Spioana rusă Maria Butina, arestată în SUA, şi-a început „cariera“ în Cehia şi Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Butina
Maria Butina

Înainte ca spioana rusă Maria Butina să-şi înceapă activitatea în Statele Unite, prin intermediul organizaţiei sale „Dreptul la arme”, ea a încercat să stabilească contacte cu asociaţii săi din Europa, mai ales cu cei din Cehia şi Slovacia.

Publicaţia cehă „Hospodářské Noviny”, citată de europa liberă, scrie că la sfârşitul anului 2013, Butina, care la acel moment avea 24 de ani, a participat la Praga la o conferinţă a  organizaţiei cehe LEX ( „Uniunea în apărarea drepturilor proprietarilor de arme”).

A făcut chiar şi o scurtă comunicare-prelegere în limba engleză despre situaţia cu privire la dreptul cetăţenilor de a purta arme în Rusia şi despre activitatea organizaţiei sale. Activiştii LEX au organizat pentru Butina un tur prin Praga, precum şi o vizită la poligon de tragere.

Serviciul ceh de contraspionaj a fost informat despre vizita Mariei Butina, dar nu a considerat că aceasta ameninţă cumva securitatea naţională, deoarece era vorba despre o participare la un eveniment public legal.

În cadrul conferinţei, Butina a reuşit, totuşi, să discute cu un angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Cehe, Milena Bachkovska, şefa departamentului Ministerului Afacerilor Interne care supraveghează problemele legate de posesia armelor. Însă această comunicare nu a avut vreo consecinţă.

În aceeaşi perioadă (2013-2014), Maria Butina a încercat să stabilească contacte şi cu un număr de organizaţii din Slovacia vecină. Analistul slovac Radovan Bránik menţionează că „au fost confirmate două dintre vizitele ei în Slovacia, însă nu putem exclude încă câteva vizite pe termen scurt”.

Potrivit lui Bránik, în Slovacia, Butina a avut mai puţin succes decât în Cehia. El face trimitere la opinia membrilor unuia din cluburile de „arme”, care explică neîncrederea faţă de Butina prin cariera ei de prea mare succes:

„O organizaţie de un mega-succes care copiază NRA-ul american, sub conducerea unei foste vânzătoare de mobilă la vârsta de 20 de ani şi ceva care în Rusia, într-o ţară care, cel puţin în comparaţie cu SUA, nu este foarte liberală în ceea ce priveşte libera posesiea armelor, greu de crezut această poveste pentru slovaci.

Radovan Bránik susţine că, la întâlnirea din Praga din noiembrie 2013, la care au participat şi reprezentanţii slovaci, Maria Butina „se lăuda” cu fotografiile cu Dmitri Rogozin, pe atunci viceprim-ministru al guvernului rus (acum şef la „Roskosmos”), demonstrând legăturile sale înalte.

În SUA, „şeful“ Mariei Butina este considerat fostul vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei, acum şef-adjunct al Băncii Rusiei, Aleksandr Torşin. În Spania el este acuzat de legături cu grupurile criminale organizate. În SUA, în aprilie 2018, Torşin a fost inclus în lista celor 24 de ruşi din anturajul lui Vladimir Putin asupra cărora Washingtonul a impus sancţiuni.

În 2015, Torşin a vizitat Statele Unite, iar Butina l-au însoţit în calitate de asistentă. În SUA, unde Maria Butina a fost arestată pe 15 iulie, apar noi detalii despre contactele ei. Potrivit ziarului „Washington Post”, activitatea rusoaicei Maria Butina a fost finanţată de către miliardarul rus Konstantin Nikolaev. Acest lucru rezultă din mărturia pe care ea a depus-o în aprilie la Comitetului de Spionaj al Senatului SUA.

Secretarul de presă al lui Nikolaev a confirmat că omul de afaceri a avut contacte cu Butina în perioada în care în Rusia a apărut grupul „Dreptul la arme”. Dacă omul de afaceri i-a oferit lui Butina şi sprijin financiar, el a refuzat să confirme.

Nikolaev este directorul general al grupului „N-Trans” şi co-proprietarul operatorului de transport feroviar „Globaltrans”. „Forbes” îi estimează averea la 1,2 miliarde de dolari.

În 2015, Butina a participat la întâlnirea lui Alexandr Torşin cu doi reprezentanţi ai conducerii Sistemului Federal de Rezervă şi ai Ministerului de Finanţe al SUA. Este vorba despre vicepreşedintele de atunci al Sistemului Federal de Rezervă, Stanley Fischer, şi despre Nathan Sheets, viceministrul Finanţelor pentru Afaceri Internaţionale.

Întâlnirile cu Fisher şi Sheets au fost organizate de Centrul pentru Interese Naţionale, o organizaţie analitică cu sediul în Washington, care activează în domeniul politicii externe şi, potrivit postului „Vocea Americii” adesea apără poziţiile pro-ruse.

Autorităţile ruse consideră arestarea lui Maria Butina drept una ilegală. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut ca ea să fie eliberată cât mai curând.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite