Vladimir Putin: Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, joi, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei, relatează Interfax. Aceasta a fost cea de-a zecea intervenţie a preşedintelui rus în faţa Adunării Federale ruse.

"Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii cu privire la posibilitatea de a obţine superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată aşa ceva. Rusia va răspunde tuturor provocărilor - şi politice, şi tehnologice", a anunţat Putin.

Preşedintele rus a adăugat că Rusia deţine un rol de lider, însă nu are aspiraţii de hegemonie.

"Noi ne-am mândrit întotdeauna cu ţara noastră, însă nu aspirăm la statutul de superputere, care este înţeles ca o revendicare a hegemoniei globale sau regionale", a subliniat el.

Liderul de la Kremlin a invitat Ucraina în procesul de integrare pe care l-a iniţiat în fosta URSS dar a subliniat că Rusia „nu impune nimic nimănui“.

"Noi nu impunem nimic nimănui, dar dacă prietenii noştri vor acest lucru, noi suntem pregătiţi să continuăm munca împreună" în privinţa participării Ucrainei la Uniunea Vamală, a declarat Putin.

Preşedintele rus a subliniat însă că Rusia trebuie să protejeze lumea de „internaţionalismul imoral care a întrecut toate limitele“.

„Împreună trebuie să facem faţă acestei sfidări, trebuie să protejăm lumea şi deci unitatea societăţii noastre, unitatea şi integritatea statului rus”, a spus preşedintele.

Liderul de la Kremlin a mai adăugat că majorarea arsenalului de arme de mare precizie în întreaga lume, precum şi dezvoltarea sistemelor antirachetă, pot duce la eşuarea acordurilor anterioare în ce priveşte echilibrul strategic.

„Scutul anti-rachetă, defensiv doar cu numele“

 Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat preocuparea, joi, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, şi faţă de sistemul de apărare antirachetă, pe care îl consideră "defensiv doar cu numele". "Suntem conştienţi de faptul că sistemul de apărare antirachetă este defensiv doar cu numele, pe când, în realitate, este o parte esenţială a mijloacelor strategice ofensive", a subliniat el.

"Produce îngrijorări, de asemenea, dezvoltarea unor noi sisteme de arme, ca de exemplu dispozitive explozive de mică putere, rachete strategice nenucleare, etc.", a continuat preşedintele rus.

"Noi urmărim îndeaproape dezvoltarea aşa-numitului concept privind sistemul de arme convenţional pentru un atac global prompt", a adăugat el.

"Implementarea acestor proiecte poate avea consecinţe extrem de negative pentru stabilitatea regională şi globală", a avertizat Putin.

Majorarea arsenalului armelor de mare precizie în întreaga lume, precum şi dezvoltarea sistemelor antirachetă, pot duce la eşuarea acordurilor anterioare privind echilibrul strategic, a subliniat preşedintele rus.

"Noi înţelegem foarte bine acest lucru şi ştim ce trebuie să facem în acest context", a continuat preşedintele rus, admiţând că ţara sa are toate resursele necesare pentru a răspunde oricăror provocări internaţionale.

Referitor la situaţia economică, liderul de la Kremlin a declarat că Guvernul se face vinovat de problemele existente.

"Principalele cauze care au încetinit creşterea economică nu sunt externe, ci interne. Dacă ne uităm la PIB, este bine, suntem printre primele cinci economii ale lumii. Dar dacă ne uităm la indicatori ca productivitatea muncii, suntem în urma statelor-lideri", a menţionat preşedintele Rusiei.

Şeful statului rus s-a referit şi la imigranţii din sud, funcţionarii corupţi care apără criminalii şi aşa-numiţii naţionalişti ruşi. El a cerut să fie rezolvată problema imigranţilor care stau ilegal în Rusia, fără ca autorităţile să ştie cu ce se ocupă aceştia. Putin a cerut limitarea termenului de şedere a imigranţilor, iar în cazul în care acesta va fi încălcat atunci ar putea primi iterdicţie de a intra pe teritoriul rus pe o perioadă de până la 10 ani.

Vladimir Putin s-a declarat în favoarea dezvoltării concurenţei politice în ţară, pentru dezbateri publice largi cu privire la probleme-cheie şi dezvoltarea mişcării pentru drepturile omului.

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite