerilor prezidenţiale ar putea fi decis în altă parte, într-unul din cele şapte state cheie clar identificate. De exemplu în Georgia, unde un judecător a blocat marţi o măsură ce impunea numărarea manuală a buletinelor de vot, în timp ce prima zi de vot anticipat a înregistrat o prezenţă mare la vot. În acelaşi stat, fostul preşedinte Jimmy Carter, care şi-a exprimat dorinţa de a trăi suficient de mult pentru a vota pentru Kamala Harris, a votat miercuri prin corespondenţă, conform fundaţiei sale, la 15 zile după ce a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite