Acordarea unei imunități generalizate lui Trump ar aduce „haos”, avertizează foști generali, amirali și lideri ai serviciilor militare americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouăsprezece foști oficiali militari susțin, într-un memoriu al Curții Supreme a SUA, că oferirea imunității juridice fostului președinte Donald Trump ar putea provoca daune ireparabile țării.

Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

„Statul de drept este esențial pentru misiunea armatei și pentru încrederea populației în forțele armate", au scris foștii lideri militari, printre care se numără nouă generali, șase amirali și patru secretari de serviciu, într-un memoriu depus la 8 aprilie.

Nu numai că „abordarea fostului președinte amenință să injecteze haos în operațiunile militare, dar amenință, totodată, să dăuneze - potențial iremediabil - încrederii publicului în armată și dorinței recruților de a se înrola în forțele armate", au spus ei.

Trump a susținut că, în timpul mandatului, președintele are „imunitate absolută” în raport cu urmărirea penală.

Trump se confruntă cu acuzații de infracțiuni federale care decurg din tentativele sale de a răsturna alegerile prezidențiale din 2020. Pledoariile sunt de așteptat să înceapă pe 25 aprilie. Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile ce-i sunt aduse, iar apărarea sa a susținut că este imun la urmărire penală.

Între timp, Departamentul de Justiție și procurorul special Jack Smith merg înainte cu cazul. Smith a cerut Curții Supreme să respingă cererile de imunitate ale lui Trump .

Foștii militari au detaliat cum acordarea imunității lui Trump, fost comandant șef al forțelor armate, față de acuzații ar avea un impact negativ asupra statului de drept, al relațiilor civilo-militare și al tranziției pașnice a puterii.

În memoriu se afirmă că acordarea imunității pentru presupusele acțiuni ilegale ale președintelui ar duce la o eliminare a răspunderii care riscă să submineze așteptările ca membrii armatei americane „să respecte ordinele ofițerilor superiori", dar „să nu se supună niciunui astfel de ordin care este ilegal", responsabilități la care se angajează militarii  americani atunci când servesc.

De asemenea, în memoriu se afirmă că îngăduindu-i președintelui să folosească armata în „scopuri criminale" ar putea pune persoanele numite în funcții civile și ofițerii militari în fața „alegerii imposibile” de a se supune ordinelor comandantului suprem sau de a respecta legile țării.

Foștii oficiali militari au mai scris că imunitatea prezidențială ar putea amenința securitatea națională a SUA, întrucât lipsa răspunderii ar putea influența modul în care alte națiuni percep SUA, într-o perioadă în care puterile autoritare își cresc influența.

„Președintele nu are imunitate în ce privește aceste tipuri de probleme. Este absurd", a declarat Mark Esper, fostul secretar al apărării al lui Trump, pentru Katie Hunt de la CNN, drept răspuns la memoriu și la cererea de imunitate a lui Trump. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite