S-a terminat epoca gazului rusesc ieftin pentru Europa. Rusia pierde 5 miliarde de euro pe an, Transnistria lăsată în frig
0Rusia pierde 5 miliarde de euro pe an odată cu oprirea tranzitului de gaz care ajungea în Europa prin conductele din Ucraina. Dacă țări precum Austria și Slovacia au găsit surse alternative de aprovizionare cu gaz, în Transnistria și în Republica Moldova situația poate evolua dramatic.

Furnizarea de gaz rusesc către Europa prin Ucraina a fost oprită în primele ore ale primei zile ale anului 2025, deoarece acordul de tranzit a expirat, iar Moscova și Kievul - aflate în război - nu au reușit să ajungă la un acord, relatează Reuters.
Închiderea celei mai vechi rute de gaz a Rusiei către Europa pune capăt unui deceniu de relații tensionate declanșate de confiscarea Crimeei de către Rusia în 2014. Ucraina a încetat să cumpere gaz rusesc în anul următor.
„Am oprit tranzitul gazului rusesc. Acesta este un eveniment istoric. Rusia își pierde piețele, va suferi pierderi financiare. Europa a luat deja decizia de a abandona gazul rusesc", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un comunicat.
Oprirea fluxurilor de gaze era așteptată pe fondul războiului, care a început în februarie 2022. Ucraina a fost fermă că nu va prelungi acordul pe fondul conflictului militar.
Reducere cu o treime a consumului în Moldova
Potrivit unei surse din industrie, Gazprom a preconizat de anul trecut că se va opri tranzitul de gaze prin Ucraina, care a reprezentat aproximativ jumătate din totalul exporturilor de gaze din conducteele Rusiei către Europa.
Rusia încă exportă gaze prin conducta TurkStream de pe albia Mării Negre. TurkStream are două linii - una pentru piața internă turcă și cealaltă care furnizează gaz pentru clienți din Europa Centrală, inclusiv Ungaria și Serbia.
Uniunea Europeană și-a dublat eforturile de a-și reduce dependența de energia rusă după izbucnirea conflictului militar din Ucraina în 2022, căutând surse alternative.
Ceilalți cumpărători de gaz rusesc prin Ucraina, cum ar fi Slovacia și Austria, au aranjat, de asemenea, o aprovizionare alternativă.
Moldova, cândva parte a Uniunii Sovietice, este printre țările cele mai grav afectate. Acesta spune că va trebui acum să introducă măsuri pentru a-și reduce consumul de gaz cu o treime, arată Reuters.
Gazprom pierde 5 miliarde de dolari pe an
Acordul de cinci ani de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina a expirat la 1 ianuarie.
„Din cauza refuzului repetat și clar exprimat al părții ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsită de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025”, a spus Gazprom într-un comunicat.
Începând de la ora 08.00, ora Moscovei (05:00 GMT), furnizarea de gaz rusesc prin conductele de pe teritoriul Ucrainei a fost sistată.
Ministerul ucrainean al Energiei a mai spus că transportul gazului rusesc prin Ucraina „a fost oprit în interesul securității naționale”.
Ucraina se confruntă acum cu pierderea a aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din taxele de tranzit din Rusia, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzări de gaze.

Rute alternative pentru gazul rusesc
Rusia și fosta Uniune Sovietică au petrecut o jumătate de secol construind o cotă majoră a pieței europene de gaz, care la apogeul său era de aproximativ 35%, dar războiul a distrus aproape în totalitate această afacere pentru Gazprom.
Conducta Yamal-Europa prin Belarus s-a închis și ea, iar ruta Nord Stream peste Marea Baltică până în Germania a fost aruncată în aer în 2022.
Combinate, diferitele rute au livrat un record de 201 miliarde de metri cubi de gaz către Europa în 2018.
Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023, în scădere față de 65 de miliarde de metri cubi când a început ultimul contract de cinci ani în 2020.
BBC: „impactul strategic și simbolic pentru întreaga Europă este enorm”
Și BBC a publicat o analiză a efectelor întreruperii tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina.
„Rusia poate încă trimite gaz în Ungaria, Turcia și Serbia prin conducta TurkStream peste Marea Neagră”, arată jurnaliștii britanici.
Moscova a transportat gaze către Europa prin Ucraina din 1991.
„În timp ce efectele imediate sunt ușoare, impactul strategic și simbolic pentru întreaga Europă este enorm. Rusia a pierdut o piață importantă, dar președintele său, Vladimir Putin, spune că țările UE vor suferi cel mai mult. UE a redus semnificativ importurile de gaze din Rusia de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, dar un număr de state membre estice depind încă în mare măsură de aprovizionare, ceea ce aduce Rusiei aproximativ 5 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari; 4,2 miliarde de lire sterline) pe an”, mai arată analiza citată.
„Slovacia și Austria au continuat să importe cantități semnificative de gaze din Rusia”
Gazul rusesc a reprezentat mai puțin de 10% din importurile de gaze ale UE în 2023. În 2021, importurile din Rusia reprezentau 40%.
Dar mai multe state membre ale UE, inclusiv Slovacia și Austria, au continuat să importe cantități semnificative de gaze din Rusia.
Autoritatea de reglementare a energiei din Austria a declarat că nu prognozează nicio întrerupere, deoarece a diversificat sursele și a acumulat rezerve.
Însă sfârșitul acordului de tranzit a provocat deja tensiuni serioase în Slovacia, care este acum principalul punct de intrare al gazului rusesc în UE și care a câștigat taxe de tranzit din găzduirea conductei care tranzita gazul către Austria, Ungaria și Italia.
Robert Fico, premierul Slovaciei, a declarat miercuri că vor fi consecințe „drastice” asupra țărilor UE, dar nu și asupra Rusiei, a informat Reuters.
Vineri, Fico - care tocmai făcuse o vizită surpriză la Moscova pentru discuții cu Putin - a amenințat că va opri furnizarea de energie electrică Ucrainei.
Acest lucru l-a determinat pe Zelensky să-l acuze pe Fico că l-a ajutat pe Putin „să finanțeze războiul și să slăbească Ucraina”.
„Fico trage Slovacia în încercările Rusiei de a provoca mai multă suferință ucrainenilor”, a spus președintele ucrainean.
Slovacia amenință că stopează importul de energie electrică în Ucraina
Polonia s-a oferit să sprijine Kievul în cazul în care Slovacia își întrerupe exporturile de energie electrică - aprovizionarea care este crucială pentru Ucraina, ale cărei centrale electrice sunt atacate în mod regulat de ruși.
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat în programul Today al BBC Radio 4 că există rute alternative de aprovizionare cu gaze de pe piețele internaționale, cum ar fi un terminal din Croația și conexiuni din Germania și Polonia.
„Aceste rute ar trebui explorate pentru ca Rusia să nu facă bani din vânzarea de petrol și gaze către Uniunea Europeană”, a spus Sikorski.
Polonia importă gaze din SUA, Qatar și Marea Nordului, a adăugat el.
„Din câte am înțeles, toate țările au rute alternative”, a spus el.
Probleme în Moldova
Moldova - care nu face parte din UE - ar putea fi grav afectată de încheierea acordului de tranzit. Țara generează mare parte din electricitate la o centrală alimentată cu gaz rusesc, arată BBC.
De asemenea, gazul rusesc alimenta regiunea separatistă a Transnistriei, susținută de Rusia, o mică bucată de pământ cuprinsă între Moldova și Ucraina, unde trăiesc aproximativ 300.000 de oameni.
Compania rusă de gaze Gazprom a declarat la 28 decembrie că va restricționa gazul în Moldova de la 1 ianuarie, din cauza neîndeplinirii obligațiilor de plată.
Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a negat presupusa datorie și a acuzat Rusia că folosește „energia ca armă politică” într-o postare pe rețelele de socializare. El a spus că mișcarea va lăsa Transnistria „fără lumină și căldură în mijlocul iernii”.
Transnistrenii rămași fără căldură sunt sfătuiți să se îmbrace gros
Căldura și apa caldă au fost întrerupte în Transnistria „din cauza opririi temporare a furnizării de gaze” miercuri la ora locală 07:00 (05:00 GMT), a anunțat compania de energie Tirasteploenergo la Telegram.
Acesta a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre și să folosească încălzitoare electrice.
Temperatura urma să scadă sub 0 grade Celsius miercuri seara. Instituțiile medicale și spitalele erau încă aprovizionate, a spus compania.
Potrivit anunțului făcut de compania „Tiraspoltransgaz-Transnistria”, sistemul de încălzire centralizată a fost oprit în toate localitățile din cauza întreruperii furnizării gazului rusesc.
,,Oprirea este prognozată până la ora 12:00 în cazanele termice, sectoarele private și în clădirile cu mai multe etaje care au încălzire autonomă”, notează presa străina.
Responsabilii companiei au menționat că, în clădirile cu mai multe etaje, gazul va rămâne disponibil doar pentru gătit, fiind utilizate rezervele din sistemul de conducte, dar doar până când presiunea din rețea va scădea la un nivel critic.
,,Locuitorii locali au fost îndemnați să închidă obligatoriu robinetele de gaz și să nu încerce să restaureze alimentarea cu gaz pe cont propriu”, potrivit aceluiași anunț.
La rândul său, „Tirasteploenergo” a anunțat că, începând de marți dimineață, în Tiraspol, oraș din regiunea transnistreană, a fost oprită furnizarea căldurii și apei calde în clădirile rezidențiale, cu excepția spitalelor și instituțiilor sociale.
Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Constantin Boroșan, a declarat că guvernul său a luat măsuri pentru a asigura o sursă stabilă de energie, dar a cerut cetățenilor să economisească energie.
O stare de urgență de 60 de zile în sectorul energetic a fost instituită de la jumătatea lunii decembrie.
Președintele Maia Sandu a acuzat Kremlinul de „șantaj” care ar putea avea ca scop destabilizarea țării sale înainte de alegerile generale din 2025. Guvernul Republicii Moldova a mai spus că a oferit ajutor Transnistriei.
UE a găsit surse alternative de gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar și SUA, precum și gaze din Norvegia, de la invazia Rusiei în Ucraina.
În decembrie, Comisia Europeană a stabilit planuri pentru înlocuirea integrală a gazelor care tranzitează Ucraina.
Unul dintre riscurile sistării furnizării de gaz rusesc în Tiraspol este lăsarea a sute de mii de oameni fără căldură în mijlocul iernii, care riscă să producă valuri de refugiați interni ce pot destabiliza economic Moldova, susține expertul în securitate Marius Ghincea.