„Sultanul“ salvat de „Ţar“. Erdogan ar fi fost avertizat de Vladimir Putin de iminenţa unei lovituri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recept Erdogan
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recept Erdogan

Presa din Rusia scrie, citând surse iraniene, că preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan ar fi fost avertizat de Moscova în privinţa iminenţei unei lovituri de stat, cu câteva ore înainte ca aceasta să se întâmple, vinerea trecută. Erdogan susţine că a aflat de la comnatul său că se pregăteşte un puci.

Potrivit agenţiei FARS, care citează  o serie de publicaţii arabe, informează că Serviciul Turc de Informaţii – MIT, a fost informat de iminenţa unei lovituri de stat de serviciile secrete ruseşti, după ce forţele ruse din Siria, au interceptat convorbiri şi mesaje radio codificate, din care rezultă că Armata turcă pregăteşte o lovitură de stat. 

Sursele diplomatice iraniene „nu erau sigure în ceea ce priveşte staţia rusă care interceptat transmisiunile, dar au spus că unitatea de informaţii a armatei ruse dislocată la Hmeimim, în provincia Lattakia din nordul Siriei, ar fi echipată cu un sistem electronic şi de interceptare a convorbirilor capabil să adune informaţii extrem de sensibile“, notează agenţia Fars, citată de TASS.

Informaţiile se referau inclusiv la trimiterea a mai multor elicoptere în staţiunea unde se afla la odihnă preşedintele Erdoğan, pentru a-l aresta sau ucide. Agenţia iraniană menţionează că informaţiile oficialităţilor de la Ankara privind derularea evenimentelor sunt în concordanţă cu cele privind prezumtivul ajutor al Rusiei.

Agenţia iraniană subliniază că ajutorul Rusiei a venit la doar o săptămână după ce preşedintele Erdoğan a transmis preşedintelui Putin scuze pentru doborârea bombardierului rus în Siria. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu confirmă informaţia, dar ultimele mişcări ale preşedintelui turc faţă de Moscova dau greutate ştrii. 

Cea mai nouă „ploconeală“ a Ankarei faţă de Moscova este anunţul că autorităţile turce investighează dacă doi piloţi turci care au doborât un avion de vânătoare rusesc în noiembrie 2015 la graniţa cu Siria, aflaţi în prezent în arest, au legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, a indicat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat miercuri seară postului panarab Al-Jazeera, potrivit ediţiei online de joi a cotidianului Hürriyet. 

 Subliniind că avionul Su-24 fusese avertizat de mai multe ori pentru încălcarea spaţiului aerian al Turciei, Erdogan a declarat că autorităţile nu ştiu dacă decizia piloţilor de a doborî aparatul a fost influenţată de legăturile cu clericul Fethullah Gülen, acuzat de regim că se află în spatele tentativei de puci eşuate din 15 iulie.

"Încă nu ştim dacă acest incident şi legăturile acestor oameni (piloţii) au de-a face cu (doborârea avionului rusesc). Dar aceşti piloţi ar putea avea aibă legături în Pennsylvania", a afirmat Erdogan, referindu-se la statul american unde Gülen trăieşte în exil din 1999.

Piloţii "au fost arestaţi şi justiţia va scoate la lumină adevărul", a adăugat preşedintele turc pentru Al-Jazeera.

Doborârea avionului Suhoi, la 24 noiembrie 2015, a declanşat o criză diplomatică între Moscova şi Ankara, ce a afectat puternic turismul din Turcia şi a dus la o scădere cu peste 60% a exporturilor acestei ţări în Rusia.

Situaţia s-a calmat însă după ce Erdogan i-a trimis o scrisoare de scuze lui Putin, la începutul lunii iunie.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni în Rusia, la începutul lunii august, a anunţat miercuri Kremlinul, confirmând informaţiile apărute în presa turcă, transmite AFP. 

„Dnii Putin şi Erdogan au convenit să se întâlnească în primele zece zile ale lunii august“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, menţionând că întrevederea va avea loc în Rusia, data şi locul urmând să fie precizate.

Vladimir Putin a discutat telefonic duminică cu Recep Tayyip Erdogan, urându-i o revenire rapidă la stabilitate după tentativa de puci din Turcia şi cerându-i totodată să asigure securitatea turiştilor ruşi. 

Erdogan susţine că a aflat de la cumnatul său de tentativa de lovitură de stat

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că a aflat de tentativa de lovitură de stat militară de la cumnatul său, explicând că iniţial nu a crezut, şeful statului turc afirmând că în complot probabil sunt implicate şi alte ţări, informează site-ul postului Al Jazeera, citat de mediafax.ro.

 "Vestea mi-a fost dată de cumnatul meu. Reacţia mea iniţială a fost să nu cred... Am avut o conversaţie cu directorul Serviciului naţional de informaţii, eram deja cu ministrul Energiei şi am decis să luăm o serie de măsuri. Una din primele măsuri s-a referit la protejarea familiei mele şi la mine; am luat un elicopter de unde eram până la Dalman, iar apoi de la Dalman la Istanbul am mers cu avionul", a declarat preşedintele Turciei.

"Când am ajuns la Istanbul au fost unele momente dificile... Erau avioane F-16 care zburau la joasă altitudine cu viteze supersonice; de asemenea, existau eforturi de a teroriza zecile de mii de oameni adunaţi la Istanbul", a subliniat Erdogan.

"Probabil că în complot sunt implicate alte ţări; organizaţia teroristă al lui Fehtullah Gulen este dirijată de cineva, va veni vremea când aceste legături vor fi descifrate. Trebuie să avem răbdare, dar nu cred că va dura mult. Justiţia funcţionează şi cred că toate aceste legături vor ieşi la iveală", a spus Erdogan.

Relaţiile cu SUA, pe avarie

Mulţi dintre apropiaţii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan sunt convinşi că Pentagonul avea cunoştinţă de planurile generalilor rebeli turci, existând indicii că reţeaua de comunicaţii a NATO ar fi fost utilizată pentru coordonarea loviturii de stat. Însă, până acum, singura dovadă clară împotriva SUA este că cel puţin un avion militar de alimentare în zbor a decolat de la Baza Incirlik. 

Acest avion-cisternă a alimentat cu carburant aparatele de vânătoare F-16 folosite de generalii rebeli în tentativa de înlăturare de la putere a lui Recep Tayyip Erdogan. Însă în Baza Incirlik sunt avioane de alimentare americane şi turce de acelaşi tip - KC-135 Stratotanker. Toate erau sub comanda generalului turc Bekir Ercan Van, arestat duminică, scrie La Repubblica.

Pentagonul a argumentat imediat că avionul-cisternă decolase din zona turcă a Bazei de la Incirlik. Pentru a creşte presiunea asupra SUA, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Iranului, liderul turc a spus că mai mult ca oricând Turcia este pregătită să restabilească ordinea regională alături de Teheran şi Moscova.

 Soli Ozel, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Kadir Has din Istanbul, editorialist la ziarul Haberturk , spune că guvernul Erdogan nu poate oferi o garanţie pe termen lung în ce priveşte relaţiile sale cu SUA şi UE, în timp ce se concentrează pe supravieţuirea sa pe termen lung. Erdogan poate fi satisfăcut în ce priveşte dorinţa sa pentru o preşedinţie executivă condusă de el însuşi, în urma loviturii de stat dejucate, dar puterea statului turc este vizibil diminuată. 

„Această armată, a doua ca mărime din NATO, este acum o armată ruptă“, spune  Ozel. Şi alte instituţii de stat au fost lovite sau au devenit ineficiente din anii epurărilor.  Va fi nevioie de timp pentru a se reconstrui, iar problema este „nu doar o armată ruptă, ci o ţară ruptă“, subliniază acesta.

Publicaţia Habertürk avertizează că „tentativa de lovitură de stat deschide calea unor schimbări fundamentale în politica turcească” şi atrage atenţia asupra riscului degradării situaţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale. 

 „Modernizarea conform modelului vestic şi orientarea către un regim laic sunt puse sub semnul întrebării de o parte a populaţiei care a ieşit în stradă” la chemarea preşedintelui Erdoğan, scrie publicaţia care Şi concluzionează că „şocul din 15 iulie obligă Turcia să ia o decizie clară referitoare la aspectele democraţie-autoritarism-laicism şi să hotărască dacă, în planul politicii externe, rămâne sau nu în sistemul vestic”

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite