Ucraina și-a planificat invazia în Rusia pe baza lecțiilor învățate din contraofensiva sa eșuată, potrivit unui ofițer ucrainean
0Invazia în regiunea rusă Kursk a fost concepută pe baza lecțiilor pe care le-a învățat Ucraina din contraofensiva sa eșuată de vara trecută, a declarat recent, sub rezerva anonimatului, pentru publicația de specialitate „The War Zone”, un ofițer ucrainean de rang înalt în retragere.
Modalitatea de planificare, în mare secret, precum și de executare a acestei noi ofensive arată faptul că Ucraina a tras învățăminte serioase, mai ales în „problema comunicării strategice”, a explicat acesta.
Prin „insurgența” actuală din Kursk, lansată și continuată cu succes, e de așteptat ca armata ucraineană să ridice moralul trupelor, dar și să recâștige „inițiativele strategice, operaționale și tactice”, subliniază ofițerul ucrainean în retragere.
Printre factorii majori care au dus la eșecul contraofensivei anterioare, așteptată cu sufletul la gură la acea vreme, a fost combinația nefericită dintre amânarea ei repetată și speculațiile continue, pe parcursul a luni de zile, privind iminența acesteia. Între timp, rușii nu au pierdut timpul și au săpat fortificații.
O altă lecție a fost aderarea deplină la „abordarea asimetrică și demonstrarea abilității de a acționa acum”, un considerent pe care liderii occidentali îl aduceau mereu în discuție.
Apoi, spre deosebire de eforturile de vara trecută de a izola Crimeea de teritoriile ocupate prin atacarea podului de peste Kerci, noua operațiune a fost gândită pentru a necesita doar un număr limitat de trupe și cerințe logistice, a dezvăluit el pentru publicația militară citată.
În principal, planul s-a axat pe operațiuni de efect „prin explorarea vulnerabilității inamicului și valorificarea propriilor resurse și capacități limitate”.
Cele patru obiective ale incursiunii ucrainene sunt: reducerea presiunii pe trupele ucrainene și perturbarea ritmului operațional pe fronturile estic și sudic; crearea de condiții confortabile pentru negociere, la momentul potrivit, dintr-o poziție de forță în care să poată cere la schimb propriile teritorii ocupate; expunerea vulnerabilităților strategice și operaționale ale Rusiei în materie de securitate și apărare: pregătirea slabă asigurată de recruți, probleme cu securizarea granițelor și conducere politico-militară ineficientă, inclusiv rolul lui Vladimir Putin, respectiv subminarea Rusiei prin producerea de „instabilitate politică și economică”, dar și politică în măsura în care i-ar face pe rușii strămutați „să înțeleagă centrul de gravitație al problemelor lor”.
Peste 10.000 de soldați ucraineni se află în regiunea Kursk
Ei se află acolo într-un sistem de rotație, în funcție de situația de securitate din alte zone ale frontului care le-ar putea impune să revină în Ucraina.
„Trupele noastre se deplasează în mod constant spre Kursk și înapoi în funcție de misiunile specifice” și vor staționa acolo „cât de mult posibil”, a spus veteranul ucrainean, adăugând că nu este „un raid”, ci „o operațiune bine planificată și coordonată”.
„Ei vor merge când va fi ușor și se vor opri când va fi greu”, a subliniat el.
Mutarea luptelor în Rusia ajută deja Ucraina. De pildă, numărul bombelor cu planare lansate zilnic asupra orașului nord-estic Harkov a scăzut de la o medie de între 30 și 60 la maxim 10.
„Băieții noștri nu simt nicio relaxare” a presiunii, a declarat însă Artem Djepko, ofițer de presă în cadrul Brigăzii Poliției Naționale din Ucraina, care luptă în apropierea orașului de importanță strategică Ceasiv Iar din regiunea estică Donețk.
În plus, serviciile secrete ucrainene „au interceptat mesaje rusești în sensul de a opri tortura sistematică a prizonierilor de război ucraineni și a nu mai permite să aibă loc alte decese”, a dezvăluit ofițerul în retragere, sugerând că Rusia dă semne că încearcă să fie mai responsabilă pentru acțiunile sale. Potrivit ultimelor informații, forțele ucrainene ar fi luat circa 2.000 de prizonieri în regiunea Kursk.
Pericol pe frontul de est
Totuși, Ucraina a angajat o cantitate mare de resurse în Rusia, astfel că orașe importante precum Torețk și Pokrovsk din regiunea Donețk sunt acum în mare pericol să fie cucerite
Invazia în Rusia a fost lansată cu conștientizarea deplină a dificultăților cu care se confruntă Ucraina în apărarea propriului său teritoriu, a subliniat ofițerul în retragere.
„Nu a schimbat cursul acțiunii. Există câteva fronturi, iar unul dintre ele este estul. Sentimentul meu este că acțiunea noastră în Kursk și Belgorod va trebui să stimuleze un nou calcul”.