12 deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo Bay sunt implicaţi în atacuri asupra unor cetăţeni americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile cred că cel puţin 12 prizonieri eliberaţi din centrul de detenţie Guantanamo Bay au lansat atacuri împotriva forţelor americane sau aliate pe teritoriul afgan, în care şi-au pierdut viaţa cinci cetăţeni SUA, potrivit informaţiilor deţinute de actuali şi foşti oficiali americani, scrie The Washington Post.

În martie, Paul Levis, un comandant de la Pentagon, a admis în faţa congresmanilor că unii prizonieri eliberaţi de la Guantanamo sunt responsabili pentru moartea cetăţenilor americani din străinătate. Lewis nu a oferit însă mai multe detalii, iar administraţia Obama a refuzat să elaboreze problema, întrucât informaţiile ar fi clasificate.

Între timp, cele mai multe incidente, în care au fost implicaţi foşti prizonieri de la Guantanamo, au vizat uciderea militarilor americani, însă printre victime s-au numărat şi un civil, o lucrătoare umanitară americană ce a pierit în 2008.

Comentariile lui Lewis au provocat dezbateri aprinse în rândul congremanilor republicani, care resping planul preşedintelui Obama de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo.

Un oficial american a dezvăluit că nouă foşti prizonieri de la Guantanamo, care au fost implicaţi ulterior în atacuri asupra unor cetăţeni americani, au fost capturaţi sau ucişi de forţele de intervenţie. Între timp, cel puţin 12 foşti prizonieri au fost implicaţi în atacuri, dintre care toţi au fost eliberaţi în timpul administraţiei lui George W. Bush.

”Întrucât cele mai multe incidente au fost catalogate drept schimburi de focuri într-o zonă de conflict activ, nu putem să precizăm cu exactitate dacă americanii au fost ucişi de către foştii prizonieri sau de către alţi talibani”, a explicat sursa.

Serviciile de securiatte şi cele militare au oferit mai multe detalii congresmanilor despre presupusele atacuri, însă documentele rămân clasificate, iar congresmanii au primit interdicţia de a discuta public conţinutul acestora.

”Se pare că există un efort consistent şi concentrat din partea administraţiei pentru a îi opri pe americani să cunoască adevărul despre activităţile şi legăturile teroriste ale unor foşti deţinuţi Guantanamo”, a precizat senatorul republican Kelly Ayote într-o scrisoare.

Mai puţin de 700 de prizonieri au fost eliberaţi de la Guantanamo Bay în ultimii 14 ani, în vreme ce alte 80 de persoane rămân închise în controversatul centru de detenţie american.

De asemenea, centrul de detenţie rămâne la fel de impenetrabil ca la început, atunci când administraţia Bush a refuzat să prezinte o listă a deţinuţilor până ce nu a a fost forţată să procedeze aşa de către Legea libertăţii de Informaţie. Reporterii nu au putut niciodată să viziteze Camp-7, o facilitate clasificată unde se află 14 prizonieri valoroşi, printre care se numără şi cinci bărbaţi judecaţi pentru organizarea atentatelor teroriste de la 11 septembrie.

Însă, în timp ce autorităţile continuă să păstreze secrete detalii despre Guantanamo Bay, aproape 30% dintre foştii prizonieri de la Guantanamo Bay sunt suspectaţi sau acuzaţi de recidivă. Alţi 21% dintre prizonierii eliberaţi înainte de 2009 s-au reimplicat în activităţi militante, faţă de cei 4,5% dintre cei 158 de prizonieri eliberaţi de Obama care au revenit la vechile obiceiuri.

Cei mai mulţi suspecţi de terorism, care s-au întors la actvitate după eliberarea de la Guantanamo, sunt cetăţeni afgani. De altfel, peste 200 de afgani au fost repatriaţi din centrul de detenţie american în ultimii ani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite