Sindicatul Sanitas: sperăm ca verificările din spitale să fie reale şi autentice, şi nu doar o declaraţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada 10 - 15 decembrie se fac controale la toate cele 340 de spitale publice FOTO Adevărul
În perioada 10 - 15 decembrie se fac controale la toate cele 340 de spitale publice FOTO Adevărul

Începând din 10 decembrie, Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) fac controale în toate cele 340 de spitale publice, la solicitarea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. În opinia vicepreşedintelui Sanitas, controalele sunt o decizie bună atâta timp cât ele sunt reale şi autentice şi nu sunt făcute doar de ochii lumii.

„Faptul că sunt făcute în cinci zile înseamnă că nu se doreşte ca aceste controale să arate cu adevărat ce se întâmplă în interiorul spitalelor. Ne dorim ca ele să fie reale şi autentice, chiar să fie făcută o radiografie a sistemului sanitar şi, pe baza ei, să fie luate decizii. De asemenea, ar fi fost indicat ca şi liderii sindicatelor Sanitas să fie parte din echipele de control. Dacă e doar o declaraţie politică, nu vor avea niciun efect”, a declarat Marius Sepi, reprezentantul sindicatului Sanitas.

Ministrul Sănătăţii a declarat joi că spitalele din România au lipsuri majore, care datează de 23 de ani şi care se doreşte să fie înlăturate prin reforma în sănătate, efectele acesteia urmând să fie simţite, probabil, începând din 2016.

„Eu nu sunt ipocrit ca alţii. Şi o spun răspicat ca să înţelegeţi şi dumenavostră şi toţi cei care sunt ipocriţi. Aceste lucruri se întâmplă în România de ani de zile. Cine astăzi inventează că a decoperit roata, este treba lui. Unii sunt însă mai ipocriţi decât alţii. Eu vreau să fiu un om cinstit şi sincer şi corect. Da, sunt lipsuri în spitalele din România. Pentru asta vrem să facem reformă, nu pentru altceva. Nu pentru că ni s-a năzărit nouă să facem reformă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a subliniat, de asemenea, că este nevoie de reformă pentru că în multe spitale banii nu sunt cheltuiţi cum trebuie şi pentru că unii manageri nu fac ceea ce trebuie.

„Facem reformă pentru că ştim că în foarte multe spitale banii se consumă cum nu trebuie. Ştim că sunt manageri care nu fac ceea ce trebuie, ştim că în foarte multe locuri banii sunt cheltuiţi nepotrivit. Deci ştim tot. Mai ştim că oamenilor li s-a spus că li se dă tot, pe degeaba, ceea ce ştim foarte bine că nu este adevărat”, a adăugat el.

Pe de ală parte, ministrul a spus că dacă nu ar fi plăţi informale, sistemul ar avea bani suficienţi.

Mai multe spitale vor fi dotate cu RMN şi angiograf

De altfel, ministrul a explicat că programul de investiţii din sistemul sanitar pentru 2014 are câteva priorităţi, una fiind dotarea unităţilor sanitare cu echipamente de înaltă performanţă, printre care RMN, angiograf şi echipamente de radioterapie.

Nicolăescu a vorbit despre programul de dotare după ce i s-a spus că în secţiile de radioterapie sunt liste de aşteptare. „Pentru secţiile de radioterapie, va fi un program de dotare la nivel naţional. Avem foarte multe locuri unde nu există RMN, angiograf. Mai ales la spitalele de urgenţă, unde un angiograf poate salva viaţa. În 2014, puţinii bani pe care îi vom avea pe investiţii îi vom dirija pe câteva priorităţi, printre care dotarea cu echipamente de înaltă performanţă”, a mai spus ministrul, potrivit Mediafax.

Controalele, demarate în urma unor solicitări venite de la pacienţi

În perioada 10 – 15 decembrie, Direcţia de Sănătate Publică va face controale în toate cele peste 300 de spitale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte de a participa la conferinţa miniştrilor sănătăţii din Europa, reuniune ce are loc în aceste zile la Bruxelles.

Concret, controalele, care sunt făcute în urma unor solicitări venite de la pacienţi, vor fi efectuate de personal din direcţiile judeţene de sănătate publică. Controalele vizează asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare de strictă necesitate, planificarea echipelor medicale, organizarea desfacerii de medicamente şi stabilirea farmaciilor cu program non-stop.

Direcţiile judeţene de sănătate publică se vor asigura că în situaţii de urgenţă unităţile spitaliceşti vor colabora cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi că asistenţa medicală va fi asigurată şi în mediul rural.

Cei care vor coordona aceste controale sunt secretarii de stat, precum şi secretarul general din Ministerul Sănătăţii, George Diga. „Vom întocmi planul de măsuri, iar pe 19 decembrie vom prezenta într-o videoconferinţă tuturor celor interesaţi - manageri de spitale, CMR, CFR şi SNMF”,  a explicat Nicolăescu.

Criza de medicamente de la IOB, în curs de rezolvare

O criză de medicamente a izbucnit săptămâna trecută la Institutul Oncologic Bucureşti, care a rămas fără medicamente uzuale cum ar fi analgezice, diuretice şi antibiotice, care au fost completate provizoriu cu ajutorul altor spitale din Capitală. În tot acest timp, o echipă coordonată de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană, face controale în spital.

Pe aceeaşi temă:

Criză de medicamente la Institutul Oncologic Bucureşti. Eugen Nicolăescu: de vină e fostul manager al spitalului

Pacienţii şi medicii de la Institutul Oncologic Bucureşti au fost puşi în faţa unei situaţii de criză. Nu au antibiotice, leucoplast şi comprese şi nici nu pot face tratamentele citostatice din cauză că serul fiziologic lipseşte. Pentru a rezolva situaţia, ministrul Sănătăţii a trimis o echipă de control la unitatea sanitară. Acesta susţine că vina pentru discontinuităţile în aprovizionare aparţine fostului manager al spitalului, Rodica Anghel.

Mai mulţi copii cu cancer vor putea fi trataţi la Institutul Oncologic Bucureşti

50 de noi paturi, dar şi o „şcoală de spital“ au fost inaugurate astăzi la Institutul Oncologic Bucureşti, astfel încât copiii bolnavi de cancer internaţi aici mai mult timp să-şi poată continua studiile.

FOTO Raed Arafat despre cazul bolnavei de cancer dusă acasă cu ambulanţa pe banii medicului: „Serviciul de Ambulanţă Dolj trebuia să execute misiunea”

Raed Arafat, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat că Serviciul de Ambulanţă Dolj trebuia să execute misiunea şi să o transporte pe femeia bolnavă de cancer de la Craiova la Constanţa.

Aproximativ 4.000 de românce mor, anual, din cauza cancerului de sân

România are anual, aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de sân, iar în jur de 4.000 de femei mor, în acelaşi interval, din cauza acestei maladii, a anunţat, vineri, şeful clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucureşti, prof. dr. Alexandru Blidaru.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite