Acuzaţii grave la adresa lui Trump după destituirea directorului FBI. Cum se apără preşedintele american
0Destituirea directorului FBI James Comey este dezbătută pe toate feţele dincolo de Atlantic, unde presa încearcă să afle motivele din spatele acestei decizii şi cum va continua ancheta deschisă asupra implicării ruşilor în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut. Liderul de la Casa Albă a recunoscut că l-a întrebat pe fostul şef al poliţiei federale dacă ancheta îl viza.
Cu riscul de a alimenta suspiciuni de ingerinţă sau intimidare, preşedintele american Donald Trump a admis joi, la NBC, că l-a întrebat pe directorul FBI, James Comey, pe care l-a destituit, dacă era vizat în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează AFP.
„L-am întrebat“, a recunoscut liderul de la Casa Albă, referindu-se la două convorbiri telefonice cu fostul şef al poliţiei federale americane.
„I-am spus: «Dacă este posibil, puteţi să-mi spuneţi dacă există o anchetă asupra mea?». El a spus că nu este nicio anchetă care m-ar viza“, a continuat Trump.
În pofida primirii acestor asigurări, preşedintele american a mărturisit că se gândea la dosarul rus atunci când a decis mazilirea lui Comey.
„De fapt, când m-am decis, mi-am spus: «Acest truc cu Rusia, Trump şi Rusia este o invenţie», a adăugat Trump.
Potrivit preşedintelui american, prima discuţie între el şi directorul FBI a avut loc în cursul unui prânz „foarte simpatic“.
„El voia să rămână şef al FBI şi eu i-am spus că mă voi gândi la asta“, a precizat Donald Trump.
Din punct de vedere juridic, aceste afirmaţii pot fi interpretate ca presiuni ale preşedintelui la adresa directorului FBI, notează AFP.
Promsiune de loialitate?
În acest context, The New York Times (NYT) scrie că Trump i-ar fi cerut lui Comey să facă o promisiune de loialitate în cursul unui prânz, la o săptămână după preluarea mandatului de preşedinte al Statelor Unite.
Conform NYT, care citează doi apropiaţi ai lui Comey, directorul FBI a refuzat să facă un astfel de angajament, dar l-a asigurat pe Trump de „onestitatea“ sa. Cotidianul newyorkez nu a fost în măsură să confirme dacă acest prânz era acelaşi pe care l-a evocat Trump la NBC.
Însă o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei americane, Sarah Huckabee Sanders, citată de NYT, a respins această versiune, subliniind că Trump „nu a sugerat niciodată că aşteaptă loialitate faţă de persoana sa, ci doar faţă de ţara noastră şi marele său popor“.
Aceste contacte între Trump şi Comey l-au uimit pe senatorul american Lindsey Graham, care a promis să „ridice problema“.
FBI anchetează încă de anul trecut dacă oficiali de la Moscova s-au implicat de partea lui Trump în campania prezidenţială din Statele Unite.
Trump: Intenţionam să-l demit oricum, este un „fanfaron“
Casa Albă întâmpină greutăţi în a explica motivele din spatele destituirii lui Comey, care superviza îndeaproape această anchetă foarte sensibilă în domeniul securităţii naţionale.
Trump invocase iniţial modul în care acesta gestionase ancheta asupra e-mailurilor lui Hillary Clinton, rivala sa democrată la alegerile prezidenţiale, iar apoi l-a acuzat că nu face „treabă bună“ la conducerea FBI.
Trump a mai spus pentru NBC că intenţiona să-l demită oricum pe Comey, distanţându-se astfel de versiunea Casei Albe că a acţionat la recomandarea Departamentului de Justiţie marţi.
„L-aş fi concediat indiferent de recomandări“, a afirmat el. „Este un lăudăros, un fanfaron“, a insistat Trump, insinuând că directorul FBI făcea spectacol, în timp ce agenţia era dominată de haos.
De altfel, mulţi politicieni şi-au exprimat surprinderea că directorul agenţiei ar trebui să fie demis pentru modul în care a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, având în vedere că Trump l-a lăudat anterior pe Comey.
În ultimele zile ale campaniei electorale, Trump l-a descris pe Comey drept un bărbat curajos pentru redeschiderea investigaţiei cu privire la e-mailurile lui Clinton.
„Ceea ce a făcut i-a restabilit reputaţia“, a concluzionat atunci Trump, în pofida criticilor democraţilor.
Însă ultimele comentarii ale lui Trump nu au fost pe gustul multor aleşi din Congres, inclusiv republicani.
Preşedintele Trump „a avut dreptul absolut de a-l demite pe directorul FBI din orice motiv“, a apreciat Lindsey Graham. „Problema constă în motivele incoerente care au fost date“, a adăugat el.
Congresul vrea să continue ancheta în mod agresiv
Zguduit de această destituire suprinzătoare, Congresul a dat asigurări că va ancheta în mod agresiv dacă Rusia a avut vreun amestec în alegerile din Statele Unite.
Şi directorul interimar al FBI a dat asigurări Congresului că ancheta va continua în mod independent.
„Activitatea bărbaţilor şi femeilor din FBI continuă indiferent de schimbările circumstanţelor, indiferent de decizii“, a declarat Andrew McCabe. „Nu există nicio încercare de a împiedica investigaţia noastră în ziua de azi“, a continuat el.
„Dacă Rusia a lansat atacuri cibernetice, dacă Rusia a făcut ceva legat de alegerile noastre, atunci eu vreau să ştiu“, a declarat la rândul său Trump, susţinând că îşi doreşte continuarea anchetei şi recunoscutând totodată că aceasta ar putea fi îngreunată de şocul destituirii lui Comey.
Democraţii, aflaţi în opoziţie, cer numirea unui procuror special pentru supervizarea anchetei, dar republicanii nu susţin această solicitare.