Tăierea cablurilor în stilul rusesc: ar putea Kremlinul să întrerupă Internetul la nivel global?
0În timp ce lumea urmăreşte masarea trupelor ruse de-a lungul graniţei cu Ucraina, armata irlandeză e îngrijorată de exerciţiile navale ale Rusiei în Marea Irlandei, adică într-o zonă periculos de aproape de cablurile subacvatice strategice, care reprezintă un element trecut cu vederea al unei potenţiale escaladări: un efort al Rusiei de a orbi lumea faţă de evenimentele care se desfăşoară în Ucraina, arată o analiză Atlantic Council.
Aceasta este acum o posibilitate distinctă dacă Rusia escaladează şi mai mult conflictul în Ucraina. Când Rusia a invadat şi a anexat Crimeea în 2014, una dintre primele sale acţiuni a fost tăierea unui cablu submarin care leagă peninsula de lumea exterioară. Această conexiune la internet întreruptă a oferit Kremlinului un alt punct de pârghie asupra regiunii şi a limitat vizibilitatea lumii în fazele incipiente ale conflictului.
Ultimele două decenii au cunoscut o creştere tot mai accentuată, în cadrul doctrinei militare ruse, a importanţei echipamentului informatic şi controlului cognitiv în conflictul modern.
Această viziune nu a scăpat atenţiei oficialilor occidentali, după cum s-a putut observa cel mai recent în avertismentul şefului forţelor armate ale Regatului Unit potrivit căruia activităţile navale ale Rusiei ar putea ameninţa cablurile submarine, permiţând Moscovei să perturbe traficul global de internet.
Scenarii
Tăierea internetului în Crimeea
În contextul crizei actuale, observatorii ar trebui să supravegheze acel cablu submarin care poartă traficul global de internet direct în Ucraina: cablul din Strâmtoarea Kerci, instalat în 2014 de compania de telecomunicaţii Rostelecom, deţinută de statul rus. După anexarea de către Rusia a Peninsulei, furnizorii de servicii de internet din Crimeea au folosit acest cablu pentru a direcţiona date prin Rusia.
Tăierea lui ar avea însă un impact imediat asupra comunicaţiilor din Crimeea: de aceea ar fi destul de puţin probabil ca Kremlinul să aibă în vedere să deterioreze acest cablu.
Totuşi, dacă confruntarea se intensifică, Kremlinul ar putea începe să pună în balanţă riscurile şi beneficiile: mişcarea ar avea merit dacă ar avea drept rezultat perturbarea internetului şi în restul Ucrainei.
Acest scenariu, deşi ar putea afecta de asemenea militarii şi serviciile ruse de informaţii, ar avea avantajul creării panicii în populaţie, în acelaşi timp în care ar limita vizibilitatea pentru comunitatea internaţională a următoarelor acţiuni ale Rusiei.
Scenariul s-ar alinia cu disponibilitatea Kremlinului de a accepta anumite costuri în schimbul invaziei şi exercitării controlului asupra Ucrainei prin folosirea forţei.
Atacul asupra infrastructurii din Ucraina
Un alt scenariu ar fi atacul asupra infrastructurii de suprafaţă. Armata rusă ar putea deteriora, captura sau tăia curentul la facilităţile operatorilor de internet sau la punctele de transfer de internet. Aceste componente fizice ale traficului de date din Ucraina poartă trafic global de internet astfel că atacarea lor ar avea efecte şi peste hotare - dar nu atât de puternice ca pe teritoriul Ucrainei unde se transmit primar datele şi de unde populaţia primeşte accesul la internet. Scopul Rusiei ar fi să provoace panică şi tulburări sociale, să submineze activităţile economice şi să întrerupă comunicarea între guvern şi cetăţeni.
Atacul asupra cablurilor subacvatice ce conectează Europa cu alte părţi ale lumii
În cel mai vătămător scenariu din punct de vedere global, armata rusă ar putea ţinti oricare din zecile de cabluri subacvatice ce conectează alte părţi ale Europei la internetul global şi care, prin extensie, pot purta traficul de date provenind din şi având ca destinaţie Ucraina.
De pildă, 16 astfel de cabluri submarine trec prin Irlanda - unde Rusia are programate exerciţii militare - iar tăierea doar a unora dintre ele - cele ce conectează Norvegia, Regatul Unit, Islanda şi SUA - ar provoca întreruperi ale fluxului global de date pentru ore sau chiar zile în şir, având potenţialul de a distrage aceste ţări de la alte evenimente ce au loc în lume.