Unde este Putin? Liderul de la Kremlin dă semne că este deconectat de la războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kremlin pare să fi lăsat transmiterea veștilor proaste oficialilor săi, în timp ce el se preocupă cu orice altceva decât de război, relatează AP.

Putin nu a apărut alături de oficialii apărării când aceștia au anunțat retragerea din Herson
Putin nu a apărut alături de oficialii apărării când aceștia au anunțat retragerea din Herson

Putin a lăsat în seama ministrului apărării și a comandantului campaniei militare în Ucraina anunțul privind retragerea armatei ruse din orașul Herson și a decis să nu participe în niciun fel la summitul G20 din Indonezia.

În momentul când ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și generalul Serghei Surovikin expuneau în fața camerelor motivele retragerii militare din Herson, pe 9 noiembrie, Vladimir Putin se afla în vizită la un spital pentru pacienții neurologici, urmărind un chirurg efectuând o operație pe creier.

Mai târziu în aceeași zi, Putin a vorbit la un eveniment și nici cu acest prilej nu a menționat nimic despre retragerea militară din orașul Herson, poate cea mai umilitoare de până acum pentru Rusia. Tăcerea sa s-a menținut în zilele următoare.

O tăcere calculată

Putin tace într-o perioadă în care eșecurile militare ale Moscovei se înmulțesc după aproape nouă luni de război. Liderul de la Kremlin pare să fi delegat transmiterea veștilor proaste oficialilor săi – o tactică la care a apelat și în cursul pandemiei de COVID-19, notează AP.

Într-o ceremonie pompoasă de anexare a patru regiuni din Ucraina, inclusiv Herson, în pofida faptului că armata Moscovei nu le cucerise în totalitate și luptele încă aveau loc, Putin proclama că „oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna”.

O lună mai târziu, steagul ucrainean flutura din nou pe clădirea administrației din Herson. Armata rusă a anunțat pe 11 noiembrie că a finalizat retragerea trupelor de pe malul vestic al Niprului, unde riscau să fie încercuite. Putin a avut apariții publice de atunci, dar nu a comentat nimic despre asta.

Putin „continuă să trăiască după vechea logică: acesta nu este un război, ci o operațiune specială, deciziile principale sunt luate de un cerc restrâns de profesioniști, în vreme ce președintele păstrează distanța”, a scris recent analista politică Tatiana Stanovaia.

Cu toate că despre Putin s-a zvonit la un moment dat că supraveghează personal campania militară din Ucraina dând ordine generalilor înclusiv în privința a ceea ce trebuie făcut pe câmpul de luptă, el a părut în ultimele zile să fie preocupat de orice altceva în afară de război.

A purtat discuții despre proceduri de faliment și problemele cu care se confruntă industria auto cu oficialii guvernamentali, despre stimularea investițiilor din regiune cu guvernatorul Siberiei, a avut mai multe convorbiri telefonice cu alți șefi de stat și s-a întâlnit cu noul președinte al Academiei de Științe din Rusia.

Putin a lipsit de la summitul G20

Marți, Putin a prezidat o întrunire video cu privire la comemorări ale celui de-al Doilea Război Mondial. Este ziua în care era de așteptat să țină un discurs la summitul G20 din Indonezia – Putin însă a ales să nu participe deloc – nici fizic, nici prin videoconferință – și nu a înregistrat un discurs.

La o întrunire comemorativă dedicată celui de-al Doilea Război Mondial, ținută online, au fost menționate unele orașe ucrainene – printre ele nu s-a numărat Herson. La final, Putin a semnat decrete prin care a acordat titluri orașelor ucrainene ocupate – Melitopol și Mariupol au fost desemnate orașe ale gloriei militare, în timp ce Lugansk a primit titlul onorific de oraș al valorii muncii acordat orașelor care s-au remarcat printr-o producție industrială neîntreruptă în Al Doilea Război Mondial.

Putin și sistemul politic al lui Putin este construit în așa fel încât toate înfrângerile sunt puse în seama altcuiva: inamici, trădători, o înjunghiere în spate, rusofobia globală – orice altceva”, apreciază analistul politic Dmitri Oreșkin.

„Așa că dacă el pierde undeva, în primul rând nu e adevărat, și, în al doilea rând, nu este el de vină”.

Reacții diferite din partea susținătorilor lui Putin

Unii dintre susținătorii lui Putin au fost neplăcut surprinși de această distanțare publică a lui Putin de evoluții critice ale războiului.

Faptul că Putin a ales să aibă convorbiri telefonice cu liderii Armeniei și Republicii Centrafricane în momentul delicat al retragerii militare din Herson a fost mai tulburător decât „ însăși tragedia Hersonului” a scris analistul pro-Kremlin Serghei Markov într-un mesaj pe Facebook.

Inițial nu am crezut știrile, atât de neverosimile mi s-au părut”, a comentat Markov cu privire la comportamentul lui Putin, pe care l-a catalogat drept o „demonstrație a unei retrageri complete”.

Alții, precum moderatorul de televiziune Dmitri Kiselev, au încercat să dea o interpretare pozitivă retragerii argumentând că s-a luat o decizie pentru „a salva oamenii”.

Kiselev - având în față o fotografie de dimensiune mare a lui Putin cu o expresie îngrijorată pe față – spune că raționamentul lui Putin a fost „să salveze oamenii și, în circumstanțe particulare, fiecare persoană”.

O parte dintre rușii obișnuiți au aceeași perspectivă despre retragerea din Herson, spun analiștii.

Dat fiind de faptul că tot mai mulți oameni vor negocieri de pace, până și susținătorii lui Putin, orice asemenea manevră este primită cu calm sau chiar ca un semn de posibilă luciditate – salvarea forței umane, posibilitatea păcii”, spune Andrei Kolesnikov, cercetător la Carnegie Endowment.

Între timp pentru adepții războinici – cei care cer intensificarea loviturilor asupra Ucrainei – există ploile de rachete regulate asupra rețelei energetice a Ucrainei, comentează analistul Oreșkin.

Moscova a lansat marți circa 100 de rachete și drone asupra obiectivelor de infrastructură ale Ucrainei, în cadrul celui mai puternic atac de până acum, care a lăsat în beznă milioane de ucraineni.

Însă este imperios să creezi imaginea unei <<căpetenii>> victorioase. Astfel este necesar să efectuezi unele tipuri de lovituri și să fii extrem de vocal cu privire la ele. Asta este ceea ce fac acum, în opinia mea”, a spus Oreșkin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite