Administrația Biden, tot mai îngrijorată că Israelul ar putea lansa o incursiune în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii administrației americane și ai serviciilor de informații sunt îngrijorați de faptul că Israelul ar putea plănui o incursiune terestră în Liban la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, dacă eforturile diplomatice cu Hezbollah eșuează, au declarat oficiali americani de rang înalt, potrivit CNN.

Tensiunile s-au amplificat la granița Israelului cu Libanul FOTO PROFIMEDIA
Tensiunile s-au amplificat la granița Israelului cu Libanul FOTO PROFIMEDIA

„Operăm cu ipoteza că o operațiune militară israeliană va avea loc în următoarele luni”, a spus un oficial de rang înalt al administrației Biden. „Nu neapărat iminent în următoarele câteva săptămâni, dar poate ceva mai târziu în această primăvară”, a adăugat el.

SUA sunt un mediator cheie în negocierile în curs privind un armistițiu în Fâșia Gaza, dar  administrația Biden a coordonat în paralel discuții cu oficialii israelieni și libanezi, care, dacă dacă dau roade, ar crea o zonă tampon în sudul Libanului.

„Cred că ceea ce face Israelul este să ridice această amenințare în speranța că va exista un acord negociat”, a spus oficialul, care a auzit opinii diferite în cadrul guvernului israelian cu privire la necesitatea unei operațiuni militare în Liban.

Un al doilea oficial înalt al administrației Biden a spus că există elemente în interiorul guvernului și armatei israeliene în favoarea unei incursiuni. Există „un grup în creștere care spune: „Să efectuăm o lovitură. Să o facem”, a spus acesta adăugând că o astfel de  incursiune ar putea duce la o „escaladare majoră” ale cărui proporții nu le cunoaștem.

Aproximativ 80.000 de israelieni au fost strămutați din nord din octombrie. Într-o declarație pentru CNN, ambasada Israelului la Washington a scris: „Statul Israel nu va reveni la status quo-ul de dinainte de război, în care Hezbollah reprezintă o amenințare militară directă și imediată la adresa securității sale de-a lungul graniței Israel-Liban”.

În ultimele zile, Israelul și-a intensificat campania aeriană, bombardând mai adânc în Liban. Bombardamentele de săptămâna trecută au avut loc la 47 de mile de capitala Beirut, cea mai îndepărtată de graniță din teritoriul libanez de când ciocnirile au început, după masacrele Hamas din 7 octombrie în Israel.

Luni, Israelul a lovit fortăreața Hezbollah Baalbek din nord-estul țării.

„Există temeri că aceasta se va transforma într-o campanie aeriană extinsă, care va ajunge mult mai la nord, în zonele populate ale Libanului și, în cele din urmă, va deveni o componentă terestră”, a spus o altă persoană familiară cu informațiile serviciilor de informații americane.

Comunitatea serviciilor de informații americane „a dat semnale de alarmă”, a adăugat persoana.

Șeful Statului Major al Israelului a vizitat marți granița de nord și a spus că Hezbollah „trebuie să plătească un preț mare” pentru acțiunile sale de la atacul Hamas.

„Este clar că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să împingem inamicul înapoi. Iar apoi, să creăm o barieră foarte puternică”, a spus generalul Herzi Halevi.

Diplomația navetei

Casa Albă l-a apelat pe trimisul special Amos Hochstein pentru a conduce eforturile  diplomatice. 

„Dacă Amos ar negocia cu succes un aranjament, atunci probabilitatea unei operațiuni militare în cursul anul ar scădea considerabil”, a spus unul dintre oficialii administrației Biden. Dacă Hezbollah este împins înapoi cu aproximativ 10 kilometri, asta ar scoate din joc munițiile cu rază mai mică de acțiune pe care le-au folosit împotriva Israelului, a adăugat oficialul.

Hochstein a făcut vizite în ambele țări, dar demersurile sale diplomatice sunt complicate de faptul că în Liban SUA nu interacționează direct cu Hezbollah, cea mai puternică forță militară din această țară, care este considerată o organizație teroristă de SUA.

La începutul acestei luni, Hochstein s-a întâlnit cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, care a spus: „Suntem gata să rezolvăm această criză prin înțelegeri diplomatice, totuși suntem pregătiți și pentru orice alt scenariu”.

Oficialii israelieni au recunoscut că un război cu Hezbollah ar fi mult mai costisitor și mai devastator pentru Israel decât războiul actual cu Hamas, având în vedere dimensiunea și arsenalul de arme avansate al Hezbollah.

Israelul a fost dispus să ofere diplomației o șansă și speră că va reuși”, a declarat un oficial israelian pentru CNN. „Dacă problema nu poate fi rezolvată diplomatic, Israelul va trebui să ia în considerare mijloace alternative”.

Crearea unei zone tampon

Există semne de progres în negocierile separate în vederea unui acord de încetare temporară a focului în Gaza. Se crede că un astfel de armistițiu ar duce la o scădere a tirurilor Hezbollah. Dar oficialii israelieni spun că acesta nu ar rezolva problema.

Chiar dacă există un armistițiu temporar în sud [cu Hamas în Gaza], vom spori focul în nord în mod independent și vom continua până la retragerea completă a Hezbollah și întoarcerea rezidenților la casele lor”, transmis Gallant duminică pe X.

Un acord care doar ar împinge Hezbollah înapoi la graniță ar putea să nu fie suficient și pentru Israel, a susținut un oficial al administrației. O incursiune la sol ar oferi Israelului șansa de a „tunde iarba” și de a distruge infrastructura fizică a Hezbollah din sud, ceea ce ar încetini  o viitoare întoarcere în zona de graniță.

Dacă invazia nu are loc, în zona tampon ar trebui să fie aduse forțe ale Forțelor Armate Libaneze și ale forțelor de menținere a păcii ale Națiunilor Unite UNIFIL, a spus oficialul.

„Orice zonă de tampon negociată nu va ține  Hezbollah departe pentru totdeauna, dar va oferi cel puțin o oarecare asigurare că nu se vor întoarce imediat”, au spus ei.

Presiune asupra lui Bibi

Mulți au susținut, de asemenea, că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu are un interes în extinderea luptelor, deoarece încetarea conflictelor ar putea duce la sfârșitul guvernului său. 

„Odată ce războiul s-a încheiat, sosește data de expirare”, a spus un oficial înalt al administrației. „Deci trebuie să-și mențină impresia, să mențină narațiunea că Israelul se află încă în mijlocul unei campanii, să încerce astfel să evite eforturile de a-l înlătura”.

„Cred că majoritatea celor cu simț de răspundere de ambele părți nu doresc o escaladare, ci o soluție [diplomatică] care să ne permită detensionarea”, a spus al doilea oficial înalt al administrației. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite